Pohoda 2012: Na festivale vyseparovali takmer 43 percent zo 74 ton odpadu!

Počas štyroch dní vzniklo na hudobnom festivale Pohoda v Trenčíne 73,97 tony odpadu, z čoho vyseparovali až takmer 43 percent. Ako informovala stránka Enviportal.sk, je to dvojnásobne viac, ako po minulé roky.

Vyseparovaných bolo 21,8 tony plastov, 1,52 tony papiera, 640 kilogramov kovov, 5,52 tony odpadu a 2,16 tony skla. „Triedenie odpadu na festivale Pohoda už nie je žiadnou výnimkou. Poverená organizácia Envi-Pak zabezpečovala v Trenčíne separovanie šiestykrát,“ píše sa na webstránke enviportal.sk.

Tento rok bol taktiež nainštalovaný veľký eko-meter, kde sa postupne zhromažďoval odpad, ktorý nosili k stánku samotní návštevníci. Eko-meter podľa informácií Enviroportalu počas celého festivalu sledoval, ako stúpa množstvo vyseparovaného odpadu. Rovnako ako na celom festivale, aj v eko-metri návštevníci vytriedili najviac plastov. „Po skončení vyzeral ako prieskum zloženia vytriedeného odpadu na Pohode – kraľovali mu plasty, prostredný papier sa naplnil do polovice a najmenej bolo kovového odpadu,“ informuje stránka enviportal.sk.

Rozbor vody vylúčil, že mohla byť zdrojom nákazy

Organizátori festivalu v piatok zverejnili poslednú správu o výsledkoch laboratórnych rozborov úžitkovej vody, ktorá sa používala na letisku v Trenčín. Skompletizovali sa tak analýzy príčin nevoľností niektorých návštevníkov. „Sami sme robili maximum pre to, aby sme príčiny zistili nadväzujúc na dlhoročnú spoluprácu s trenčianskou hygienou. Jej pracovníci boli na mieste pred, počas i po festivale, tak ako každý rok. Rozbory ukázali, že úžitková voda nebola zdrojom nákazy. Podobne dopadli aj rozbory pitnej vody,“ uviedli organizátori na oficiálnej stránke Pohodafestival.sk.

„Vzhľadom k potvrdeniu norovírusovej etiológie z biologického materiálu chorých boli odobraté vzorky vody zo studní používané ako vodné zdroje úžitkovej vody počas festivalu. Vzorky vody boli vyšetrené polymerázovou reťazovou reakciou (PCR) na prítomnosť norovírusov. Norovírusy v odobratých vzorkách neboli izolované,“ uvádza sa vo výsledkoch laboratórnych rozborov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne.

„Pripomíname, že na festivale sme rozdali zdarma 464 000 litrov pitnej vody, úžitkovej sa minulo 4 665 600 litrov, 20 520 litrov minerálnej vody rozdali crowd asistenti pod pódiami a 7692 litrov sme rozdali v tzv. vodostrojoch. Už predtým sa potvrdilo, že ochorenia spôsobili norovírusy, ktoré sa podobne ako všetky vírusy v extrémnom teple šíria ľahšie a rýchlejšie. Dodávame, že na festivale sme rozdali viac 388-tisíc dávok dezinfekčného gélu na ruky,“ napísali organizátori Bažant Pohody na svojom webe Pohodafestival.sk.

Zdroj: Pohodafestival.sk
Publikoval: Redakcia GREGI.NET