Ospalý pohyb – Ü (EP)

Ospalý pohyb (resp. Sleepy Motion) je kultová kapela združená okolo hudobného skladateľa Martina Burlasa.

V rokoch 1991 – 1994 vydala tri dlhohrajúce albumy, ktoré patria k tomu najoriginálnejšiemu čo na alternatívnej scéne v porevolučnom Československu vzniklo. V ďalších rokoch sa Martin Burlas venoval skladaniu na poli súčasnej vážnej hudby, či spolupráci s Ivanom Csudaiom a ďalšími.

Ospaly_pohyb-u_vinyl

Teraz, po dvadsiatich rokoch hibernácie, sa v zložení Martin Burlas, Peter Zagar, Daniel Baláž plus nový člen, Pavol Hubinák (Veneer), vrátili do štúdia a sporadicky i na koncertné pódiá, začali pracovať na novom albume a ako ochutnávku z neho vydavateľstvá Deadred/Starcastic ponúkajú EP Ü so štyrmi novými skladbami.

Skladba Do snov, zámerne patetická, graduje pozdravmi mimozemšťanom z archívov NASA, no všetok optimizmus vítania nových civilizácií končí v babylonskom zmätku jazykov.

Ospaly_Pohyb_2015_martina_mlčúchová_hq-2

V závoji je dreampop so všetkým čo k nemu patrí: detská nevinnosť a konvalinky vo finále. Prepáč je smutno-vtipný, ale v zásade romantický príspevok a najsvižnejšia z ospalých noviniek. Ambientná Reborn och Prasnitz, vystavaná na vintage zvuku syntetizéra Solina, šejkri a striedmom basovom bubne, je retro a moderna súčasne. Ovšem je pomalá, veľmi pomalá…

Nahrávanie nového materiálu prebehlo v Legal Studios v Bratislave pod dohľadom Ľuba Válkyho, o mixáž sa postaral Pavol Hubinák v Creative Music House a nahrávky zmastroval Dan Václavek v Chalet Portáš. V skladbe Do snov hosťuje na violončelo Jozef Lupták. Autorom artworku obalu je výtvarnička Lucia Tallová a do finálnej podoby ho upravil grafický dizajnér Peter Hajdin.

Ospaly_Pohyb_2015_martina_mlčúchová_hq-4

EP Ü vychádza 8. decembra 2015 v limitovanej edícii ako 12” transparentný vinyl dubplate a digitálny download vo formátoch MP3, FLAC, AAC atď., dostupné na weboch vydavateľstiev Deadred a Starcastic, na Bandcamp profile kapely alebo aj v sieťach iTunes, Spotify, Deezer, Google Play a pod. Distribúciu platní do kamenných predajní zabezpečuje Wegart.

Download:
https://ospalypohyb.bandcamp.com/album/ep
https://deadred.sk/releases/ospaly-pohyb-u/

Ospalý pohyb:
https://www.ospalypohyb.sk/

Vydavateľstvá:
www.deadred.sk
www.starcasticrecords.cz

Vydavateľ: Deadred Records / Starcastic Records
Dátum vydania: 08. december 2015
Formát: MP3 / FLAC / AAC / WAV download (zdarma / zaplať koľko chceš), 12“ transparentný vinyl dubplate (limitovaná edícia)
Katalógové čísla: DR-038 / STC058

Zoznam skladieb:

  1. Do snow
  2. V závoji
  3. Prepáč
  4. Reborn Och Prasnitz

Ospalý pohyb (bio)

Ospalý pohyb vznikol ako logické pokračovanie starších projektov skladateľa Martina Burlasa – Maťkovia a Zabudnutý ohyb (s Ivanom Csudaiom). V kapele sa vystriedalo viacero viac či menej stálych členov a hostí (Lucia Piussi, Miki Škuta, Jozef Vlk) a nahrala tri albumy: Flowers of Exhaustion (1991, Globus International), Broken (1993, Zoon Records) a zatiaľ posledným je nepomenovaný album z roku 1994 (Legal Records).

V roku 2015 začali Ospalý pohyb opäť koncertovať a pracovať na nových skladbách v zostave Peter Zagar (klávesy), Daniel Baláž (bicie a elektronika), Pavol Hubinák (gitary) a Martin Burlas (spev, klávesy a basgitara).

K proklamovanej ospalosti (s miernym echom pôvodnej sónickej brutality) nemala skupina výrazovo vo svojej doterajšej histórii nikdy bližšie, hoci medzi novými skladbami je možné nájsť aj svižnejšie kúsky. EP nazvaná Ü predznamenáva nový album po vyše dvadsiatich rokoch, ktorý by mal vyjsť na jar 2016.

Ospaly_pohyb-u_1400px

Zdroj: Deadred Records*
Foto: Martina Mičúchová