Petr Muk – desať rokov od tragického odchodu jedinečného hlasu.

V nedeľu 24.mája uplynie smutných desať rokov od tragickej smrti popredného českého speváka Petra Muka.

Jeden z najvýraznejších spevákov, skladateľov a textárov československej popovej scény zomrel tragicky vo veku 45 rokov. Bol zakladateľom a frontmanom skupín Oceán (1985 – 1992) a Shalom (1992 – 1996). V roku 1997 nastúpil na sólovú dráhu a vydal päť štúdiových albumov – Petr Muk (1997), Jizvy lásky (2000), Dotyky snu (2002), Osud ve dlaních (2005) a V bludišti dnů (2010). Etabloval sa aj ako muzikálový herec, a to v úspešných predstaveniach Rusalka (Princ), Johanka z Arku (Raimond), Galileo (Galileo), Golem (Rabín Löw) a Mona Lisa (Leonardo da Vinci).

 Obdržal mnoho odborných cien a bodoval v anketách popularity: Ceny časopisu Melodie, Cena IFPI Česká republika, Zlatý/Český slavík, česká Cena Grammy, Ceny Anděl, TýTý atď. Predaj nosičov s jeho umeleckým výkonom prekračuje hranicu 1 500 000 kusov.

Ochranný svaz autorský (OSA) má v evidencii celkom 149 skladieb s Petrom Mukom ako autorom či spoluautorom hudby alebo textu.                                                                                

Tento rok vyšla k jeho nedožitým 55. narodeninám kompilácia Sny zůstanou s výberom najväčších hitov Petra Muka a skupin Oceán a Shalom na CD a 2LP. (obal v prílohe)

Album Sny zůstanou na digitálnych službách: https://WMCZ.lnk.to/PetrMukSnyZustanou

https://www.facebook.com/petrmuk.cz/

Zdroj: WM