Partlová a Cmorik urobili z Adamca mystického Krysařa.

Muzikál Krysař bol prvýkrát uvedený na scénu v roku 1996 a odvtedy si na konto pripísal viac ako tisíc repríz. Ako priznal jeho autor Daniel Landa, Krysař ho fascinoval svojou mystickou charizmou a zároveň bolo pre neho inšpiráciou spoznať myslenie človeka s mocou rozhodovať vďaka flaute o životoch miliónov ľudí.

Legenda o Krysařovi je príbehom hrdinu s vizitkou cudzinca prinášajúceho nešťastie. Jeho prítomnosť zvýrazňuje proroctvo záhadného starca o blížiacej sa katastrofe.

KrysarDej14

Pod režisérskou taktovkou Mirjam Landovej bude mať Krysař premiéru v novom hereckom obsadení v košickom Divadle CASSIA. Na tomto dnes už kultovom diele vyrástli viaceré generácie a príbeh o mužovi s píšťalou na krku zaujal aj Petra Cmorika a Mirku Partlovú. Pre obidvoch to nebude prvý muzikál, ale napriek tomu Mirka Partlová priznala, že účinkovanie v Krysařovi patrí medzí splnenie jedného z jej hereckých snov. „Krysařa som prvýkrát videla pred dvanástimi rokmi a už vtedy ma lákalo si v ňom zahrať, preto sa teším, že teraz sa mi to podarilo. Diváci sa môžu tešiť na nové činoherné texty, choreografiu a samozrejme aj my herci dáme postávam pridanú hodnotu, podľa toho, ako sme sa s nimi vo vnútri stotožnili,“ uviedla M. Partlová.

Peter Cmorik vysvetlil, že pôsobenie v muzikáloch v ňom vždy driemalo a popri vlastnej tvorbe a koncertovaní pre neho znamená spestrenie profesionálneho života. Spevácky bude Krysař pre slovenského Zlatého Slávika zaujímavou výzvou, lebo na jeho pomery je napísaný v nízkych polohách. Naopak, žiadne obavy nemá z tanečných kreácií. „Toto bude môj tretí muzikál a doteraz som netancoval ani krok. Postavy si starostlivo vyberám podľa toho, aby sa veľmi nehýbali, stačí mi iba, ak musia dobre spievať,“ smial sa P. Cmorik.

KrysarDej01

Absolútna divadelná premiéra čaká na víťaza druhej série Česko-Slovenskej Superstar Lukáša Adamca, ktorý sa na konkurze ocitol iba vďaka náhode. Keďže mladý umelec nemal doteraz herecké ambície, o muzikálovú scénu sa dramaticky nezaujímal. Osud to však chcel inak a zariadil, aby sa večer pred konkurzom stretol v jednom z košických pubov s Mirkou Partlovou a Petrom Cmorikom, ktorí sa ho opýtali, či sa stretnú na doskách Divadla CASSIA. „V prvom momente som nebol v obraze, ale podobné výzvy mám rád, preto som si povedal, že do toho pôjdem. Priamo z podniku som si začal zháňať text a hudobné podklady, aby som sa mohol pripraviť. Asi bolo dobre, že som nemal čas špekulovať. Večer som sa skladbe venoval do dvoch hodín, ráno som si ju ešte raz prešiel a išiel na konkurz,“ spomínal s úsmevom Lukáš Adamec.

Pôvodne sa pripravoval na úlohu Štěpána, ale režisérka Mirjam Landová v ňom napriek akýmkoľvek hereckým skúsenostiam vycítila talent a obsadila ho do hlavnej postavy Krysařa, na ktorom mu imponuje, že pod nekompromisnou maskou ukrýva citlivú dušu. „V súkromí som skôr veselý typ, kým Krysař je zaškatuľkovaný samotár s podivným darom, a o to viac ma táto postava láka. Priznám sa, Krysařa som v divadle doteraz nevidel, tak som rád, že prvýkrát si ho pozriem priamo z pódia,“ dodal v dobrej nálade L. Adamec.

Muzikál Krysař bude mať premiéru 20. septembra a príbeh o hrdinovi s píšťalou na krku si budete môcť v Divadle CASSIA Košice pozrieť aj 18. 10, 19.10, 22. 11., 23. 11., 13. 12. a 14. 12. 2013. Viac informácií na www.divadlocassia.sk.

Zdroj: GRAND STUDIO, s. r. o.