Pohoda 2016: PJ Harvey, Sigur Rós, Parov Stelar, Gogol Bordello, Ho99o9…

Po potvrdení snových Sigur Rós prišlo ďalšie potvrdenie umelca na 20. ročník Pohody, o ktorého sme sa snažili v podstate od začiatku festivalu. Pohoda 2016 je na zozname tour dates legendárnej britskej multiinštrumentalistky a speváčky PJ Harvey.

Letisko v Trenčíne roztancuje zakladateľ elektroswingu Parov Stelar či gypsy-punk z New Yorku Gogol Bordello. Okrem nich návštevníci Pohody uvidia legendu slam poetry Saula Williamsa, anglického drum&bassového producenta SPOR-a, elektroclash v podaní Chicks on Speed, punk-rap z New Jersey dvojice Ho99o9, bluesové voodoo My Baby či elektro-rock fínskej kapely K-X-P.

IMG_4155

PJ HARVEY

Tri albumy vo výbere Rolling Stone 500 najlepších albumov histórie, 8 nominácií na Brit Awards, 6 nominácií na Grammy a ako jediný umelec v histórií – 2 víťazstvá za najlepší album roka Mercury Prize. Týmto zoznamom úspechov sa môže pochváliť Polly Jean Harvey. Na konte má hity ako „This is Love“, „Down by the Water“ či svetoznámy duet s Nickom Caveom „Henry Lee“. PJ Harvey okrem ocenení a umiestnení v prestížnych rebríčkoch získala aj čestný doktorát od jednej z londýnskych univerzít. Jej výkladnou skriňou však nie sú sošky a diplomy, ale výborná hudba, ktorou príde doktorka Polly Jean Harvey liečiť na Pohodu aj naše uši.

IMG_4173

PAROV STELAR

Linec, tretie najväčšie mesto Rakúska, preslávili malé vianočné koláčiky. Na prelome tisícročí mu však pribudol ďalší výrazný exportný artikel v podobe DJ-a Marcusa Füredera známejšieho pod umeleckým menom Parov Stelar. Kombináciu žánrov jazz, house, electro a breakbeat mimoriadne úspešne skĺbil v novom šate zvanom elektroswing. Po vydaní albumu „Shine“ ho redaktor BBC Chris White označil za jedného z najsľubnejších producentov v Európe. A nemýlil sa. Vďaka skladbám ako „Catgroove“, „Bootyswing“, „All Night“ a ďalším patrí medzi umelcov, ktorí na YouTube pokorili magickú hranicu 100 miliónov prehratí. Vinylový linecký koláčik ponúkne Parov Stelar aj na Pohode 2016.

IMG_4172

SPOR

Zástupcom súčasnej tanečnej klubovej hudby z britských ostrovov je DJ a producent Jon Gooch známejší pod umeleckými menom SPOR či Feed Me. Preslávili ho drum-n-bassové a dubstepové remixy skladieb od známych umelcov naprieč žánrami. Tento rok mu vyšiel očakávaný album „Caligo“. Podľa portálu Muzoic.net obsahuje ten druh drive-u, ktorý vás núti „vypeckovať“ reproduktory v aute.

IMG_4156

SAUL WILLIAMS

Saul Wiliams je chlapík, ktorý si rovnako dobre počína na filmovom plátne, Broadwayi, v aulách univerzít či v zašitom klube v meste na periférií. Pracuje so slovom, jeho rytmom, výrazom a dynamikou s kadenciu Mohamada Aliho a presnosťou skalpela Bena Carsona. Nike si jeho „List of Demands“ vybralo ako silný podklad k svojej kampani. Porotu v Cannes a Sundance si získal filmom Slam, a Broadway v predstavení „Holler If Ya Hear Me“. Na rade je Pohoda…

IMG_4165

CHICKS ON SPEED

Kultová nemecká kapela Chicks on Speed pozostávajúca z Austrálčanky a Američanky vznikla v tom istom roku ako festival Pohoda (1997) v Mníchove. Skupina patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov žánru elektroclash. Počas kariéry spolupracovali s umelcami ako Yoko Ono či Peaches. Práve s Peaches nahrali svoju najznámejšiu skladbu „We Don’t Play Guitars“. Na koncertoch ponúkajú performatívne umenie obsahujúce multižánrovú hudbu, dizajn i módu… no v neposlednom rade poriadnu zábavu.

