PET JAZZ 2021: XX. ročník petržalského festivalu jazzovej hudby.

XX. ročník petržalského festivalu jazzovej hudby PET JAZZ 2021 sa bude konať už 10. júna v DK Zrkadlový háj v Bratislave.

MattiaBoyzz:
Mattia Müller – bicie
Juraj Námešný – basová gitara
Fredy Košecký – gitara
Kajo Toma – gitara
Michal Hrabovský – saxofón

Mladý 18-ročný slovensko-talianský bubeník Mattia Muller prichádza so svojim projektom MattiaBoyzz. Skupina vznikla v júli 2018 po spoločnom absolvovaní letnej jazzovej dielne. Členovia zoskupenia vtedy (Mattia Müller, Juraj Námešný, Fredy Košecký, Karol Toma, Šimon Štímel) účinkovali na BJD 2018 na pódiu mladých talentov. Začiatkom roka 2019 klarinetistu Šimona Štímela nahradil saxofonista Michal Hrabovský. V roku 2019 skupina odohrala niekoľko koncertov ako predkapela na vystúpeniach Petra Lipu a to najmä na krste jeho nového CD „Dobré Meno“. Spolupracovala na niekoľkých vystúpeniach s uznávaným harmonikárom Erichom BOBOŠ Procházkom. Na jeseň v roku 2019 sa skupina MattiaBoyzz zúčastnila súťaže Nové Tváre Slovenského Jazzu, ktorú vyhrala a paralelne sa zúčastňovala súťaže JazzStartUp, kde vyhrala cenu za Live Performance. V roku 2020 skupina účinkovala na niekoľkých jazzových festivaloch a medzitým nahrala debutový album, ktorý produkoval Oskar Rózsa. V Auguste 2020 sa v skupine vymenili členovia okrem gitaristu Fredyho Košeckého. V novej zostave (Mattia Müller, Peter Kunzo, Mário Belák, Fredy Košecký a Miloš Bulík) otvárali ONE DAY JAZZ FESTIVAL 2020 13. Augusta v Banskej Štiavnici.

ŠALEFUKY a hosť Miloš Biháry:
Milo Suchomel – saxofón
Ondro Juraši – trúbka
Marek Rašman – bicie
Lukáš Deviatka – kontrabas
Agáta Kovačiková, Klaudia Škovranová – spev
Miloš Biháry – klavír

Projekt Šalefuky vznikol v septembri 2019, no hoci je na slovenskej hudobnej scéne nováčikom, stoja za ním skúsení slovenskí hudobníci, známi na domácich aj zahraničných pódiách. Lídrom a zakladateľom skupiny je slovenský hudobník, saxofonista Milo Suchomel, známy najma v jazzových kruhoch. Oporným pilierom kapely je hráč na trúbku Ondro Juráši, ktorý je okrem iného, 21 rokov členom známho orchestra Gustáva Broma. Nie len ozdobou, ale aj prínosom pre kapelu sú krásne hlasy speváčok zo súboru Lúčnica Agáty Kováčikovej a Klaudie Škorvánkovej. Parvidelným hosťom je aj cigánska diablica Vanessa Šarkozyiová.

Súčasťou kapely je tiež hráč na bicie Marek Rašman a kontrabasista Braňo Deviatka, obaja poslucháči Kozervatória v Topoľčanoch. Kapela Šalefuky sa prezentuje výhradne vlastnou tvorbou. Pesničky vychádzajú z ľudovej hudby, inšpirované rómskymi rytmami a balkánskou kultúrou. Okrem pôsobenia na domácich festivaloch by sa radi odprezentovali aj v zahraničí a šírili tak slovenskú hudbu vo svete.

