PET JAZZ 2015: 12. novembra v klube Za zrkadlom!

Pätnásty ročník jazzového festivalu Pet Jazz ponúkne špičkovú spoluprácu slovenských interpretov s ich zahraničnými hosťami. Tri formácie, na čele ktorých sú naši poprední sólisti, opäť posunie toto podujatie do iných sfér.

Formácia Herák, Vanouček & Thor predloží nový projekt troch spolužiakov, ktorí sa spoznali počas štúdia na The Royal Conservatory v holandskom Haagu. V ľahkom závane severskej hudby sa predstaví skúsený vibrafonista Miroslav Herák, ktorého k jazzovej hudbe nasmerovalo zhliadnutie kapely Steps Ahead pod vedením Mike Mainieriho, pianista Michal Vaňouček – víťaz prestížnej holandskej súťaže Deloitte Jazz Award a islandský gitarista Andres Thor, dopĺňajúci túto excelentnú zostavu o prvky popu či bluegrassu.

Dvaja z najaktívnejších bratislavských jazzových umelcov – tak to je zohraná dvojica Milo Suchomel a Nikolaj Nikitin. V ich podaní pôjde o dialóg dvoch saxofónov, ktoré sa farebne dopĺňajú a motivicky kontrastujú. Obaja patria k renomovaným muzikantom s bohatými skúsenosťami nielen z interpretačnej praxe, ale aj z autorskej tvorby. Suchomel má na konte tri štúdiové albumy, v ktorých prepája afroamerickú poetiku so súčasnými európskymi trendmi. Nikitin zase vo svojich štyroch nahrávkach reflektuje ruské korene s pohľadom na slovenský folklór a vážnu hudbu. Ich zoskupenie doplní výnimočný klavirista Ľuboš Šrámek, nadaný kontrabasista Tomáš Baroš a výbušný bubeník Marián Ševčík.

https://www.youtube.com/watch?v=msL7TOlTzSg

Lukáš Oravec svojim debutom z roku 2013 dokázal opäť prebudiť u slovenského publika záujem o tradičný jazz. Odborníkov zase zaujal jeho kultivovaný tón, timing a úcta k tradíciám, začo ho nominovali na cenu Esprit, udeľovanú za najlepší slovenský jazzový album. Na festival Pet Jazz príde s formáciou Lukáš Oravec Quartet v zostave s bubeníkom Marekom Dorčíkom, kontrabasistom Tomášom Barošom a poľským klaviristom Piotrom Wylezolom, ktorého nahrávky považujú v susednom Poľsku medzi to najlepšie, čo vychádza v jazzovom žánri. Piotrove kvality ocenili aj svetové hviezdy ako Gary Barzt, Billy Hart či britský huslista Nigel Kennedy, s ktorým  od roku 2005 pravidelne spolupracuje na rôznych projektoch.

Pet Jazz 2015 poteší priaznivcov kvalitného jazzu, ktorým sa páči kultivovanosť, nadžánrovosť a vášeň. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

Vstupenky v predaji v pokladniach KZP a sieti ticketportal.

PET JAZZ 2015
Klub za Zrkadlom – 12.11.2015 – od 19:00
6 eur v predpredaj / 9 eur v deň festivalu
HERÁK, VANOUCEK & THOR
SUCHOMEL & NIKITIN
LUKÁŠ ORAVEC QUARTET

web-FINAL-PETJAZZ-2015

Zdroj: KZP