PetJazz 2012: 5. decembra v Klube Za zrkadlom!

Súčasný festival PetJazz koncepčne nadviazal na tradíciu jazzového festivalu „Pet jazz“, ktorý sa v rokoch 1991 až 1999 konal pravidelne v Dome kultúry Lúky ako aj na tradíciu „jazzových večerov“, ktoré sa v rokoch 1997 až 2000 každý mesiac konali v CC Centre.

V roku 2001 sa konal 1. ročník jazzového festivalu TRI.PET – JAZZ v Klube Za zrkadlom. Od roku 2005 sa priaznivci jazzu stretávali s týmto festival už len pod názvom PetJazz.

Pre veľký záujem sa organizátori Petržalského jazzového festivalu PETJAZZ rozhodli ponúkať dávku kvalitného jazzu dva krát do roka. Popri tradičnom decembrovom termíne do dramaturgie podujatia pribudol aj júnový dátum. Počas uplynulej dekády festival prezentoval to najlepšie z domácej scény, často s vynikajúcimi zahraničnými hosťami. PetJazz je medzinárodný a multikultúrny festival vysoko špecializovaný práve na jazzovú hudbu a jeho snahou je podpora jazzu ako menšinového žánru a  cieľom je vytvorenie stabilného zázemia na prezentáciu mladých jazzových umelcov zo Slovenska i zahraničia. Festival prezentuje mladých začínajúcich hudobníkov a zároveň ponúka osvedčenú kvalitu renomovaných osobností súčasného hudobného života /J. Stivín, J. Bartoš, G. Jonáš, M. Jakabčic, L. Déczi, O. Rósza, M. Valihora a iní/.

Priaznivci jazzovej hudby v Bratislave majú značku PetJazz dobre zažitú a momentálne sú prípravy už na 12. ročník festivalu v plnom prúde. Na tohtoročnom decembrovom PetJazz festivale sme si pre vás pripravili skutočný gurmánsky zážitok v podobe najlepšieho flautistu Jiřího Stivína, ktorý ovláda všetky existujúce druhy priečnych aj zobcových fláut, klarinet ako aj mnohé ľudové píšťaly a píšťalky. Jedného z najlepších saxofonistov a jazzových hudobníkov na Slovensku –  Mila Suchomela – taktiež nie je potrebné dlho predstavovať. Milo Suchomel sa predovšetkým predstavuje na európskych jazzových pódiách nielen ako kompetentný sólista, ale aj ako skladateľ, hudobný aranžér a líder, ktorý spolupracoval s mnohými hudobnými top elitami nielen doma, ale aj v zahraničí. Zahraničie bude tentokrát reprezentovať mladá kubánska flautistka a speváčka Glenda Lopez. Exotická Kubánka je manželkou bývalého moderátora Jozefa Jopa Poláčka pochádza z muzikantskej rodiny, jej rodičia sú totiž v jazzovej brandži uznávanými umelcami. Slávna mama Bellita Expósito Pino získala v roku 1997 nomináciu na prestížne hudobné ocenenie Grammy a jej manžel Miguel Miranda Lopez je zas slávny multiinštrumentalista, hrajúci na tri hudobné nástroje súčasne.

Takže jazzoví gurmáni príďte si vychutnať kvalitný a dobre ochutený festival PetJazz v Klube Za zrkadlom, ktorý sa uskutoční s podporou Ministerstva kultúry SR.

PetJazz 2012
Jiří Stivín  (CZ), Milo Suchomel – Jazz in the City (SK), feat.  Glenda Lopez (Cuba)
v Klube Za zrkadlom
5.12.2012 o 20:00
Vstupné: 8€/10€

Zdroj: KZP