Pohoda 2013: Štvrtok v znamení Kaiser Chiefs a The Smashing Pumpkins!

17. ročník festivalu začal v štvrtok otvaracím koncertom na hlavnom stage projektom Slovak Dances, čo je orchestrálna suita zložená zo 16 ľudových tancov. Skomponoval ju zmámi slovenský skladateľ a dirigent Peter Breiner spolu s Gyorským filharmonickým orchestrom.

Samozrejme nechýbal úvodné privítanie Michala Kaščáka. Ešte nikdy už na úvod nefungovalo toľko pódií naraz a nevystúpilo toľko veľkých mien.Brány festivalu sa otvorili už od 14:00 a prvé aktivity boli už od 18:00. Kým v minulosti prišlo vo štvrtok najviac ľudí na Mobyho a stáli iba pod hlavným pódiom, teraz si mohli vybrať program po celom areáli.

Pohoda 2013: Štvrtok v znamení Kaiser Chiefs a The Smashing Pumpkins! - Ján Vlk - Dreamwolf

Na Space aréne vystúpil o pol deviatej Polemic, ktorý roztancoval publikum a zahral nie len svoje staré hity ale aj z najnovšieho cd HEY! BA-BA-RE-BOP ako Hypochonder alebo inštrumentálku Boston.

O desiatej pokračovala britská kapela Kaiser Chiefs, ktorá predviedla perfektnú šou. Ľudia sa skutočne bavili pri jednej z najtypickejšej britskej kapele. Na pohode zahrala svoje hity ako Oh My God alebo Predict a Riot.

Kaiser Chiefs - Pohoda 2013: Štvrtok v znamení Kaiser Chiefs a The Smashing Pumpkins! - Ján Vlk - Dreamwolf

Na festivale nemohla chýbať ani kapela N.O.H.A, ktorá už po štvrtýkrát vystúpila na pohode. Jej fanúšikovia si ju nenechali ujsť.

Na druhom stage vystúpila pomerne mladá americká kapela Beware of Darkness, ktorú založili, v roku 2010 v Los Angeles, Kyle Nicolaides s Tony Cupito. Hrá alternatívny rock. k záveru zaspievali menej známu beatlesovku Yer Blues a v zákulisí uznanlivo prikyvovali aj Pražský Výber.

The Smashing Pumpkins - Pohoda 2013: Štvrtok v znamení Kaiser Chiefs a The Smashing Pumpkins! - Ján Vlk - Dreamwolf

Samozrejme jedna z hlavných hviezd vystúpila neskoro v noci a uzatvárala program na hlavnom pódiu. Bola to americká kapela The Smashing Pumpkins, ktorá vystúpila skoro v úplnej novej zostave od svojho založenia so zakladateľom skupiny Billy Corgan. Kapela vznikla koncom osemdesiatych rokov.

Presadila v nasledujúcom desaťročí. Hudba kapely je zložená z viacerých vplyvom, ktoré vyplynuli aj na albumoch Smashing Pumpkins. Kapela zahrala svoje staré hity ako Tonight alebo Butterfly Wings ale aj z najhovšieho albumu Oceania (2012).

Dj Diplo - Pohoda 2013: Štvrtok v znamení Kaiser Chiefs a The Smashing Pumpkins! - Ján Vlk - Dreamwolf

Na záver v Space aréne zahral americký DJ Diplo, ktorý poriadne roztancoval zabávajúcich ľudí. 7 pódií, 12 koncertov, literárny klub, divadlo aj filmy. Ešte nikdy nemal festival tak veľa programu už v úvodný deň. Väčšina divákov do Trenčína obvykle dorazila až v piatok. Tento rok už v štvrtok. Zápchy boli v Trenčíne a autá stáli aj v kolóne už krátko po zjazde z diaľnice.

Napísala: Zuzana Tichá – ZuTi
Foto: Ján Vlk – Dreamwolf