OPUS vydáva LP platňu Evy Kostolányiovej s názvom POĎ SO MNOU – výber toho najlepšieho.

Slovenská populárna hudba má viacero tragických osudov, ale k tým najsmutnejším nepochybne patrí životný príbeh EVY KOSTOLÁNYIOVEJ. Mimoriadne krásna a talentovaná speváčka stihla za svoj krátky život vydať jedinú profilovú LP platňu a podieľala sa s ďašímí kolegami na niekoľkých desiatkach SP platní, čo bol najrozšírenejší dobový formát prvej polovice 70. rokov dvadsiateho storočia. Z tejto kolekcie nahrávok zostavil OPUS 45 rokov po predčasnej smrti interpretky jedinečný vinylový album s názvom POĎ SO MNOU, ktorý Juraj Čurný obohatil rozsiahlym, zasväteným a faktograficky objavným sprievodným textom. Pre fanúšikov Evy Kostolányiovej, ale aj pre ďalších milovníkov „duchoňovskej“ generácie slovenskej populárnej hudby je to naozajstná lahôdka.

Vo výbere 14 skladieb sa nachádzajú prevažne zahraničné skladby, ku ktorým vznikali slovenské texty.  Na obale si budete môcť prečítať aj zaujímavé príbehy vzniku ich pôvodných ako aj slovenských verzií. A nemenej zaujímavá je aj história pôvodných domácích piesní. „Ich spoločným menovateľom je nezameniteľná osobnosť, hlas a spev Evy Kostolányiovej. Speváčky, po ktorej ostala v histórii slovenskej populárnej hudby výrazná stopa a dodnes oslovuje nielen svoje pôvodné, ale aj stále nové generácie fanúšikov. Je to skvelá vzorka toho najlepšieho, čo na Slovensku vzniklo v oblasti žánrovo ohraničenej termínom tradičný pop, ktorý je v tomto prípade charakterizovaný sólovou speváčkou a veľkým tanečným orchestrom. Príjemné spomínanie a príjemné počúvanie,“ píše okrem iného v texte obalu LP Juraj Čurný.

Na príprave titulu sa podieľal ako odborná spolupráca aj novinár a rozhlasový redaktor Martin Jurčo, ktorý o speváčke prezradil:  „Eva Kostolányiová patrila k tým speváčkam, ktorých pesničky dokážu osloviť aj nasledujúce generácie. Zamýšľal som sa neraz nad tým, čím to je, keďže Eva patrila ku generácii spevákov tvoriacich v čase, keď bolo bežné spievať aj prevzatý zahraničný repertoár. Nemala ohromujúci a silný hlas, ktorý by hneď ohúril svojou silou. No, myslím, že záujem u poslucháčov vzbudzuje dodnes najmä tým, ako dokázala poňať pesničku – ako malý príbeh, ktorému treba dať adekvátny výraz. A to aj napriek tomu, že ide o jednoduchý veselý popevok, ktorý má skromnú ambíciu urobiť dobrú náladu. A toto si Eva uvedomovala. Navyše, jej prístup k životu, prezentácia na javisku i v televízii (pôvodným povolaním bola tanečnica) zanechali výraznú stopu vo vedomí jej súčasníkov. Aj keď Evina kariéra trvala sedem rokov, teda relatívne krátko, bolo na aktuálny LP výber z čoho vyberať. Najnovší album teda ponúka to dôležité, čo by mal poznať nielen každý Evin fanúšik. Záujemca o minulosť našej populárnej hudby, ktorý počuje meno Eva Kostolányiová po prvý raz, si môže urobiť prehľad kľúčových pesničiek jej repertoára. Navyše, forma vinylového nosiča nás presunie do atmosféry čias, keď Eva žila a pôsobila.“

Na LP spievajú a hrajú: Eva Kostolányiová (sólový spev), Karol Duchoň, Peter Vašek, Michal Dočolomanský, Lýdia Babuchnová, Edita Sláviková (spev), Linha Singers, RT-VOX (zbor), TOČR v Bratislave, Orchester Gustava Broma (hrá)

Zoznam piesní na LP:
01. A1 CÍTIŠ, KRÚTI SA ZEM
02. A2 SMOLIAR
03. A3 ŤUK, ŤUK
04. A4 AŽ BUDE POKOSENÁ TRÁVA
05. A5 HALÓ TAM
06. A6 NEPLAČ VIAC
07. A7 VÝLETY
08. B1 CHVÁLA HUMORU
09. B2 POĎ SO MNOU
10. B3 KEĎ JE ZIMA
11. B4 JESENNÝ ÚSMEV
12. B5 KADE CHODIEVA LÁSKA
13. B6 SI DÁŽD
14. B7 HVIEZDNY SONET

Zdroj: TS