Peter Dobai Quintet vytiahli z debutu Head In The Clouds dva single

Head in the Clouds je pripravovaný album medzinárodnej formácie Peter Dobai Quintet, ktorý v plnom rozsahu vyjde vo štvrtok 2. mája na všetkých streamovacích platformách. Ako bude album znieť? Uložte si dátumy a dozviete sa to už pred oficiálnym termínom, pretože pri uvedení na trh ho sprevádzajú dva single: Under The Hill (18.apríla) a Francis (25.apríla).

Slovenský saxofonista Peter Dobai časť svojho umeleckého života prežil na írskej scéne a vložil tieto skúsenosti do medzinárodnej zostavy Peter Dobai Quintet. Jeho spoluhráčmi sú Leopoldo Osio (klavír – Venezuela, Írsko) a Charlie Moon  (spev, gitara – Írsko), ktorých spoznal v Írsku, Juraj Griglák (basgitara, kontrabas), Klemens Marktl (bicie nástroje – Rakúsko) a Miroslav Hloucal (trúbka – Česká republika), s ktorými sa spoznal počas hrania na festivale Gypsy Jazz Festival v decembri 2023. Hosťom na nahrávke je saxofonista a Dobaiov spolužiak z Konzervatória v Bratislave, Nikolaj Nikitin, takisto írsky bubeník Shane O’Donovan – blízky priateľ z Írska ešte z čias zoskupenia Kavorka s ich spoločným albumom Culture Shock z roku 2012.

Už na tejto prechádzajúcej nahrávke sa Peter Dobai snažil prepojiť vplyvy world music s jazzom. V podobnom duchu sa nesú aj nové dva single Under The Hill a Francis z pripravovanej dosky Head In The Clouds. Pointu kompozície „pod kopcom“ vysvetľuje P. Dobai: „Naznačuje melancholickú atmosféru skladby, ale aj ľudovú tematiku. Skladba je voľne inšpirovaná dvomi ľudovými piesňami, ktoré som sa ako jedny z prvých naučil hrať na zobcovej flaute. A žijú vo mne hlboko a vyvolávajú silné spomienky z detstva. Po hudobnej stránke je tam silný vplyv Johna Coltrana v sólovej forme.“ V tejto skladbe sa predstavil ako hosť Nikolaj Nikitin na bas klarinet.

Tému druhého singlu Francis zase naznačuje meno Francis Poulenc – francúzsky skladateľ z Parížskej  šestky, ktorý lídra Peter Dobai Quintet, očaril svojimi elegantnými kompozíciami. V skladbe Francis je však aj silný vplyv Wayna Shortera patriaceho k jeho idolom.

Z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia. Finančne podporila SOZA.

Informácie:
Peter Dobai Quintet – Head In The Clouds
Peter Dobai – saxofón
Leopoldo Osio – klavír
Charlie Moon – spev, gitara
Juraj Griglák – basgitara, kontrabas
Klemens Marktl – bicie nástroje
Miroslav Hloucal – trúbka
Nikolaj Nikitin – hosť / bas klarinet
Shane O’Donovan – hosť / bicie nástroje
Executive Producer: Nikolaj Nikitin
Music Producer: Peter Dobai
Recording Engineer: Ján Mudroch
Mixing: Peter Preložník
Mastering: Peter Preložník

TS