The Paranoid: Recenzia albumu Sedem!

Mladú slovenskú kapelu The Paranoid asi netreba nikomu nejako zvlášť predstavovať. Kapela je na scéne od roku 2007 a má na svojom konte už 3 štúdiové albumy Posledný nádych (2010), Dva svety (2012) a Sedem (2014).

Posledný spomenutý album s názvom Sedem, vyšiel v piatok 7. marca a hneď sa naňho aj bližšie pozrieme v tejto recenzii. V priebehu týždňa sa taktiež môžte tešiť aj na rozhovor s kapelou!

The Paranoid-SEDEM (by Michal Hladik)

Nový album ktorý obsahuje 14 pesničiek nahrávali chalani z The Paranoid začiatkom tohto roka v nahrávacom štúdiu u Mateja Turcera z kapely From Our Hands. Pod texty sa autorsky aj tentokrát podpísal spevák kapely Igor Belaj.

Takmer 45 minútový náklad kvalitnej rockovej hudby štartuje, ako to už u kapely The Paranoid býva zvykom introm, ktoré tentokrát pomenovali Prebúdzanie a na ktoré vzápätí nadväzujú energické, chytľavé skladby s melodickými a ľahko zapamätateľnými refrénmi ­ Anjeli Spia a Navždy.

Ďalšími skladbami na albume sú piesne Z Plných Pľúc, Začni Vidieť a Horím, ktoré sú takými typickými skladbami tejto kapely.

Môžeš Ísť, skladba o láske a vzťahoch ktorá sa celkom príjemne počúva, je jedna z dvoch pomalších skladieb na albume.

Prvú sedmičku skladieb uzatvára pieseň s názvom Neotočím Sa a album sa dostáva do svojej druhej polovice skladbou Pochovaný Zaživa. Táto skladba je pre mňa jediným slabým momentom celého albumu. Možno je to textom, spracovaním skladby alebo niečim iným, no aj napriek viacerým vypočutiam sa mi nepodarilo prísť tejto skladbe na chuť.

V poradí deviatou skladbou na albume je pesnička Neviem Ti Povedať Nie, ktorá je mojou najobľúbenejšou z celého albumu. Túto pesničku kapela vypustila ako prvý singel už v polovici januára aj s videoklipom a dostala ma od prvého momentu. Jednoduchý text, chytľavý refrén a zaujímavý videoklip ma hneď presvedčil a navnadil na nový album.

Niekde Tam, to je názov najpomalšej pesničky na albume. Po tvrdých tónoch gitár, bicích a ukričanom speve, je to celkom príjemná oddychová skladba a spestrenie albumu.

Predposlednými skladbami na allbume sú pesničky Kto Z Vás? a Mesto Hriechov. Práve na druhú spomenutú skladbu som ešte pred jej vypočutím dostal tip že je to vraj jedna z najlepších skladieb na albume. Po prvom vypočutí som na tej skladbe ale nič výnimočné nenašiel. Tým nechcem povedať že ma skladba nezaujala alebo že je zlá, no nemal som z nej pocit žeby malo ísť o jednu z najlepších skladieb z albumu, ale to je o preferenciách každého z nás. Každopádne pri opakovanom počúvaní ma na pesničke dostala hlavne jej druhá časť.

Štrnástku skladieb uzatvára pesnička Nikdy Nezabudnem, ku ktorej The Paranoid popri nahrávaní albumu natočili v štúdiu aj videoklip, ktorý odpremiérovali minulý týždeň. Videoklip ani skladba nie sú vôbec zlé, práve naopak, no osobne si myslím že by sa k tejto skladbe viac hodil trocha zaujímavejší videoklip s dejom a nie len zostrih záberov z nahrávania v štúdiu.

The Paranoid sa od začiatku snažia na svojej hudbe pracovať a stále sa posúvať vpred čo sa im zatiaľ úspešne darí a dokázali to aj týmto albumom. Samotný album ma zaujal hneď na prvé počutie a to aj napriek tomu že nepatrím medzi ich skalných fanušíkov. Kapela na konci tohto mesiaca vyrazí nový album predstaviť aj na turné ktoré prebehne v siedmych slovenských a siedmych českých mestách a ja som strašne zvedavý na živé prevedenie nových skladieb.

www.theparanoid.sk
www.facebook.com/theparanoid

theparanoid

Napísal: Pali Hudák