One Day Jazz Festival po prvýkrát aj v Košiciach!

Záujem o jazz v našej krajine nestále stúpa. Preto sa organizátori festivalu One Day Jazz Festival v spolupráci s Európskym hlavným mestom kultúry 2013 rozhodli, že sa festival po prvýkrát počas svojej existencie predstaví aj na východe Slovenska – v Košiciach. 26. februára v priestoroch Historickej radnice vystúpi Frank McComb, Andrej Šeban band a jazzové trio Depart Refire.

Mesto Košice sa momentálne pýši titulom Európske hlavné mesto kultúry 2013. Tento rok je však pre Košice prelomový aj tým, že po prvýkrát sa u nich uskutoční aj jedna zo série One Day Jazz Festivalu. Ten sa vo februári z jednodňovej akcie na chvíľu stane putovným festivalom. Všetci interpreti sa tak predstavia nielen 27. 2. v bratislavskom Istropolise, ale aj o deň skôr v Košiciach v priestoroch Historickej radnice.

Najväčším lákadlom tohtoročného One Day Jazz Festivalu je jednoznačne božský americký hudobník a spevák Frank McComb, ktorý plynule hovorí rodným jazykom soulu, jazzu i bluesu. Jeho virtuózny spev a hra na klavíri z neho nespravili len nepostrádateľného a veľmi žiadaného multiinštrumentalistu, ale aj obľúbeného showmana na soulovej, jazzovej a R&B scéne. V priebehu svojej kariéry stihol spolupracovať s mnohými velikánmi jazzu akými napríklad sú Prince, Chaka Khan, Teddy Pedergrass, Gerard Levert, Stewie Wonder, či Donny Hathaway, ku ktorého hlasu je najčastejšie prirovnávaný. Na albume A Tribute To The Masters vzdal hold hudobníkom, ktorí ho najviac ovplyvnili a inšpirovali a to Chickovi Coreovi, Herbiemu Hancockovi, Ramseymu Lewisovi i Georgeovi Dukeovi. Ak milujete autentickú soul/jazz/R&B hudbu, potom si Franka McComba isto zamilujete.

Okrem Franka McComba sa v Košiciach predstaví aj jazzové trio Depart Refire, v ktorom si za biciu súpravu sadne Martin Valihora. Ten po 15-tich rokoch nahradil Jojo Mayera a stal sa súčasťou tria. Na One Day Jazz Festivale odohrá svoj neopakovateľný set aj gitarista Andrej Šeban so svojou omladenou kapelou plnou energie a muzikantskej vášne. Jeho koncerty sľubujú viacrozmerný, ba až pohlcujúci zážitok s priestorom pre hudobno-duševnú improvizáciu. U Andreja je známe, že každý jeden jeho koncert je jedinečný a presne taká bude aj ôsma séria One Day Jazz Festivalu.

One Day Jazz Festival je prestížny hudobný projekt, ktorý sa môže pochváliť už 5-ročnou tradíciou. Jeho cieľom je sprostredkovať a priblížiť kvalitný hudobný zážitok širokej verejnosti a to prostredníctvom vystúpení tvorcov a interpretov svetovej, európskej i slovenskej jazzovej scény. Otcom a zároveň dušou celého festivalu je špičkový slovenský bubeník Martin Valihora, ktorý sa už roky snaží prehĺbiť vzťahy medzi domácou a zahraničnou jazzovou scénou a tiež zviditeľniť novátorské prístupy progresívnych mladých umelcov. Na One Day Jazz Festivale za uplynulé roky okrem iných vystúpili: George Duke, John McLaughlin,  Chaka Khan, Lee Ritenour, Anthony Jackson, Hiromi, Tower Of Power a iní.

Vstupenky na One Day Jazz Festival si môžete zakúpiť v sieti Ticketportal, na stránkach ticketportal.sk a priamo v Historickej radnici v Košiciach.

Zdroj: Agentúra Red Vision / One Day Jazz Festival