Nový šokujúci slovenský videoklip, v ktorom má prsty Robo Mikla aj Pavel „Hirax“ Baričák.

Skupina Ramchat zverejnila oficiálny videoklip k pilotnej skladbe z nového albumu Nepočaria!. Jeho nakrúcanie od samého začiatku bolo plné prekážok a zákazov. Dva slovenské skanzeny po prečítaní scenára a idey klipu odmietli filmárov vpustiť na svoju pôdu. Videoklip s rovnakým názvom ako štvrtý radový album martinskej metalovej kapely, ktorej súčasťou je aj spisovateľ a cestovateľ Pavel Baričák prezývaný „Hirax“, obsahuje mnohé šokujúce zábery. Tie niektorí diváci nebudú musieť stráviť.

 

Samota, strata, krv, masky zvierat na hlavách ľudí, rôzne symboly, staré zvyky a rituály a napokon smrť malého pohanského chlapca. Toto je len časť toho, čo pozorné oko uvidí v novom klipe skupiny Ramchat.

„Nechceme našim klipom vyvolať vojnu medzi Kresťanmi a ľuďmi, ktorí sa vracajú k viere svojich predkov, začínajú vnímať energiu Zeme, prírody, miest. Klip je umelecké vyjadrenie možného spôsobu, akým nastalo pokresťančenie Slovenov na novú vieru. Teda výmena pohanských obradov, zvykov a rituálov za kresťanské. Príklad? Zo zimného slnovratu, nazývaného Kračúň, je teraz oslava narodenia Krista. Osobne si myslím, že vďaka tomu, že sme ako Slováci silne prispôsobiví, spomínaný prechod prebehol mimo výnimky väčšinou postupne a hladko. Vďaka tejto našej vlastnosti sme ako národ stále tu. Veď mnoho iných a oveľa silnejších i dobyvačnejších národov totiž počas našej existencie zišlo zo scény. A to, že stále existujeme, je dôkazom, že naše poslanie ešte len príde. Cez slovo, lebo slovo je náš nástroj, cez ktorý máme odovzdať svetu posolstvo našej múdrosti, ktorú vieme precítiť vďaka nášmu srdcu,“ vyjadril sa k téme Pavel „Hirax“ Baričák, autor hudby i textu piesne a producent videoklipu.

Pri realizácii hudby a klipu sa stretlo veľa známych mien. Pieseň sa nahrávala v štúdiu Rolanda Grapowa, ktorého mnohí fanúšikovia rockovej hudby poznajú ako bývalého gitaristu legendárnej nemeckej kapely Helloween. O záverečný mastering sa postaral Jiří Paška z pražského štúdia BioTech, ktorý stojí za finálnymi zvukom nahrávok mnohých interpretov ako je napríklad Dan Bárta, Dara Rolins, David Koller, Aneta Langerová, Kamil Střihavka alebo skupín Xindl X, Support Lesbiens, či Monkey Business. Produkčnú časť videoklipu mal na starosti Róbert Mikla so svojou N.E.D. Production a réžie a scenáru sa chopil talentovaný Banskobystričan Peter Gábor.

Spisovateľ, cestovateľ, fotograf, ako aj hudobník Pavel „Hirax“ Baričák sa k zámeru videoklipu vyslovil nasledovne: „Pokúsili sme sa natočiť jeden z najkvalitnejších klipov, aké kedy slovenská metalová scéna vytvorila. Nielen nastajlovať kapelu, vložiť ju do vhodného temného prostredia a postrihať scény v rýchlych sledoch. Chceli sme, aby klip Nepočaria! mal odkaz a bol rovnako metalový, ako aj umelecký.“ 

Videoklip kapele zakázali natočiť v dvoch slovenských skanzenoch. Napríklad Múzeum slovenskej dediny v Pribyline Robovi Miklovi odpísalo: Vzhľadom na váš scenár nesúhlasíme s nakrúcaním vášho videoklipu. Nekonvenuje v scenári zobrazovanému obdobiu, ako ani hodnotám, na ktorých inštitúcia stojí.“ Robo Mikla sa čudoval: „Text piesne a scenár narazil na strach kompetentných osôb, alebo podľa tohto tvrdenia obydlia a zozbierané dobové exponáty patria iba do obdobia kresťanstva, hlbšie nesiahajú? To sa nechce veriť…“ Nakoniec však s prenájmom priestorov súhlasila kysucká Vychylovka a jej zamestnanci boli milo prekvapení s profesionálnym prístupom filmového štábu, ako aj hercov a členov samotnej kapely.

Pieseň Nepočaria! pochádza z rovnomenného nového albumu, ktorý práve v týchto dňoch začína kapela distribuovať smerom k poslucháčom. Novinku skupina nahrávala v zostave: Martin „Walki“ Valka (spev), Pavel „Hirax“ Baričák (gitara), Viktor Kotrík (gitara), Rišo „Richardus“ Pokorný (basgitara), Mišo „Golbiško“ Goldberger (bicie) a Martin „Redface“ Cibulka (klávesy, inak skupina Desmod). 

Nesmierne si vážime, že nás fanúšikovia podporujú kúpou CD, alebo tričiek. Sme radi, že pochopili, že ako kapela nešetríme na štúdiu, alebo videoklipe a že sa snažíme v amatérskych podmienkach odovzdať fanúšikom profesionálne veci svetovej kvality. Samozrejme, čo dokážeme uskutočniť v slovensko-českých podmienkach,“ odkázal Hirax fanúšikom na sociálnej sieti.

Krst albumu Nepočaria! sa uskutoční 26. januára v legendárnom a znovu otvorenom vrútockom klube Mlyn za účasti kapiel Asgard a Attack of Rage.

Nepočaria!
Hudba a text: Pavel „Hirax“ Baričák

Žili sme v súlade s prírodou, bohmi,
v úcte a pokore, boli sme ľuďmi.
Na jar sme prosili, pokľakli k zemi,
na jeseň s vďakou, ohne a vedmy.

Kolo sa točí, ľud v ľane odetý,
Zem nám nepatrí, požičali nám ju deti.
Prišli ste s Kristom, myrhou a zvonmi,
krvavým krížom, hrozbou a sľubmi.

Dobro sa nenúti, dobro sa žije,
tak z našich detí stiahnite ruky.
Viera je jediná, zo srdca tryská,
nie je nepravá ani tá pravá.

Naša je v dolinách, v riekach a bralách,
so zemou spojená, v rodoch a hravá.
Viera je jediná, zo srdca tryská,
nie je nepravá ani tá pravá.

Kolo sa točí, nebesia žiaria,
žiadni červotoči silné duše nepočaria.
Berte si diabla do vášho pekla,
vnútorný strach, zánik vás zmieta.

Sme deti pastierov i mocných lovcov,
zberači plání, pusti nevercov.
Sme deti slnka, večného kola,
potomci žrecov, oheň nás volá.
Bytosti horstva, hájov a tanca,
dajte nám pokoj, dokým je šanca.

https://www.hiraxshop.sk/

Zdroj: TS