Pohoda 2013: Mexican Institute of Soud, Quantic, Karin Park a MØ – Južanský temperament vs. krásky zo severu!

Zatiaľ poslednými zverejnenými umelcami letného umeleckého festivalu Bažant Pohoda je zaujímavá štvorica elektronikov. Škandináviu budú reprezentovať Švédka Karin Park a MØ z Dánska, Latinskú Ameriku mexický projekt Mexican Institute of Sound a DJ Quantic, Angličan žijúci v Kolumbii. Každý z nich má na hudbu iný pohľad, spája ich radosť z hľadania a výnimočná kreativita.

Quantic, vlastným menom Will Holland, je označovaný za jedného z najplodnejších producentov britskej alternatívnej tanečnej scény. Na Bažant Pohode 2013 vystúpi nielen ako člen už dávnejšie potvrdeného kolumbijského projektu Ondatrópica, ale aj sám so svojím DJ setom. Známy multiinštrumentalista a vyhľadávač zaujímavých a originálnych hudobníkov z rôznych kútov sveta o svojej vlastnej tvorbe hovorí, že je “sčasti orientovaná na hip hop, sčasti na house tempo, niekde cítiť silný vplyv latina, niekde africkej hudby a niečo je len obyčajný mix rôznych hudobných žánrov”.

Za projektom Mexican Institute of Sound stojí producent Camilo Lara, ktorý začal mixovať hudbu zo zábavy pre svojich kamarátov, no nakoniec sa jeho nahrávky plné divokej hudobnej predstavivosti a hravého zmyslu pre humor dostali do rádií po celom svete. V jeho hudbe cítiť prepojenie rôznorodej kultúrnej minulosti Mexika s jeho súčasnou kozmopolitnosťou, spájanie tradičných rytmov cumbie, bolera a mariachi so súčasnou elektronikou, samplami, efektami a beatmi. „Koncerty Mexican Institute of Sound sú charakteristické našlapanou rytmikou a hutnou basou nad ktorými znie latinskoamerická všehochuť namixovaná tak, aby roztancovala kohokoľvek. Videl som ich dvakrát, vždy šla z pódia úžasná energia a radosť z hudby,“ vraví riaditeľ festivalu Michal Kaščák.

https://youtu.be/-fZX_3J_Ykk

Z úplne iného súdka sú dve šarmantné severanky – Švédka Karin ParkDánka Karen Marie Ørsted, alias . „Z Karin by mali radosť aj metalisti. Jej brat nosí na koncertoch vždy tričko Slayer. Možno sa to zdá ako nedôležitá informácia, on ale aj hrá na bicie akoby pred ním stála horda metalistov, výborne to dopĺňa bystré elektronické podklady a hlavne líderkin spev,“ hovorí Michal Kaščák o intenzívnych vystúpeniach s absolútnym nasadením, tmavom a pritom tanečnom elektropope a predovšetkým éterickom speve švédskej hudobníčky. Hudobné médiá dokonca označujú hlas Karin za jeden z najlepších, aké sa tu objavili od čias Björk. Karin získala doma vo Švédsku množstvo cien, teraz dobýja aj medzinárodnú scénu a v lete dorazí aj do Trenčína.

V Trenčíne uvidíme aj , mladú dánsku hudobníčku, ktorá zaujala hneď prvými skladbami na pomedzí popu a temnej elektroniky. Je v nich kus príjemného dubstepu, kus živočíšneho prejavu a lá Santigold, kus tajomných severských melódií. Veľmi príjemne sa počúva a dobre sa na ňu aj pozerá.

Na sedemnásty ročník Bažant Pohody, ktorý sa uskutoční 11. až 13. júla 2013 na trenčianskom letisku, je zatiaľ potvrdených týchto 47 interpretov: Nick Cave & The Bad Seeds, The Smashing Pumpkins, Amon Tobin – Two Fingers DJ Set, Kaiser Chiefs, Bloc Party, Justice DJ Set, Orquesta Buena Vista Social Club, Tony Allen, Beak>, Erol Alkan, Django Django, Anthony Joseph & The Spasm Band, O.Children, Ondatropica, Quantic, Karin Park, Cathy Davey, Mexican Institute of Sound, Kouyaté-Neerman, Mixhell, MØ, Za!, Maia Vidal, Café Aman Istanbul, Kiril Djaikovski, Radiomatic, Bonga, Skip & Die, Batida, Dubioza Kolektiv, Pražský výběr, Midi Lidi, Prago Union, Xavier Baumaxa, Zrní, Ventolin, My Dead Cat, Kyklos Galaktikos, Andrej Šeban Band, Kubo Ursiny a Provisorium, Vec, Para, Modré hory, Walter Schnitzelson, Zlokot, Davová psychóza a Malalata.

Viac informácii nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.

Zdroj: Pohoda Festival, s.r.o.