Open Air Festival 2012: Amy Macdonald prichádza s novým albumom, odpočinutá a spokojná!

Starší, zkušenìjší a spokojenìjší, čtyřiadvacetiletá headlinerka letošního Open Air Festivalu Amy Macdonald vydává 11. června své třetí album s názvem ‘Life In A Beautiful Light’. Úspìch předchozích dvou desek ‘This Is The Life’ a ‘A Curious Thing’ dává tušit, že i tentokrát bude album dobývat přední příčky hitparád a sbírat jednu cenu za druhou. Našlápnuto už má se singlem ‘Slow It Down’, který od dubna úspìšnì rotuje rozhlasovým éterem. Amy se ani tentokrát nevzdala svého odvážnì jedinečného mixu rocku, folku a popu, stejnì jako kapely se skutečnými hudebními nástroji za zády. 


Prodala už přes 4 miliony alb po celém svìtì, hrála naživo pro více než pùl milionu fanouškù. Její studiový debut se umístil na prvním místì hned v pìti zemích a po celé Evropì posbíral dohromady obdivuhodných 25 platinových desek. Druhé album se ocitlo v Top 10 hned v deseti zemích. Amy Macdonald mìla veleúspìšný start, život ve víru psaní veškerých svých vìcí, nahrávání a nekonečných turné ji ale také neskutečnì vyčerpal. Proto se po skončení tour k druhému albu rozhodla pro roční odpočinek. „Bylo krásné mít rok volno,“ říká. „Nebyl na mì žádný tlak. Kdykoliv jsem dostala nápad, vytáhla jsem kytaru a stiskla play na svém MacBooku.“



Amy Macdonald


Intenzivní tempo mìlo i své svìtlé stránky. „Rozhodnì jsem rozvinula svùj hlas. Mùj rozsah se neskutečnì rozšířil, nejspíš díky všemu tomu koncertování a zpívání večer co večer,“ pochvaluje si. „Mám svùj hlas teď mnohem víc pod kontrolou, a je výraznìjší.“


Album Life In A Beautiful Light je přesnì takové, jak napovídá název. Soubor písní o životì, plných života, nasáklých optimismem. Nadìje přímo sálá z majestátní skadby Across The Nile, inspirované Egypťany oslavujícími pád prezidenta Mubaraka. Radost pohání nenucenou a rozdovádìnou píseň 4th Of July, v níž Amy vzpomíná na výlet do New Yorku, kam se jako dítì vydala v Den nezávislosti. Prozrazování příbìhù skrytých za texty je pro Amy typické. Nechce pùsobit tajemnì a uzavřenì, a za každým z nich skutečnì nìjaký příbìh vìzí.


Třeba Human Spirit napsala Amy o neštìstí chilských horníkù. „Kdo by se tím neinspiroval?,” ptá se. „Cítila jsem, že o tom musím napsat. Vždycky jsem byla písničkářka-vypravìč, vycházela jsem ze skutečných příbìhù.” Jako fanynka fotbalových Rangers se inspirovala i fanouškovskými pokřiky a napsala The Green and The Blue, o zdravé rivalitì dvou týmù. 




Všechny texty i hudbu si napsala a nazpívala sama, za doprovodu své kapely a nìkolika dalších muzikantù. Nová deska byla nahrána ve studiích State of the Ark v Richmondu a Mayfield v Surrey. Produkoval ji její dlouhodobý spolupracovník a manažer Pete Wilkinson a mixoval legendární Bob Clearmountain, který má za sebou spolupráci i s Amy oblíbencem, Brucem Springsteenem. Kromì nìj jí prý teď v iPodu hraje Lana Del Rey nebo Noah And The Whale. 



Teď, kdy má Amy všechnu práci na albu za sebou, se už jen tìší na doprovodnou svìtovou tour, v rámci které se zastaví i na Open Air Festivalu v Panenském Týnci. A všechno napovídá tomu, že to bude nezapomenutelný koncert.



OAF


Zdroj: OAF
Publikoval: Redakcia GREGI.NET