Miloš Biháry sa počas štúdia na bratislavskom Konzervatóriu viackrát predstavil ako sólista so Symfonickým orchestrom Konzervatória v Bratislave v Slovenskej filharmónii. Koncertoval tiež na Akadémii umení v Banskej Bystrici, na Pražskom konzervatóriu, na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne, na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz a i. V roku 2017 účinkoval na záverečnom koncerte festivalu Viva musica! v spolupráci so Symfonickým orchestrom Viva Musica! pod vedením dirigenta Braňa Kostku. V marci 2019 sa sólovo predstavil v Teatro Filodrammatici v Miláne v rámci spoločného projektu hudobníkov z krajín Vyšehradskej štvorky a na pozvanie Petra Dvorského sólovo vystúpil i v Slovenskom inštitúte v Ríme. V rámci abonentného cyklu Slovenskej filharmónie Mimoriadne koncerty bol sólistom Rachmaninovho Koncertu pre klavír a orchester č. 2 c mol (Slovenská filharmónia, dir. Oliver Dohnányi, október 2020). Popri vážnej hudbe tvorí oblasť jeho záujmu i jazzová hudba. Účinkoval v zoskupeniach ako JMJ trio, v hip-hopovej skupine Delikatesa a v pop-funky skupine Chillsband. V roku 2012 založil kapelu Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers (Marek Taraj – bass, Juraj David Raši – drums), ktorá získala ocenenia na domácich súťažiach a predstavila sa na mnohých hudobných festivaloch (na festivale Bratislavské jazzové dni v rámci Pódia mladých (2014), na festivale Radio-Head Awards (2018).

DANIEL CACCIA & Gabriel Jonáš Trio:
Daniel Caccia – spev
Gabriel Jonáš – klavír
Juraj Kalász – kontrabas
Jakub Valíček – bicie

Daniel Caccia (*1986) je jedným z najvýraznejších talentov súčasného vokálneho jazzu v Európe. Vyštudoval Kunstuniversität Graz. Debutoval na prestížnej Mons Records, ktorá mu v roku 2015 vydala CD Lifeline. Od roku 2017 spolupracuje s big-bandom Rogera Cicera. V roku 2018 podpisuje zmluvu s Universal records a nahráva CD Alles ist New York. Európska kritika jeho štýl často porovnáva s Kurt Ellingom alebo Mark Murphym. Okrem bezchybnej intonácie a dokonalého rytmu ovláda Daniel umenie spevu na zvukomalebné slabiky, tzv. scat style. Keďže je tiež veľmi zručným klaviristom, je schopný sa nielen sám sprevádzať ale aj komponovať vlastné skladby. Spolupráca so slovenskými hudobníkmi vyústila do dlhodobej pedagogickej účasti na projektoch ako Letná jazzová dielňa alebo VocalEase.

Gabriel Jonáš Trio, v zložení Gabriel Jonáš – piano, Juraj Kalász – & Jakub Valiček – ds, patrí už 10 rokov k stáliciam slovenskej jazzovej scény. Skupina, ktorá vznikla ako house-band nedeľných jamov, sa okrem štandardného repertoáru venuje aj interpretácii vlastných kompozícií. Najvýraznejšou osobnosťou tria je jej leader Gabriel Jonáš, ktorý začínal ako multiinštrumentalista v pop kapelách (hral nielen na rôzne dychové nástroje ale aj basgitaru). Postupne sa však vyprofiloval ako jazzový klavirista a skladateľ. V roku 1973 vycestoval do New Yorku a pôvodne kratší pobyt, počas ktorého spoznával tamojšiu scénu a hudobníkov,  si predĺžil na sedem mesiacov. Po návrate do Československa ho na festivale v Kroměříži objavil český multiinštrumentalista Jiří Stivín. V roku 1976 spolu nahrali (pre vtedajší československý jazz) zásadný album Zvěrokruh, na ktorom spojili európsku vážnu a ľudovú hudbu s afro americkým jazzom. Odvtedy Gabriel Jonáš nahral viac než 40 albumov, na ktorých účinkoval ako sideman alebo leader. Mať stálu kapelu sa mu podarilo až v posledných rokoch. Pred 3 rokmi rozšíril trio na quintet, s ktorým v rokoch 2018-19 účinkoval na 2 medzinárodných festivaloch. Trio sa v rámci grantového projektu FPU podieľa na nahrávaní inštruktážneho videa „Jazzový Workshop“. Jeho prvá časť bude zverejnená v máji 2021.

Hlavným partnerom podujatia a z verejných zdrojov festival podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: KZP