POHODA 2016: Nosiči Nota bene boli na festivale na roztrhanie!

Ako z Bratislavy do Košíc, trasu dlhú vyše 400 kilometrov prešli Nosiči Nota bene na festivale Pohoda. Štyria nosiči na rikšiach sa počas svojej služby takmer nezastavili a návštevníkom pomohli s viac ako 600 kusmi batožiny. Novú službu na Pohodu priniesol projekt Nosiči Nota bene, ktorý realizuje občianske združenie Proti prúdu.

Sme radi, že nosičov Nota bene mohli spoznať aj ľudia, ktorí zvyčajne nenavštevujú bratislavskú hlavnú stanicu,“ hovorí Sandra Tordová z občianskeho združenia Proti prúdu, ktoré je vydavateľom časopisu Nota bene. Nosiči Nota bene totiž už druhý rok pomáhajú v hlavnom meste cestujúcim prekonávať schody k vlakovým nástupištiam. „Na Pohode sme sa chceli priblížiť mladým ľuďom z celého Slovenska a ukázať im, že aj vďaka pouličným časopisom ako Nota bene je pomáhanie ľahké. Kúpou magazínu pomôžu konkrétnemu človeku bez domova zarobiť si na bývanie a živobytie. Naša organizácia navyše vďaka tomu môže ďalej pomáhať dávať prácu ľuďom bez domova, aj v projektoch ako sú nosiči batožín.

IMG_8543

Veľa ľudí sa zapojilo aj do vedomostného kvízu o Nota bene. Cenou pre víťaza sú lístky na budúcoročnú Pohodu. Dve mená víťazov nájdu čitatelia už v augustovom čísle časopisu Nota bene.

Projekt na festival prišiel podporiť aj herec Juraj Kemka, ktorý sa nachvíľu pripojil k štyrom „pohodovým“ nosičom. Tých je celkovo šesť a v občianskom združení Proti prúdu sú zamestnaní na trvalý pracovný pomer. Vďaka projektu Nosiči batožín si splatili už 9000 eur dlhov, najmä na zdravotnom poistení. Niektorí získali prístup k plnej zdravotnej starostlivosti a väčšina z nich si už našla dôstojnejšie bývanie. Po roku a pol existencie  projektu prevzali časť jeho prevádzky a zodpovednosti za fungovanie.

Práca na Pohode bola pre nich vítaným spestrením. Zdenkovi urobil radosť jeden z návštevníkov Pohody, ktorý sa s ním chcel vyfotiť. Nielen preto, že mu odviezol batožinu, ale preto, že v nosičovi spoznal boxerského šampióna.

Po celodennej práci si vyrazili nosiči užiť atmosféru Pohody. Vladovi a Zdenkovi  veľmi páčilo vystúpenie tanečného súboru Nederlands Dans Theater a kapela Mbongwana Star. Dodo si išiel obzrieť drevenú maketu mešity. Festival Pohoda vníma ako oslavu pestrosti, či už ide o rôzne kultúry, žánre hudby, ale aj o rôzne komunity ľudí.

Vďaka za pomoc patrí partnerom Nadácii Pontis a jej darcovskému portálu Dobrá krajina, firme Bittner print, firme Cocopinda, PR agentúre mediamedia a kúzelníkovi Talostanovi. Za podporu celého nosičského projektu si vďačnosť zaslúži aj bratislavský magistrát a  špeciálne poďakovanie  ide Mišovi Kaščákovi a organizačnému tímu za to, že nosičom Nota bene umožnili podieľať sa na festivalovej pohode.

Nosič Zdenek doteraz nezložil z ruky pestrofarebnú pásku Pohody. Z nostalgie.

Všetci sa zhodli – na rok chceme ísť znovu.

Zdroj: mediamedia