IMG_4148

HO99O9

Kto sa bojí tmy, nech nejde do lesa a už vôbec nie na koncert kapely Ho99o9. Komu naopak temnejší hip-hop s dávkou punku či skôr rapovaný punk vyhovuje, ten si bude môcť na Pohode dopriať strhujúcu show dua z New Jersey (momentálne pôsobiaceho v LA). Podľa novinárov z Rolling Stone a The Guardian sa to rozhodne oplatí.

IMG_4141

K-X-P

Fínska elektro-rocková skupina K-X-P sama seba nazýva antikapelou. Možno pre netradičné obsadenie, keď spev, elektronické krabičky a basu dopĺňajú dvaja alternujúci bubeníci, alebo pre široký zoznam žánrov, z ktorých podľa vlastných slov vychádzajú. Ich živé koncerty každopádne spájajú tri základné premenné: neskutočná rytmika, sila a energia.

IMG_4140

„Na prvých desať mien festivalu sme hrdí. Splnili sa nám dva dlhoročné sny – PJ Harvey je podľa nás prvou dámou svetovej alternatívy, Sigur Rós je nádherná skupina. Saul Williams je našim najvýraznejším objavom jesennej showcaseovej scény, jeho koncert je nevídaný, kreatívny a mimoriadne silný, objavili sme ho v Paríži na festivale Mama. Fínski uletení elektronici K-X-P nás dostali na festivale Reeperbahn v Hamburgu. Chicks on speed a Gogol Bordello už na Pohode hrali, obe kapely sú strhujúce a sme si istí, že si návrat plne zaslúžia. Parov Stelar sú zárukou kvalitnej tanečnej zábavy, Spor je ojedinelým drum and bassovým producentom a dostali sme ho ako tip od B- Complexa. My Baby sú koncertne fantastickí a o kapele HO99O9 sa všetci vyjadrujú v superlatívoch. Hneď z prvej desiatky je vidieť, že pokračujeme v našej ceste multižánrového festivalu, kde môžu ľudia vidieť špičkové a osvedčené mená a spolu s nimi najvýraznejšie mladé kapely. Tešíme sa na ďalšie bookovacie dobrodružstvo,“ povedal o zverejnení prvých desiatich mien Pohody 2016 šéf festivalu Michal Kaščák.

IMG_4177

Aj ďalšie mená Pohody 2016 plánujeme zverejňovať formou pohyblivých grafických hádaniek vo formáte gif. Tie pre nás, spolu s kompletnou vizuálnou identitou, od konca novembra pripravuje agentúra Milk Studio. Na Pohoda Párty sme zverejnili aj ďalšie zaujímavé novinky festivalu. Po šestnástich rokoch sme sa vrátili k svojmu pôvodnému názvu. Pokračujeme v trende veľkých európskych festivalov, ktoré postupne prestali v názve používať mená partnerov. Táto zmena súvisí s koncom štrnásťročnej spolupráce so spoločnosťou Heineken Slovensko. Výzvu ponúknuť kvalitné pivo návštevníkom 20. ročníka prijal Banskobystrický pivovar a.s. so svojou značkou Urpiner.

IMG_4100

Môžete na našej stránke a v sieti Ticketportal kúpiť ZŤP lístky a parkovanie pre osobné autá a karavany. Tešíme sa na vás 7. – 9. júla 2016 na 20. ročníku Pohody.

IMG_4082

Viac informácií aj na: www.pohodafestival.sk

Pohoda-viz-poster

Zdroj: Pohoda Festival s. r. o.
Foto: Ján Vlk – Dreamwolf