OpenJazzFest má tento rok nadupaný program

Obľúbený jazzový openair festival OpenJazzFest na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom má tento rok naozaj hviezdny LineUp. Okrem Kurta Ellinga a Al Di Meolu  bude určite zaujímavý aj záver festivalu, kde sa predstaví švédska skupina Dirty Loops. „ Na poslednú chvíľu zrušil manažment japonskej basgitaristky Juna Serita cestu do Európy, tak sme sa predbežne dohodli na budúci rok„ hovorí Tibor Zelenay, dramaturg a riaditeľ festivalu, „ Program sme doplnili o skvelé trio Roberta Balzara, čo bude určite lahôdka pre fanúšikov tohto skvelého hudobníka“ pokračuje Zelenay.

Festival odštartuje festival Ľubo Šamo projekt, ktorý založil  jazzový huslista Ľubo Šamo a v roku 2016 bol s  debutovým CD „Good Trip“ nominovaný na cenu Esprit.

Ďalším účinkujúcim piatkového večera bude po prvýkrát na Slovensku skvelý gitarista Mindaugas Stumbras z Litvy, ktorý príde prezentovať svoj autorský projekt Mindaugas Stumbras Quintet.

Hlavnou hviezdou piatkového večera bude lahôdka v podobe projektu SuperBlue_ Kurt Elling & Charlie Hunter. „Kurt Elling už dvakrát vystupoval v našom hudobnom klube Blue Note v Novom Meste nad Váhom a chceli sme tento zážitok umožniť aj návštevníkom festivalu, tak sa nám to tento rok podarilo, čo ma veľmi teší„ dopĺňa Tibor Zelenay

Al Di Meola je už roky stálicou medzi najlepšími jazzovými gitaristami a nie je potrebné ho obzvlášť predstavovať, jeho tvorba a spolupráce s celou jazzovou svetovou špičkou hovoria za všetko. Po skvelom koncerte v našom klube Blue Note v roku 2017 vystúpi tento fenomenálny umelec aj  na festivale Openjazzfest a to ako headliner druhého festivalového dňa 15.7.2023 s projektom Al Di Meola Acoustic trio.

Dirty Loops založili v roku 2008 traja priatelia, Aron Mellergård, Jonah Nilsson a Henrik Linder, ako experiment na vyskúšanie vecí nad rámec toho, čo sa považovalo za povolené pri bežných hudobných jam session. Základ ich experimentovania tvorí zmes jazzu, popu, funku a elektroniky.

Čoskoro sa ich popularita hlavne na sociálnych sieťach stala virálnou a začali sa aj ich koncertné vystúpenia. Táto švédska trojica zo Štokholmu účinkovala na OJF v roku 2014 a v tom istom roku vydala aj svoj debutový album „Loopified“.

Druhý festivalový deň otvorí medzinárodný projekt slovenskej flautistky Márie Rehákovej „TOPOĽANA“. Vo svojom sextete Topoľana spája londýnsky jazz so slovenskými ľudovými piesňami. Mária študovala jazz na londýnskej Guildhall School of Music a je držiteľkou ceny “JazzStartUp 2022”.

Festivalový program je teda kompletný, vstupenky je možné si zakúpiť prostredníctvom platformy Tootoot , areál sa pripravuje tak, aby sa všetci návštevníci cítili tak ako vždy pohodovo.

Predbežný Line up festivalu je teda nastavený nasledovne :

Piatok 14.júla
Ľubo Šamo projekt /SK/ 19:00
Mindaugas Stumbras Quintet /Litva/ 20:30
SuperBlue: Kurt Elling & Charlie Hunter /USA/ 22:00

Sobota 15. júla
Mária Reháková – Topoľana /SK,UK/ 19:00
Robert Balzar trio /CZ/ 20:10
Al Di Meola Acoustic trio /USA/  21:30
Dirty Loops /SWE/ 23:00

Časový harmonogram je orientačný, organizátor ho môže zmeniť vvzhľadom na aktuálne počasie a nepredvídateľné situácie.

OpenJazzFest  počas predošlých ročníkov privítal viac ako 24 tisíc návštevníkov. Už tradične je miestom, kde sa stretávajú všetky generácie – od najstaršej generácie až po tú najmladšiu, všetci v dobrej pohode a krásnom prírodnom prostredí. Trinásty ročník sa uskutoční 14. – 15. júla 2023, pričom brány festivalu so otvoria pre návštevníkov každý deň od 18:00 a  koncertný program tradične  od 19:00 hodiny. Festival z verejných zdrojov podporil aj Fond na podporu umenia.

www.openjazzfest.sk 
https://tootoot.fm/sk
https://www.facebook.com/pages/Open-Jazz-Fest 

Zdroj: TS