Pianista Ivo Kahánek vystoupí v Třeboni

27. ročník zimních Abonentních koncertů Třeboňských nocturen pokračuje 22. února v Divadle J. K. Tyla koncertem fenomenálního českého pianisty Iva Kahánka. Program večera představí dílo Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Gideona Kleina i Bohuslava Martinů.

Ivo Kahánek má dar okamžitě navázat citovou vazbu s publikem a dokáže jej náležitě zužitkovat ve skladbách od baroka po modernu. Jeho doménou je však romantický repertoár. Je absolventem Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a Akademie múzických umění v Praze, zúčastnil se významných mezinárodních kurzů. V roce 2004 se stal absolutním vítězem mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro a již předtím získal ocenění v mnoha významných kláních u nás i v cizině.

Po úspěšných debutech na Beethovenově festivalu v Bonnu a na Pražském jaru obdržel pozvání k vystoupení na festivalu BBC Proms v londýnské Royal Albert Hall, kde v srpnu 2007 provedl pod taktovkou Jiřího Bělohlávka Klavírní koncert č. 4 „Inkantace“ Bohuslava Martinů, živě přenášený televizí a rádiem BBC i českou stanicí Vltava.  Roku 2014 jej Sir Simon Rattle pozval ke dvěma vystoupením s Berlínskými filharmoniky;  Ivo Kahánek se tak stal po Rudolfu Firkušném druhým českým klavíristou v historii, který s tímto světoznámým tělesem vystoupil. V cizině je pokládán za specialistu na interpretaci české hudby. Vystoupil s nesčetnými renomovanými tělesy a dirigenty, spolupracuje s různými sólisty a komorními sdruženími. Jeho nahrávky získaly řadu prestižních ocenění.

Organizátoři již odhalují také program 21. ročníku letního festivalu Třeboňská nocturna, který  proběhne ve dnech 9. – 13. 7. 2024 na mnoha tradičních místech města Třeboň, a to včetně nově zrekonstruovaného kostela sv. Jiljí a Panny Marie Královny. Během pěti večerů nabídne posluchačům dramaturgicky rozmanitý program, jehož těžištěm je klasická hudba. Festival zahájí komorní uskupení Barocco Sempre Giovane spolu s korejským violistou Kyungsik Shinem, čerstvým laureátem historicky první violové soutěže Pražské jaro. Fantastický úspěch houslisty Daniela Matejči a klavíristy Jana Schulmeistera v rámci loňského festivalového koncertu vyústí v opětovné pozvání tohoto dua, které v mezičase svých třeboňských vystoupení zvítězilo v Mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga. Zavítáme ale i do oblasti improvizace. Představí se nám totiž světově uznávaný soubor Janoska Ensemble, který v Třeboni zahraje vůbec poprvé. Závěrem Třeboňských nocturen bude Pocta Emě Destinnové a Enrico Carusovi, pěvecké dvojici, které ležel u nohou celý svět. Přivítáme sopranistku Janu Siberu a tenoristu Aleše Brisceina v doprovodu Komorní filharmonie Pardubice pod vedením dirigenta Zbyňka Müllera. Kompletní program a vstupenky naleznete na trebonskanocturna.cz.

Vstupenky: https://www.trebonskanocturna.cz/vstupenky/
trebonskanocturna.cz
facebook.com/trebonskanocturna
instagram.com/trebonskanocturna

Třeboňská nocturna Abonentní koncerty 2023/20242
22.22. 2024 Ivo Kahánek
23.3. 2024 Trio Bohémo

Zdroj: TS