6 nových mien na Open’er festivale 2018!

V poľskej Gdyni sa od 4. do 7. júla 2018 uskutoční festival Open’er. Organizátory nedávno poodhalili ďalších 6 interpretov a my si ich teraz pekne postupne predstavíme.

Massive Attack

Rok 2018 bude pre Massive Attack plný významných výročí. Kapelu založili v Bristole v roku 1988 členovia 3D, Daddy G a Mushroom a po tri dekády triumfovali na scéne fantastickými albumami a tešili sa obrovskej popularite. Takisto si uvedomovali svoju spoločenskú zodpovednosť ako umelcov tým, že sa otvorene zapájali do sociálno-politickej diskusie a neskrývali sa za neutralitu bez žiadneho názoru. Počas tejto doby nás učili vnímať hudbu ako názor na realitu, koncert ako happening, a zároveň sa snažili svojich fanúšikov upozorniť na tie najdôležitejšie spoločenské témy. Massive Attack je skupina, ktorá stvorila trip-hop ako žáner. Ich debutový album ,,Blue Lines” z roku 1991 je plnohodnotný album, ktorý vo svojej kategórii nemá konkurenciu. Po ňom nasledoval album ,,Protection” z roku 1994 s prvkami jazzu a chill outu, ktorý však patrí stále k základom trip-hopu. Ďalším v poradí bol album ,,Mezzanine” z roku 1998.

Dôvodov vypočuť si najdôležitejšie skladby z ich repertoáru na Open´er festivale je naozaj neúrekom, a stále je tu šanca, že od nich budeme počuť niečo celkom nové. Vďaka EP „Ritual Spirit” z roku 2016 sme mali možnosť okúsiť, akým smerom sa chcú približne uberať a takisto sme mohli počuť Trickyho v ich skladbách od roku 1994.

Fleet Foxes

Fleet Foxes sú späť so svojím tretím albumom. ,,Crack-Up” vydali po šiestich rokoch po albume “Helplessness Blues” z roku 2011 a takmer dekádu po ich debute v roku 2008.

Ich prvý album naznačoval niečo úplne iné, ako všetci ostatní interpreti z tých čias. Pokojné skladby na základe tradičného amerického folku priniesli Fleet Foxes nespočetné popredné pozície v hitparádach tvorených takými vplyvnými portálmi ako sú napríklad Pitchfork alebo Mojo. Fleet Foxes si zabezpečili zlaté pozície v priečkach hitparád v USA, Veľkej Británii aj Austrálii. Pre label Sub Pop, cez ktorý kapela vydávala svoje albumy, to bol jeden z najväčších úspechov v ich histórii. Ich vyššie spomenutý druhý album ,,Helplessness Blues” bol dobre prijatý kritikmi, fanúšikmi ale aj celým hudobným priemyslom, za čo si vyslúžili nomináciu na Grammy v kategórii Folk. Dlho očakávaný album,,Crack-Up” vydali na začiatku leta 2017 a už sa nevieme dočkať na ich živé vystúpenie počas festivalu Open´er 2018.

David Byrne

David Byrne je známy najmä ako frontman legendárnych Talking Heads, ale takisto aj ako zakladateľ slávneho labelu Luaka Bop. Okrem iného sa venuje fotografii, režírovaniu, písaniu a neposlednom rade pôsobí aj ako sólo interpret, ktorý má na svojom konte nejeden úspech.

V poslednom období si vďaka newyorskému divadelnému predstaveniu ,,Joan of Arc: Into the Fire” spravil meno aj v divadelných kruhoch, v ktorých sa pohyboval posledné tri dekády. Byrne má za sebou aj mnoho úspešných spoluprác, napríklad s Fatboy Slim spolupracoval v disco opere ,,Here Lies Love”, ktorá je o Imelde Marcos, kontroverznej prvej dáme filipínskeho diktátorského prezidenta. Spolupráca – to je jedno z kľúčových slov pri mene David Byrne. Jeho najznámejším spoločníkom bol Brian Eno, s ktorým nahrali dva albumy: “My Life in The Bush od Ghost” z roku 1981 a ,,Everything That Happens Will Happen Today” z roku 2008. David Byrne našiel spoločnú reč aj s kapelou St. Vincent, s ktorou vyprodukovali ,,Love This Giant”. Jeho hlas poznajú aj milovníci elektroniky z housovej pecky od X press 2 ,,Lazy”. Tí, čo uprednostňujú alternatívu, ho mali možnosť počuť na nahrávkach od Arcade Fire a Anny Calvi. Všetci boli spojení formáciou Talking Heads, ktorej lídrom bol práve Byrne od roku 1975 do roku 1991. Dokopy vydali 8 albumov a doteraz v éteri môžete zachytiť ich hity, ako napríklad “Burning Down The House”, “Psycho Killer” alebo “Once in a Liftime”. David Byrne hudbu naozaj pozná – napísal o nej dokonca knihu!

