Podarí sa im prekonať doposiaľ neprekonaný úspech kultového Luneticu? Česká hudobná scéna predstavuje nový popový projekt Ben & Mateo.

Česká popová scéna predstavuje nový objav. Ben a Mateo vstúpili na scénu tento rok koncom letných prázdnin. Odvtedy stihli vydať tri single a hoci sú úplnou novinkou, ich klipy už majú stotisíce vzhliadnutí a rady ich fanúšičiek rýchlo rastú. České médiá začínajú skloňovať pojmy ako nový fenomén či nástupcovia legendárneho Luneticu. 

Single a videoklipy Bena a Matea:

Ako rýchlo sa dvaja mladí speváci môžu stať miláčikmi teenagerského publika? Ak spievajú, sú sympatickí a šíria takú nákazlivú pozitívnu energiu ako trinásťročný Ben a o rok starší Mateo, tak pravdepodobne veľmi rýchlo…

Česká popová scéna, na ktorej sa pred takmer tromi desaťročiami zrodil fenomén s názvom Lunetic, teraz prináša nový chlapčenský popový projekt. Ben a Mateo sú síce len dvaja, no entuziazmu a pozitívnej energie na rozdávanie majú aj za štyri skupiny Lunetic.

Kto sú Ben a Mateo?  

Ben, vlastným menom Benedikt Kis má 13 rokov a pochádza z hudobnej a umeleckej rodiny. Okrem spevu sa venuje hre na klavíri a na gitare. Popri hudbe je jeho veľkým hobby karate, v ktorom má hnedý opasok. Odmalička mal skúsenosti s herectvom, účinkoval v reklamách a má za sebou tiež niekoľko filmových úloh. Zahral si rolu malého Maximiliána v rakúskom historickom filme Maximilián. Dostal tiež úlohu v úspešnom americkom neo-noir fantasy seriáli Carnival Row po boku hviezd Orlanda Blooma či Cary Delevingne. Okrem toho si zahral rolu siroty vo filme The Aftermath s Keirou Knightley. Na konte má tiež skúsenosti s divadelnými doskami – v divadelnej hre Skrotenie zlej ženy stvárnil dvojrolu – Katarínu a komorného.

„V skupine je to úžasné, letíme ku hviezdam :) Plníme si sny a máme skvelých fanúšikov. S Mateom si veľmi rozumieme. Všetko, čo zatiaľ robíme, je neuveriteľné. Martin Šrámek nám skladal prvú pesničku, boli sme za ním na Slovensku na 3 dni a máme skvelé zážitky.“

Mateo, vlastným menom Mateo Klimek má 14 rokov. Vyrástol v muzikálnej rodine – každý člen rodiny hrá na nejaký hudobný nástroj a spieva. Mateo hrá od 6 rokov na gitare a ako samouk sa učí ovládať ďalšie hudobné nástroje. Spolu so súrodencami, ktorí tiež hrajú a spievajú, sa prebojoval do finále súťaže Porta a umiestnili sa na 3. mieste. Matea môžu diváci poznať z televíznych seriálov Ordinace v růžové zahradě či Modrý kód. Na konte má tiež divadelné úlohy v muzikáloch Tarzan a Billy Elliot. Napriek mladému veku má bohaté skúsenosti s dabingom. Nadaboval už viac ako 200 filmov, zaujímavosťou je tiež jeho dabing hlavnej postavy Willa Byersa v úspešnom seriáli Stranger Things.

„Milujeme fanúšikov, nahrávame pesničky, natáčame klipy… Je to super svet, ale bez fanúšikov by sme neboli nič. V dvojici s Benom je to neskutočné, veľmi si rozumieme,  trávime spolu aj voľný čas, chceme to spolu ťahať, kým to pôjde.“

Ben a Mateo sa oficiálne predstavili svetu tento rok koncom leta, 31. augusta, kedy odpremiérovali svoj debutový singel a klip Jsi moje star. O produkciu debutového singla sa postaral uznávaný slovenský producent Martin Maxo Šrámek zo štúdia Littlebeat.

V októbri predstavili druhý singel Beze slov, tentokrát v českej produkcii s hudbou Ondřeja Žatkuliaka a Jary Taubera, textom Jakuba Abdeslama a klipom z produkcie Filipa Lépeša.

Len pred pár dňami formácia predstavila svoj najnovší, tretí singel. Novinka má názov Až ke hvězdám a Ben a Mateo na nej spolupracovali s rovnakým tímom ako pri predošlom druhom singli. Nový song chalanom opäť zložil Ondřej Žatkuliak, ktorý spolupracuje s kapelami Kryštof či Mirai. O text piesne sa opäť postaral Jakub Abdeslam. Produkcie videoklipu sa zhostil Filip Lépeš, ktorý má na konte výrobu klipov pre Rytmusa, Majka Spirita, Mareka Ztraceného, Davida Kollera či Terezu Kerndlovú. Ben, Mateo a ich tím využili aktuálne obmedzenia a získali naozaj netradičnú lokáciu na nakrúcanie klipu – zatvorený a vypustený pražský aquapark, ktorý im a kamere v týchto dňoch ponúkol pohľady a možnosti, aké sa pravdepodobne už nenaskytnú. „Užili sme si to, vďaka skvelej partii ľudí okolo nás a neobyčajným záberom, ktoré sme vytvárali,“ spomína Ben. „Presne tak a zároveň to bola velká sranda,“ dodáva Mateo.

Po sérii svojich prvých troch klipov sa nové spevácke duo už teší na koncerty. Po uvoľnení  protipandemických opatrení sú pripravení na jar vyraziť na turné. Zatiaľ uvažujú o siedmich  mestách – Prahe, Brne, Ostrave, Plzni, Českých Budějoviciach, Liberci a Pardubiciach. Zároveň plánujú koncerty aj na Slovensku, ku ktorému majú pozitívny vzťah, keďže práve tu vznikol ich debutový singel.   

www.benamateo.cz
www.instagram.com/benandmateo/
www.facebook.com/benamateo

Zdroj: TS