Peter Gabriel: 5. mája 2014 sa predstaví v Bratislave.

Pri príležitosti 25. výročia vydania svojho prevratného albumu „So“, ho Peter Gabriel predstaví v celom rozsahu na európskom turné 2013/2014.

Peter Gabriel nepochybne patrí k zásadným postavám histórie populárnej hudby. Jej tvár ovplyvnil ako člen kapely Genesis, ktorú v roku 1967 spoluzaložil, aj ako sólový umelec. Získal celý rad rôznych ocenení vrátane troch cien Brit Awards a šiestich cien Grammy.

Pochvalné recenzie k 25. výročiu vydania albumu „So“:

„Piesne ostávajú nadčasové. Gabriel nahral majstrovský album ponúkajúci príjemný pop, ktorý je ale zároveň skvele neobvyklý.“ Q Magazine

„V každej správnej zbierke platní by tento najlepší sólový album Petra Gabriela mal byť.“ The Sun

„So“ ‚je jedným z obrích dravcov globálneho popu.“ Uncut

Po nedávnej reedícii kritikou uznávaného albumu „So“ a množstve koncertov v Amerike aj Európe dorazí Peter Gabriel na jar roku 2014 so svojím turné nazvaným „Back To Front“ aj na Slovensko. Na koncerte bude Gabriela sprevádzať pôvodná zostava z albumu „So“ a zaznejú na ňom všetky zásadné skladby jeho kariéry vrátane celého zmieňovaného albumu.

Album „So“ vyšiel v roku 1986 a stal sa jednou z najdôležitejších platní tohto obdobia. Bol medzinárodne ocenený množstvom platinových platní (len v USA sa ho predalo viac ako 5 miliónov). Obrovským hitom sa stala skladba „Sledgehammer“ a jej vskutku priekopnícky videoklip ostáva na hudobnej stanici  MTV najhranejším klipom všetkých dôb. „So“ naviac obsahuje mnoho veľkých Gabrielových hitov a obľúbených piesní, vrátane „In Your Eyes“ – tá zaznela vo filme „Say Anything“, duetu s Kate Bush „Don’t Give Up“ či „Big Time“. Na platni sa podielal celý rad  pozoruhodných umelcov napríklad  Lori Anderson, Stewart Copeland, Daniel Lanois, Jim Kerr, Bill Laswell a Nile Rodgers.

Gabriel  dobu vzniku albumu popisuje nasledovne:

„Myslím, že keď sme vtedy tento album hrali, vedeli sme, že je dobrý. Nebol som nejaký obskúrny umelec; mal som už hity ako „Shock The Monkey“, „Games Without Frontiers“  a „Solsbury Hill“, ale po každom z nich som sa zámerne čiastočne zase sťahoval do tieňa. Albumom „So“ skončili všetky moje úvahy o sebe ako o kultovom umelcovi na hrane hudobného mainstreamu, hlavne v Amerike. Možnosť stiahnuť sa zase do tieňa pre mňa už neexistovala.“

„So“ 25th Anniversary Edition je príležitosťou preskúmať, ako album vznikol, ako vznikali jednotlivé skladby, ako sa vyvíjali a predstaviť skvelú koncertnú podobu „So“ na turné.

„Čas na všetkom zanecháva nezmazateľnú stopu. Keď sa vraciate do minulosti, už v nej nemôžete žiť, ale môžete okolo nej chodiť, oprášiť staré spomienky a občas zachytiť vôňu nejakého miesta, v ktorom ste žili“ hovorí Peter Gabriel.

Peter Gabriel sa prvý krát  medzinárodne preslávil v Genesis, v kapele, ktorej bol spoluzakladateľom ešte v škole. Po odchode z Genesis v roku 1975 natočil sedem štúdiových albumov, hudbu k filmom Birdy“, „Posledné pokušenie Krista“ a „Rabbit Proof Fence“, niekoľko koncertných nahrávok a výberoviek.

Počas svojej bohatej hudobnej kariéry získal mnoho cien Grammy a stál pri zrode dnes už globálneho festivalu WOMAD.

V roku 1989 Peter Gabriel spoluzaložil organizáciu zaoberajúcu sa ľudskými právami Witness.org, v roku 2007 Peter Gabriel a Sir Richard Branson založili Elders.org, ktorej  činnosť zahájil Nelson Mandela. V roku 2006 bol Peter Gabriel ocenený laureátmi Nobelovej ceny mieru prestížnym titulom Man of Peace.

PETER GABRIEL
5.5.2014 BRATISLAVA, SLOVNAFT ARENA
VSTUPENKY WWW.XL.SK
CENY VSTUPENIEK: 49€ – 89€
www.petergabriel.com
www.xl.sk

Peter Gabriel

Zdroj: XL