Práca na druhom albume dánskej speváčky MØ napreduje a tešiť sa naň môžeme už v tomto roku. Zatiaľ nás táto slečna potešila neočakávaným EPčkom ,,When I Was Young”, ktorého cieľom je pokračovať v cykle započatom jej debutom “No Mythologies To Follow”.

Vydanie tohto EP bolo niečo, čo som chcela spraviť už dlhú dobu. Skrátka som sa rozhodla, že tieto skladby musia byť vydané ešte pred vydaním albumu“, povedala interpretka, ktorá je nadmieru populárna práve v Poľsku. Jej celé reálne meno je Karen Marie Aagaard Ørsted Andersen. Jej repertoár plný hitov sa vyvíjal od singlov, cez jej debutový album až po dôležité spolupráce s takými veľkými menami v rámci popu a elektroniky, akými sú Diplo a Justin Bieber. Celosvetovo sa stala známou vďaka megahitu ,,Lean On”, ktorý nahrala spoločne s Major Lazor. Už teraz sa nevieme dočkať, čo predvedie na festivale Open’er!

Kaleo

Island má za sebou fantastický rok! Ich futbalový tím sa kvalifikoval na majstrovstvá sveta 2018 a Kaleo získali nomináciu na Grammy. Je to ďalší úspech v histórii islandskej hudby, ktorá by nemala byť posudzovaná len v kontexte Björk a Sigur Ròs.

Kapela bola založená v roku 2012 v meste Mosfellsbær a už od svojho začiatku vystupovala na veľmi dôležitom podujatí v Reykjavíku, Iceland Airwaves. Ich hudba je kombináciou rocku, folku a blues. Ich skladba ,,All the Pretty Girls” mala v roku 2014 na platforme Spotify takmer 90 miliónov prehratí. Po podpísaní nahrávacej zmluvy v roku 2015 sa Kaleo presťahovali do Texasu v Spojených štátoch, kde ich kariéra začala prekvitať. V lete vydali singel ,,Way Down We Go”, ktorý sa stal medzinárodným hitom, často použitým v hrách, seriáloch a reklamách. Skladba takisto oznamovala album ,,A/B”, z ktorého sa predalo takmer milión kusov. Otváracia skladba albumu ,,No Good” vyniesla skupine už spomenutú nomináciu na Grammy v kategórii for ,,Best Rock Performance”. Cenu si z Madison Square Garden nakoniec neodniesli, vy si ich živé vystúpenie ale môžete naplno vychutnať už 6. júla na festivale Open’er.

Sevdaliza

Sevdaliza je speváčka, textárka, režisérka a skladateľka narodená v Teheráne, žijúca v Holandsku. Jej hlboký a zmyselný hlas sa vznáša nad triphopovými dubmi. Inšpiráciu berie z rôznych žanrov, ako sú elektronika, punk, trip hop, grime a avant-guarde. Jej texty sú ovplyvnené mnohými významnymi umelcami a často v nich filozofuje, či už o rodovej rozličnosti, alebo vnímaní emócii.

Sevdaliza vytvára svety, v ktorých je možné všetko. Svoje EP ,,The Suspended Kid” a jeho pokračovanie ,,Children of Silk“ vydala sama a obe boli dobre prijaté tak ako kritikmi aj fanúšikmi. Jej prvý album ,,ISON” vyšiel v minulý rok v apríli. Zvukovo ho prirovnávali k albumom od FKA Twigs alebo Kelely, čo ale môže byť aj trošku zjednodušené, keďže sa našli aj takí, čo ISON radili k úspechom mien ako je Beyonce alebo Radiohead. Takže, ako to vlastne je? Rozhodnite sami po jej živom vystúpení na festivale Open’er už toto leto!

To je nateraz všetko, budúci týždeň vám prinesieme ďalšie mená, ktoré chystajú organizátory poľského Open’er festivalu.

Zdroj: TS