Pětikoalice deathcore & modern death metalu

Příští neděli ve smíchovském Futuru hned pětice kapel nabídne vše, co ocení nejen milovník moderního death metalu, ale i deathcoru – rovné kšilty, sedmi-osmistrunné kytary, promyšlené těžkotonážní groovy a pekelně rychlé blastbeaty, hrdelní growly i vypjaté skřeky.

To již po dvacet let představují DESPISED ICON, kanadská deathcorová mašina z Montrealu v Quebecu. DESPISED ICON vznikli v roce 2002 a stali se skutečnými pionýry deathcore žánru, když osobitým uchopením a vpravováním hardcore elementů do death metalu vymysleli nový způsob, jak ho těžkými záseky ozvláštnit. Tak nějak vznikly breakdowny.

Montrealští jsou ale rovněž známí díky talentu bubeníka Alexe „Grind“ Pelletiera, jehož bestiální technika a blastbeaty jsou nejen v žánru pověstné, a také dvojicí zpěváků, jimiž jsou Alex Erian a Steve Marois. Erian zpívá growly ve středních polohách, zatímco Marois obstarává řevy, hluboké growly i tzv. pigsqualy.

DESPISED ICON u nás, v návaznosti na severoamerickou část turné, hodlají předvést průřez jejich šesti dlouhohrajícími deskami a bez debat zazní i něco z právě vydaného EP „Déterré“. 

Kanadským tátům deathcoru budou sekundovat inovátoři moderního death metalu, polští DECAPITATED, kteří vznikli v roce 1996 a svým důrazem na nápadité písničkářství, technickou zdatnost a moderní zvuk si vybudovali pověst jedné z nejlepších kapel svého žánru. Během více než pětadvacetileté kariéry v průběhu šťastných i nešťastných let (způsobených např. tragickou dopravní nehodou, při níž zemřel bubeník Vitek) vydali osm studiových alb, která jsou považována za jedny z nejvlivnějších deathmetalových počinů 21. století.

Na nich kříží několik stylů, koketují s různými tempy i zvuky, mísí death/thrash/groove metal, dodávají rockové vibrace,atmosféru i grindcorovou extrémnost, a i přes to vše svým moderním metalovým riffingem, který jejich kytaristu Vogga dostal až do věhlasných Machine Head, odkazují ke své minulosti.

Že DECAPITATED drží svůj koncertní standard opravdu velmi vysoko, velmi výmluvně dokázalo i letošní vystoupení na Brutal Assaultu, kde zazněly staré technické šlehy, coreové fláky i nové skladby s větším důrazem na melodické linky – zvláště z posledního alba „Cancer Culture“ (2022).

Na postu tří předskokanů se představí skvěle sestavený balíček brutální deathcore moderny tvořený populární těžkotonážní úderkou OCEANO z Ameriky, skvostně chorých holandských DISTANT a monumentálně progresivních VISCERA z Anglie!

Bude to těžce nadupaný večírek, kde hrozí vážné nebezpečí, že si návštěvníci během show „vykývou hlavu xmrti“. 

DESPISED ICON, DECAPITATED,  OCEANO, DISTANT, VISCERA
13. 11. 2022 – Praha, Futurum
FB event: https://fb.me/e/4f4sqF0B5
e-TICKET: https://obscure.cz/cs/tickets/detail/id/491

Zdroj: TS