Plastic People of the Universe v rámci svojho 45. výročia vystúpia 14. novembra v Bratislave.

The Plastic People of the Universe, najvýznamnejšia undergroundová kapela na území ako Českej republiky, tak aj Slovenska a nesporne aj legenda svetovej rockovej hudby, oslavuje tento rok už svoje 45. výročie (1968 – 2013) a v rámci turné k nemu neobíde ani Bratislavu, kde bude po dlhšom čase znovu koncertovať a to už vo štvrtok 14. novembra v klube Randal!

The Plastic People of the Universe (PPU) je pražská rocková kapela, ktorá patrila medzi hlavných protagonistov československého hnutia undergroundu v rokoch 1968 až 1988 a inšpirovala vznik mnoho ďalších undergroundových kapiel. Táto avantgardná skupina sa v 70. a 80. rokoch minulého storočia, vlastne už aj tisícročia, ocitala nedobrovoľne v opozícii proti komunistickému režimu v Československu a vzhľadom ku svojmu nekonformnému vystupovaniu často zažívala perzekúciu a taktiež vezenie.

Plastic People of the Universe Národní divadlo

Aj týmto veľkolepým koncertom Plastici oslávia 45 rokov od založenia. Manažér skupiny Romek Hanzlík upresňuje: „Na koncerte sa môžeme tešiť na najväčšie hity PPU, rovnako ako na skladby, ktoré znamenali milníky v histórii skupiny. Máme všetci radosť, že Plastici – napriek nepriazni doby – sú tu s nami celých tých 45 rokov. A stále im to hraje – ba dokonca čím ďalej tým lepšie.“

The Plastic People of the Universe vznikli v roku 1968 a ich tvorba, ovplyvnená v začiatkoch hlavne americkými Velvet Underground, Captainom Beefheartom či Frankom Zappom sa stala behom doby jednou z najoriginálnejších na nielen českej rockovej scéne. Skupina sa nedala prinútiť k ústupkom a kompromisom s vtedajším režimom, čo ju pripravilo o profesionálnu licenciu a privádzalo stále viac komplikácií s úradmi. Systematická perzekúcia vyvrcholila v roku 1976 uveznením niekoľkých členov. Skupina opozičných intelektuálov v čele s Václavom Havlom zorganizovala kampaň na ich podporu a prepustenie, ktorá vyvrcholila v januári 1977 Chartou 77. Tak sa stala rock´n´rollová skupina podnetom k zomknutiu demokratickej opozície všetkých smerov, aké nemalo vo vtedajších komunistických zemiach obdobu. Hudobníci sa zbližujú s Václavom Havlom, nahrávajú na jeho chalupe na Hrádečku dve zo svojich poloprofesionálnych ilegálnych nahrávok, na jednu z nich vodca disentu a budúci československý a neskôr český prezident vyberá texty. Po celú dobu si skupina udržuje jasnú umeleckú víziu a hudobne se vyvíja k nezameniteľnému výrazu, ktorý si získava uznanie po celom svete. Aj po páde komunistickej opony v roku 1989 sú PPU stále aktívnou žijúcou a hrajúcou legendou dodnes, kedy oslavujú už svoje 45. výročie.

Plastic People of the Universe Národní divadlo

Bratislavská zastávka Plastikov v rámci ich turné „45 LET (1968 – 2013)“ bude už vo štvrtok 14. novembra, kedy v klube Randal odohrajú svoj veľkolepý, takmer dvojhodinový koncert, so začiatkom o 20.30 hod. Predpredaj vstupeniek na tento famózny koncert prebieha vo všetkých pobočkách spoločnosti Ticketportál (www.ticketportal.sk), resp. priamo v samotnom Randal clube (www.randalclub.eu) od utorka 29. októbra. Ceny vstupeniek v predpredaji sú k dispozícii za 7,- €, na mieste v deň konania koncertu budú o dve eurá drahšie. Bratislavský klub Randal sa 14. novembra ponorí do tých najhlbších undergroundových hlbín aké len môžu existovať a to práve vďaka fenomenálnej kapele Plastic People of the Universe!

www.plasticpeople.eu
https://cs.wikipedia.org/wiki/The_Plastic_People_of_the_Universe
www.rfmusicagency.sk

plagat Plastic People of the Universe, 14.11.13, Bratislava maly

Zdroj: RF music agency