Pohoda 2013: Skvosty zo scény World Music!

Do programu budúcoročného letného festivalu Bažant Pohoda najnovšie pribudli tri skvosty so scény world music. Ide skutočne o rôznorodú spoločnosť rôznych hudobných žánrov z rôznych kútov sveta – portugalsko-angolský projekt Batida, francúzsko-malijské duo Kouyaté-Neerman a britská kapela s trinidadským frontmanom Anthony Joseph & The Spasm Band.

„Psychedelický jazz a voodoo funk,“ napísal na margo posledne menovaného interpreta časopis Mojo a Anthonyho Josepha označil za najtalentovanejšieho a najpútavejšieho autora súčasnosti. Joseph sa narodil v trinidadskom Port of Spain, v súčasnosti žije v Londýne, kde vyučuje na univerzite, píše básne a romány. Na svojom konte má už štyri zbierky básni a jeden román, Arts Council England ho v roku 2004 zaradil medzi 50 čiernych a ázijských spisovateľov s najväčším prínosom pre britskú literatúru. Anthony svoje verše používa aj v skladbách pre svoju sedemčlennú skupinu The Spasm Band, s ktorou hrá mix funku, jazzu a rocku s jasnými vplyvmi karibskej hudby. Skvelé sú všetky tri albumy, no koncerty sú skutočným fascinujúcim a intenzívnym zážitkom

„Anthony Joseph and The Spasm Band odohrali najlepší koncert na nedávnom veľtrhu a festivale Womex. Hypnotická, vysoko súčasná hudba, akási urbánna alternatívna odroda afrobeatu a v nej deklamovaná poézia lídra kapely. Skutočné potešenie pre hľadačov hudobných pokladov,“ vraví Michal Kaščák z agentúry Pohoda Festival.

Podobne zaujímavé sú aj koncerty projektu Batida, za ktorým stojí portugalský DJ s angolskými koreňmi Pedro Coquenão. V roku 2008 chcel Pedro predstaviť vo svojej rozhlasovej relácii novú mestskú africkú hudbu spájajúcu tradičné motívy a elektroniku a postupne začal produkovať aj vlastné skladby, ktoré mali veľmi pozitívne ohlasy. Pedra oslovilo nové vydavateľstvo Soundway Records, ktoré vydalo live nahrávku zo show Gillesa Pettersona na BBC Radio1. Odvtedy Batida účinkovala na mnohých festivaloch, ich živé vystúpenia s využitím archívnych aj vlastných nahrávok sprevádzajú perkusionisti, tanečníci, MC´s a špeciálne videoprojekcie. Samozrejme, Batida príde v plnej zostave aj na Bažant Pohodu 2013.

Z africkej hudby, tentoraz zo štáti Mali, vychádza aj projekt Kouyaté–Neerman. Malijčan Lansine Kouyaté je označovaný za aktuálne najlepšieho hráča na balafon, čo je západoafrický nástroj podobný marimbe alebo vibrafónu, David Neerman je špičkový francúzsky vibrafonista. Spojenie týchto dvoch skvelých muzikantov spolu s ďalšími kolegami vyústilo do magickej hudby, ktorá je síce postavená na základoch tradičnej hudby Mali, no dotýka sa rôznych štýlov, cez funky, jazz i psychedéliu. Vložíte CD do prehrávača a po prvých taktoch cítite, že ide o niečo výnimočné. Mali sa stalo hudobnou veľmocou, čo sa žiaľ môže stať minulosťou, keďže nedávno ovládli časť krajiny islamistické skupiny, ktoré hudbu zakázali. Dúfame, že sa situácia zmení, jednu z podôb hudobnej krásy Mali, o ktorú by mohol svet prísť, budete môcť počuť aj na našom festivale“, dodáva Michal Kaščák.

Okrem spomínanej trojice zatiaľ organizátori Bažant Pohody 2013 potvrdili špičkových predstaviteľov tanečnej scény súčasnosti Justice DJ Set a Erola Alkana, britskú postpunkovú skupinu O.Children a írsku pesničkárku Cathy Davey.

Viac informácii nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.

Zdroj: Pohoda Festival s.r.o.