Otvorenie výstavy TOTO! je príbeh ilustrácie

Včera 3.5.2023 otvorila Galéria mesta Bratislavy spolu s Galériou TOTO! je galéria výstavu s názvom TOTO! je príbeh ilustrácie. Na výstave návštevníci a návštevníčky nájdu 300 ilustrácii od 65 autoriek a autorov.  Ide o najrozsiahlejšiu známu prezentáciu slovenskej ilustrácie. “Je to výnimočná udalosť a sme veľmi radi, že sme toho súčasťou. Podarilo sa dať dokopy takmer ucelený, do veľkej miery retrospektívny, pohľad na vývoj slovenskej ilustrácie,” dodáva jeden z kurátorov a ilustrátor Miloš Kopták.

Na druhom poschodí Pálffyho paláca Galérie mesta Bratislavy môžete vidieť v 9 miestnostiach 225 ilustrácii zo zbierok TOTO! je galéria a 75 ilustrácií zo zbierok GMB. Celá koncepcia výstavy je prispôsobená aj detskému divákovi. Ilustrácie sú zavesené tak, aby boli v zornom uhle mladých návštevníkov. Priestor dopĺňajú aj známe knihy, pre ktoré boli ilustrácie určené.

Výnimočné spojenie dvoch zbierok

Spojenie mestskej a súkromnnej zbierky dáva možnosť predstaviť obsahový prierez vývoja slovenskej ilustrátorskej scény 20. a 21. storočia. Výstava predstavuje ako slovenská ilustrácia vznikala, ako sa menila v čase a najmä kto boli ľudia – výtvarníci a výtvarníčky, ktorí ju posunuli na unikátnu úroveň. „Výstava poukazuje aj na prepojenie svetov literatúry a výtvarného umenia. Predstavuje osobnosti výtvarného umenia, ktoré málokedy poznáme a zriedka identifikujeme v tirážach kníh,” dodáva riaditeľka GMB Katarína Trnovská.

Ilustrácie v knižkách sú často prvým výtvarným dielom, s ktorým sa stretneme. Cez ne spoznávame svet vymyslených aj skutočných príbehov. Učíme sa aké je úžasné dychtiť po ďalších a ďalších objavoch, pátrame po súvislostiach, poznávame logiku vecí a dejov. Cez papierových hrdinov a hrdinky premýšľame o hodnotách: prečo máme byť dobrí, statoční, čestní. Na detaily často zabudneme, obrázky nám však v hlavách zostanú,” opisujú výstavu kurátor a kurátorky.

Jedným z cieľov výstavy je pozdvihnúť meno ilustrátorov a ilustrátoriek, ktorí ilustrácie vytvorili. „Ich mená sú často málo známe a tak nám uniká, aká je slovenská ilustrátorská tradícia bohatá,” dodávajú kurátor a kurátorky. Výstavou by chceli poukázať na fakt, že ilustrácia je rovnako hodnotné umelecké dielo ako obraz, či socha.

„Výstava prináša odborný vklad a profesionálny prístup s dôrazom na popularizáciu a pestovanie povedomia u rôznorodého publika. V TOTO! je galéria hľadajú a zachraňujú postrácané originály ilustrácií z kníh pre deti a mládež, ktorým navracajú ich miesto v kultúrno-spoločenskom svete. Galéria mesta Bratislavy spojením s TOTO! je galéria rada prispeje k tejto misii ochrany a predstaveniu našich umeleckých pokladov,” dopĺňa riaditeľka GMB, Katarína Trnovská.

Kurátori/ky: Miloš Kopták, Mária Rojko, Ida Želinská
Autori/ky: Otokar Bachorík, Jozef Baláž, Viera Bombová, Zdeno Brázdil, Robert Brun, Albín Brunovský, Jozef Cesnak, Jarmila Čihánková, Miroslav Cipár, Štefan Cpin, Marián Čunderlík, Juraj Deák, Emil Drličiak, Orest Dubay, Róbert Dúbravec, Rudolf Fabry, Rudolf Fila, Viera Gergeľová, Ferdinand Hložník, Vincent Hložník, Dušan Kállay, Ľubomír Kellenberger, Martin Kellenberger, Jana Kiselová-Siteková, Fedor Klimáček, Alojz Klimo, Peter Kľúčik, Běla Kolčáková, Ľuba Končeková-Veselá, Miloš Kopták, Viera Kraicová, Vladimír Král, Ján Lebiš, Vladimír Machaj, Pavel Maňka, Albert Marenčin, Matúš Maťátko, Martina Matlovičová, Anastázia Miertušová, Ladislav Nesselman, Daniela Olejníková, Karol Ondreička ml., Karol Ondreička st., Marián Oravec, Ľuboslav Paľo, Dušan Polakovič, Veronika Rónaiová, Ivana Šáteková, Teodor Schnitzer, František Šesták, Agnesa Sigetová, Katarína Slaninková, Kamila Štanclová, Ján Švec, Irena Tarasová, Jan Trojan, Peter Uchnár, Dávid Ursiny, Bystrík Vančo, Jaroslav Vodrážka, Blanka Votavová, Viliam Weisskopf, Ondrej Zimka, Mária Želibská
Texty k výstave: Katarína Bajcurová, Barbara Brathová, Iveta Gal Drzewiecka, Beata Jablonská, Ľubica Kepštová, Gita Kordošová, Miloš Kopták, Ján Kralovič, Eva Trojanová, Miroslava Urbanová, Ida Želinská
Grafický dizajn: Mária Rojko
Odborná spolupráca: Kristína Mišechová
Jazyková úprava: Janka Jurečková, Miroslava Kuracinová Valová
Preklad: Janka Jurečková, Kristína Limbecková, Kevin Slavin, Michal Spáda
Produkcia a inštalácia výstavy: Anna Sopková, Jaroslav Beníček, Jozef Chovančák, Róbert Klváček, Martin Kubina, Pavol Látal, Dávid Ursiny
Architektúra výstavy: Martin Kubina, Mária Rojko
Propagácia: Aurélia Garová, Alexandra Grúňová, Jana Janotková, Zuzana Novotná
Vzdelávacie programy a sprievodné podujatia: Petra Baslíková, Dagmar Beníčková, Vladislav Malast, Petra Maláková

Výstava vzniká v spolupráci TOTO! je galéria a Galérie mesta Bratislavy.
Diela prezentované na výstave sú zo zbierok TOTO! je galéria a Galérie mesta Bratislavy.

Trvanie výstavy: 4. 5. 2023 -15. 10. 2023
Galéria mesta Bratislavy
Pálffyho palác
Panská 19
Otvorené denne okrem pondelka od 11.00 do 18.00 h, v stredu od 13.00 do 20.00 h

Zdroj: TS