Pavel Hirax Baričák a jeho chystaný album Clivota s kapelou SvetloVlad

Spisovateľ, muzikant a textár Pavel „Hirax“ Baričák už na budúci týždeň vydá album folklórno-rockového projektu SvetloVlad s názvom Clivota. CD bude obsahovať pätnásť skladieb, z ktorých väčšia časť je v alternatívnom folklórnom duchu a šesť posledných piesní na CD bude v metalovo-folklórnej verzii.

Účasť na nahrávaní prijalo nemálo zvučných speváckych mien, ako napríklad speváčka Veronika Rabada, spevák Juraj Hnilica, vokalistka kapely GRAI Irina Zybina, Janka Sofia Thomková či Simona Vicianová známa hlavne vo folkloristických kruhoch (predstavila sa aj v televíznej folklórnej šou Zem spieva

Hirax v projekte spojil aj špičkových slovenských inštrumentalistov, ako sú Michal Smetanka (píšťaly), Michal Červienka (akordeón), Marián „Maňo“ Kramár (husle), Juraj Šimek (kontrabas), Martin „Zajo“ Zajac (cimbal) či Matúš Babka na klavíri. Vznikol tak zaujímavý materiál, z ktorého už bolo zverejnených niekoľko piesní.

Namiesto žánrového odklonu u Ramchat nový projekt

História projektu SvetloVlad siaha viac ako šesť rokov dozadu. Prvé tri piesne boli nahraté v septembri a októbri 2016 v kaplnke a kultúrnom dome v obci Turčianske Jaseno spoločne s Mariánom „Maňom“ Kramárom. „Marián Kramár je veľký folklórny zanietenec, vedie súbor Turiec. Napriek zaneprázdnenosti si na nahrávanie našiel čas,“ prezradil Hirax už dávnejšie.

Vtedy ako prvú zverejnil pozitívnou energiou nabitú skladbu Všetko je živé. Napokon však debutový album projektu dostal úplne iný ráz, z čoho vychádza aj jeho názov.

A prečo vlastne tento nevšedný projekt vznikol? „Chcel som do mojej pagan metalovej skupiny Ramchat zaviesť oveľa viac folklórnych prvkov, ale ostatní chalani z kapely sú väčšinou ortodoxní metalisti. A tak mi nezostalo nič iné, ako zostávajúce nápady realizovať inou cestou. Nechcel som zakladať novú kapelu, tak som spojil muzikantov na špeciálne prvé nahrávanie a vznikli z toho prvé tri piesne pre SvetloVlad,“ objasňuje vznik projektu Hirax.

Medzi spomínanými prvými troma nahratými piesňami SvetloVladu bola aj prerábka piesne Postoj chvíľu od ŽiariSlava.

„Keďže prvé piesne zožali úspech, rozhodol som sa donahrávať ďalšie, aby CD malo dostatočnú minutáž. Tak sme pred letom 2022 začali chodiť do jablunkovského GM štúdia, kde sa všetko na viacero stretnutí donahrávalo, zmixovalo a aj zmastrovalo. Jedine Irina Zybina naspievala svoje party do skladby My Stone v štúdiu v Karélii a poslala mi ich mailom,“ dopĺňa Pavel Baričák, ktorý zložil všetky piesne a napísal väčšinu textov na album.

„Album je skôr experimentálny, snahou nebolo napísať hit, dostať sa do rádií. Tento postoj ma absolútne oslobodil. Aj textovo sú to väčšinou smutné príbehy z časov starej slovenskej dediny. Takže bôľ, smútok, utrpenie, drina… Ja celkovo neviem napísať veselú pieseň. V smutných témach sa nachádzam, asi sa tým liečim. Durové piesne nakoniec aj otextovala Simonka Vicianová, Janka Sofia Thomková či ŽiariSlav, ja som sa našiel v žalmoch,“ prezrádza Martinčan.

K experimentálnejším skladbám so zložitejším aranžmánom patrí napríklad sedemminútová O dube, kerý za nič nemohol. Celý album Clivota vyjde 18. novembra v limitovanom pošte 300 kusov a už teraz sa dá predobjednať na stránke Hirax Shopu (https://www.hiraxshop.sk/knizky/vydania-hladohlas/svetlovlad-clivota-cd.htm).

Nahrávku realizovali:
Pavel „Hirax“ Baričák – gitary, rozprávanie
Simonka Vicianová – spev, vokály
Janka Sofia Thomková – spev, vokály
Danka Babková – vokály
Veronika Rabada – spev
Irina Zybina – spev
Lenka Verešová – spev, vokály
Juraj Hnilica – spev
Matúš Babka – klavír
Marián „Maňo“ Kramár – husle, spev, drumbľa, vajíčko
Martin „Zajo“ Zajac – cimbal  
Juraj Šimek – kontrabas, basgitara, spev 
Tomáš Kramár – kontrabas
Michal „Golbiško“ Goldberger – bicie
Rado Rugala – cajon, drievka, bubon, vajíčko
Robo Mikla – cajon, africký bubon
Michal Smetanka – píšťaly
Michal Červienka – akordeón

Zdroj: TS