Októbrové klenoty klasickej hudby v Supraphone: Kateřina Englichová, Pavel Šporcl a Ivan Moravec!

Je až neskutočné, akú vysokú koncentráciu virtuozity dokáže objaviť, nahromadiť vydať české vydavateľstvo Supraphon. V októbri dostávajú priestor harfa v podaní Kateřiny Englichovej, husle Pavla Šporcla a klavír majstra Ivana Moravce.

HARFISTKA KATEŘINA ENGLICHOVÁ A KRÁSA ČESKEJ A SVETOVEJ MODERNY

Nový album renomovanej harfistky Kateřiny Englichové obsahuje predovšetkým skladby českých autorov 20. a 21. storočia.

Zaradená je ale i Suita pro harfu Benjamina Brittena, ktorá patrí k významnému harfovému repertoáru 20. storočia. „Tá tam nie je náhodou,“ tvrdí Kateřina Englichová a dodáva: „Chcem ukázať, ako kvalitne a dobre naši súčasní autori písali a píšu pre harfu a môžu sa tak suverénne zaradiť medzi skladateľskú špičku. Medzi nahranými skladbami sú premiéry, kompozície mne venované od Ilji Hurníka, Luboše Sluky, Jiřího Gemrota a diela ešte nevydané od Miloslava Kabeláče a Milana Slavického.

Hľadanie zaujímavého repertoáru priviedlo Englichovou k autorom 2. polovice 20. storočia. „Mnohí si s harfou spájame romantický obraz – krásna dáma sa jemne preberá jej strunami, z nástroja sa šíri virtuózna hudba, ktorej však máme po chvíli dosť. Nové CD Kateřiny Englichové je ale úplne iná pesnička. Tá krásna dáma zostáva, rovnako ako jej virtuozita, no čo sa samotnej hudby týka, čaká nás objavná, miestami hravá, inde až divoko krásna harfa českej a svetovej moderny. Kateřina Englichová je jedinečným sprievodcom týmito novými hudobnými krajinami,“ glosuje novinku šéfproducent klasickej hudby vydavateľstva Supraphon Matouš Vlčinský.

KE_small_SU41852_S

Slavický, Hurník či Kabeláč predstavujú harfu ako dynamický a asertívny nástroj, výrazovo flexibilný a nabádajúci k hľadaniu. Inšpiruje ich forma francúzskej suity (Sluka), chytľavé Mozartove témy (Hurník) či farebné možnosti flauty a harfy (Kabeláč). Pre mnohých bude prekvapením, koľko objavnej, a pritom krásnej hudby pre harfu vzniklo súčasne s Brittenovou Suitou v malej českej kotline. V dvoch skladbách je partnerkou Kateřiny Englichové Američanka Carol Wincenc, vysoko cenená profesorka flauty na Juilliard School, a v Gemrotově triu hobojista Vilém Veverka a klavirista Martin Kasík.

Album Kateřiny Englichové Musica per arpa vydal Supraphon 16. októbra 2015. Nahrávka vznikla za podpory spoločnosti RWE. Slávnostný krst CD sa uskutoční 26. novembra vo dvorane pražského Rudolfina v rámci veľkej módnej prehliadky Petra Kociánová Fashion Designer 2016. Petra Kociánová je autorkou večernej róby, ktorá zdobí Kateřinu Englichovou na obale nového albumu.

PAVEL ŠPORCL PRINÁŠA NEVÍDANÝ BACH MARATHON

Pavel Šporcl nahral Bachove sólové skvosty na 2CD a v októbri s nimi vyrazil na špeciálne koncertné turné. V Brne a v Prahe dokonca podnikne Bachovský Marathon. Poslucháčom tak ponúkne cestu do najhlbších miest Bachovho hudobného sveta.

