Pavel Haas Quartet opäť koncertuje.

Medzinárodne oceňované hudobné zoskupenie Pavel Haas Quartet medzi seba privítalo novú členku. Pozíciu violy od jari tohto roka zastáva svetovo uznávaná huslistka a violistka čínskeho pôvodu Luosha Fang. Laureátka významných medzinárodných husľových a violových súťaží býva pozývaná nielen ako sólistka k orchestrom, ale je i skúsenou komornou hráčkou.

Peter Jarůšek k jej angažmáne v kvartete uvádza: „S Luoshou sme sa prvýkrát stretli pred 3 rokmi v Prahe a hudobne medzi nami okamžite preskočila iskra. Vzhľadom k časovej vyťaženosti sa ale naše cesty vtedy nepretli. Paradoxne vďaka covidu sa nám konečne naskytla príležitosť začať spolupracovať. Sme za to nesmierne vďační, pretože Luosha je muzikantka, s ktorou je radosť tvoriť. Tešíme sa na naše spoločné budúce projekty.“

Pavel Haas Quartet sa v dobe pandémie venoval najmä nahrávaniu koncertných vystúpení pre domácich i zahraničných usporiadateľov. Teraz konečne nastáva chvíľa, kedy bude možné súbor vidieť a počuť naživo.

V júli doposiaľ stihli zahrať na festivale Smetanova Litomyšl a nasledovali recitály na festivaloch Hindsgavl v Dánsku a Viva Musica! v Bratislave.

August prinesie vystúpenie na Jihočeskej intermezze v Borovanoch, a jesennú sezónu PHQ zaháji koncertom na festivale Lípa Musica, kde vo svetovej premiére uvedie skladbu Ľubice Čekovskej Domov. V rámci toho istého festivalu súbor vystúpi tiež spoločne s klaviristom Borisom Giltburgom. S týmto vynikajúcim sólistom, ktorý je dokonca i autorom nových oficiálnych promo fotografií Pavel Haas Quartet, ich čakajú hneď tri mimoriadne vystúpenia na medzinárodnom hudobnom festivale Dvořákova Praha. Okrem už osvedčenej interpretácie klavírnych kvintetov sa pražskému publiku prvýkrát predstavia Veronika a Peter Jarůškovci s Borisom Giltburgom ako klavírne trio. V októbri bude Pavel Haas Quartet už tradične hosťom festivalu Schubertiade v rakúskom Hohenems, potom vyrazí na turné po Nemecku a zavíta tiež do svojej obľúbenej Wigmore Hall v Londýne.

PODCAST: https://www.supraphonline.cz/podcast/16-pavel-haas-quartet

Zdroj: TS