Okultná raketa z Brazílie privezie do Trnavy aj berlínsky a ostravský underground. Rakta, Mireille Dark a München Konflikt v Malom Berlíne.

Trio Rakta zo São Paula v Brazílii je skupina príliš divoká na to, aby sa dala vtesnať do bežných  škatuliek. Svojou hudbou a postojmi prepájajú punk, psychedéliu a spiritualitu. Ich názov pochádza zo sanskrtu a znamená „krv“.

Rafinované textúry, tvorené manipuláciou so syntetizátorom a efektovými pedálmi, vyvierajú nad masívnymi basovými linkami a meditatívnymi bubnami. Texty sú vzývané ako mantry, slohy a refrény sa rinú tak, že skladby prestávajú byť piesňami a stávajú sa procesom, prekladom emócií do rytmov a zvukov, zostavovaných a prekrývajúcich sa až po okraj chaosu. Jedinečný a drsný zvuk dopĺňa inštinktívny a slobodný prejav členiek skupiny. 

V roku 2013 vydali svoju prvú rovnomennú LP a koncertovali tri mesiace po USA a Európe. Zatiaľ posledný album III vyšiel v roku 2016. Predstavili ho už v USA, Japonsku, Latinskej Amerike a teraz prichádzajú do Európy. Malý Berlín v Trnave je jedinou slovenskou zastávkou na tomto turné.

Mireille Dark je idea troch obvyklých podozrivých indivíduí berlínskej undergroundovej scény. Každý z nich vychádza z odlišného prostredia – jazz, blues a psychedélia. Ich hudba je kolážou melodických soundtrackových kúskov so snovými dronmi a temnou atmosférou.

Tak ako oni, aj München Konflikt, kraut-no-wave-punkovina z Ostravy, v súčasnosti vydáva debutový album. Obsesívny, nikdy neutíchajúci kopák poháňa surf škrípajúcej gitarky, ktorú občas uzemní minimalistická linka elektroklávesov alebo naopak rozhodí ako nečasovaná bomba. A z pozadia vystupuje vokál ako britva jemnej Tokio lady.

Koncert skupín Rakta, Mireille Dark a München Konflikt sa uskutoční v stredu 5. decembra o 20.00 v kultúrnom centre Malý Berlín v Trnave. Lístky v cene 5 eur sú dostupné v predpredaji na stránke Maxiticket.sk, na mieste sa budú predávať za 7 eur od 19.30.

Podujatie podporil z verejných zdrojov hlavný partner Fond na podporu umenia v rámci projektu Malý Berlín 2018.

Predpredaj: https://vstupenky.maxiticket.sk/rakta-br-mireille-dark-de-2018-trnava
koncert na stránke Malého Berlína: https://www.malyberlin.sk/eventy/rakta-br-mireille-dark-de/
FB udalosť: https://www.facebook.com/events/171647423713467/

Info RAKTA:
https://rakta.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/seitarakta/
https://www.youtube.com/watch?v=6-S4QjvtiCI

Info MIREILLE DARK:
https://www.mireilledark.com/
https://www.instagram.com/mmmireilledarkkk/
https://www.youtube.com/watch?v=FsMnuxDQsv0

Info MÜNCHEN KONFLIKT:
https://munchenkonflikt.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/munchenkonflikt/
https://www.youtube.com/watch?v=YV9AjjFM1PM

Zdroj: TS