Klavírny virtuóz Ivo Kahánek vydáva novú nahrávku kompletného  klavírneho diela Antonína Dvořáka. Novinka vychádza pri príležitosti 180. výročia narodenia svetoznámeho českého hudobného skladateľa.

Dvořákovo dielo pre sólový klavír predstavuje neprebádanú krajinu pre mnohých klaviristov a muzikológov. Nedočkáme sa v ňom rozmachu a jemne nuancovanej emocionality Chopina ani virtuóznej okázalosti Liszta. Ako v celom svojom diele, i tu sa Antonín Dvořák vyhýbal okázalosti. Pohybuje sa vo svete jemnej osobnej lyriky, hýri nápadmi a i drobné skladby tvaruje s citom geniálneho skladateľa. To už stojí za novú kompletnú nahrávku…

Mimoriadnej výzvy sa chopil z iniciatívy Supraphonu a Akadémie klasickej hudby Ivo Kahánek, ktorého nahrávka Dvořákovho Klavírneho koncertu s Bamberskými symfonikmi a s Jakubom Hrůšom v roku 2019 slávila úspech okrem iného i na BBC Music Magazine Awards. Na novom albume nájde poslucháč väčšie cykly, príležitostné skladby, ale i niekoľko kuriozít, ktoré boli teraz nahrané prvýkrát. Nahrávka klavírneho diela poskytuje ďalší vzácny pohľad do bohatého vnútorného sveta Dvořákovej skladateľskej duše.

Ivo Kahánek ku vzniku novej nahrávky hovorí: „Príprava prebiehala v podstate od jesene 2020, pretože som hral dvořákovský recitál na medzinárodnom festivale Dvořákova Praha a bol som tiež garantom Dvořákovho klavírneho maratónu. Väčšinu repertoáru som však nacvičil až počas jari 2021 priamo pre účely nahrávania. Najťažší bol časový tlak, pretože vzhľadom k termínovým možnostiam sály a tímu bolo nutné nahrať päť hodín hudby za tri mesiace. Naopak najkrajšie bolo objavovanie niektorých takmer neznámych hudobných klenotov v nekonečnom spektre Dvořákovho klavírneho diela či možnosť nového pohľadu na tie známejšie kusy.“

Kompletné klavírne dielo Antonína Dvořáka v podaní Iva Kahánka vydáva Supraphon v celosvetovej distribúcii 24. septembra 2021. Obálku 4CD zdobia fotografie autentického skladateľovho kalamára a historických písacích potrieb, pomocou ktorých zapisoval noty.

Ivo Kahánek svoju novú nahrávku prvýkrát predstavil a pokrstil v rámci Medzinárodného hudobného festivalu Dvořákova Praha v stredu 8. septembra 2021, presne v deň 180. výročia narodenia Antonína Dvořáka. V Dvořákovej sieni pražského Rudolfina sa tak stalo v rámci koncertu izraelského klaviristu Borisa Giltburga so zoskupením Pavel Haas Quartet. „Vzhľadom na to, že som na tomto festivale hral mnohokrát, bol som vôbec prvým kurátorom Komornej rady a dokonca mám tú česť byť členom Rady akademikov Akadémie klasickej hudby, ktorá festival usporiadava, Dvořákova Praha je pre mňa jedným z najmilších pódií a je skvelé, že som mal možnosť práve tu pokrstiť svoj nový album,“ dodal Ivo Kahánek.

Nahrávka vychádza s podporou Karel Komárek Family Foundation, Akadémie klasickej hudby, Ministerstva kultúry ČR a Hudobnej fakulty Akadémie múzických umení.

MULTILINK: https://lnk.to/KahanekDvorakKompletniKlavirniDilo
TEASER: https://www.youtube.com/watch?v=98ehiB6_p8w

Zdroj: TS