Počas tohtoročného leta nahral populárny husľový virtuóz Pavel Šporcl Sonáty a partity pro sólové housle Johanna Sebastiana Bacha, a to pri príležitosti 330. výročia narodenia tohto významného nemeckého skladateľa. Hudobné vydavateľstvo Supraphon ich v týchto dňoch vydáva na 2 CD i digitálne. „Už dlhšiu dobu som sníval o tom, že nastane táto chvíľa a ja nahrám Bachove slávne Sonáty a partity pro sólové housle, ktoré z veľkých českých huslistov pred štyridsiatimi piatimi rokmi naposledy vydal Josef Suk. Pracovať na tomto veľdiele husľovej literatúry bola pre mňa obrovská výzva z viacerých aspektov. Musel som sa popasovať s interpretáciou, s technikou, na koncertoch i s pamäťou. Do nahrávky som vložil celé srdce a najvnútornejšie pocity. Dúfam, že sa bude poslucháčom páčiť,” premýšľa o hudobnej novinke Pavel Šporcl.

21. októbra obľúbený huslista vyrazil na turné Bacha na Šporcla – Generali Tour 2015. V rámci trinástich koncertov odohrá zakaždým iné skladby z repertoáru Johanna Sebastiana Bacha. Do niektorých koncertných siení a kostolov pritom zavíta iba so svojími typickými modrými husľami, inde ho zas bude sprevádzať vynikajúci súbor dobových barokových nástrojov The Czech Ensemble Baroque Orchestra. S ich koncertnou majsterkou Elen Machovou zahrá Bachův koncert pro dvoje housle d moll. Na tri koncerty príde Šporcl spolu so slávnym cimbalistom iránsko-amerického pôvodu Mahanem Esfahani a rovnako skvelým hobojistom Vilémem Veverkou.

PS_small_SU41862_S

Pri príležitosti vydania môjho nového albumu predvediem v Prahe a v Brne nevídaný BACH MARATHON, teda tri večery Bachovej husľovej tvorby po sebe. Počas prvého večera zahrám kompletné Sonáty a parity, druhý večer Koncerty a na poslednom treťom zas Sonáty pro housle a cembalo. Som rád, že moje pozvanie prijal aj jeden z najlepších svetových cimbalistov súčasnosti Mahan Esfahani. Myslím si, že Praha ani Brno doposiaľ nič podobné nezažili,” dodal s úsmevom Pavel Šporcl.

BACHA NA ŠPORCLA – GENERALI TOUR 2015
21. 10. Hradec Králové
22. 10. Pardubice
23. 10. Kostelec nad Orlicí
26. 10. Ostrava
27. 10. Litoměřice
1. 12. Plzeň
2. – 4. 12. Praha/ BACH MARATHON
6. 12. České Budějovice
7. – 9. 12. Brno/ BACH MARATHON

DOTERAZ NEVYDANÝ RECITÁL IVANA MORAVCE:
PRIPOMIENKA VEĽKÉHO PIANISTU 20. STOROČIA

Ivan Moravec / Twelfth Night Recital (Tříkrálový Recitál) / Praha 1987. Dodnes nevydaný záznam koncertu z pražského Rudolfina.

Táto živá nahrávka Ivana Moravce z pražského Rudolfina mala prvýkrát vyjsť pri príležitosti jeho 85. narodenín. Doteraz nevydané dielo bolo po 28 rokoch objavené v archíve Supraphonu a ešte stihlo prejsť Majstrovou nekompromisnou autocenzúrou. Bach, Mozart, Beethoven, Chopin i Debussy tu majú všetky parametre jeho vrcholných nahrávok – technickú dokonalosť v detailoch, dôsledne premyslenú architektúru i vzácnu vnútornú životnosť.

IM_small_SU41902

Majstrovstvo Ivana Moravce je ešte umocnené neopakovateľnou atmosférou živého koncertu. Životná púť tohto veľkého pianistu 20. Storočia a  výnimočného človeka sa však v júli 2015 skončila. Táto nahrávka nám tak zostává ako jeho posledný odkaz a správa o kráse.

Zdroj: SUPRAPHON a. s.