BACHA NA ŠPORCLA: Prináša nevídaný Bach maratón!

Pavel Šporcl nahral Bachove sólové skvosty na 2CD a v októbri s nimi vyrazil na špeciálne koncertné turné. V Brne a v Prahe dokonca podnikne Bachovský Marathon. Poslucháčom tak ponúkne cestu do najhlbších miest Bachovho hudobného sveta.

Počas tohtoročného leta nahral populárny husľový virtuóz Pavel Šporcl Sonáty a partity pro sólové housle Johanna Sebastiana Bacha, a to pri príležitosti 330. výročia narodenia tohto významného nemeckého skladateľa. Hudobné vydavateľstvo Supraphon ich v týchto dňoch vydáva na 2 CD i digitálne.

Už dlhšiu dobu som sníval o tom, že nastane táto chvíľa a ja nahrám Bachove slávne Sonáty a partity pro sólové housle, ktoré z veľkých českých huslistov pred štyridsiatimi piatimi rokmi naposledy vydal Josef Suk. Pracovať na tomto veľdiele husľovej literatúry bola pre mňa obrovská výzva z viacerých aspektov. Musel som sa popasovať s interpretáciou, s technikou, na koncertoch i s pamäťou. Do nahrávky som vložil celé srdce a najvnútornejšie pocity. Dúfam, že sa bude poslucháčom páčiť,” premýšľa o hudobnej novinke Pavel Šporcl.

21. októbra obľúbený huslista vyrazil na turné Bacha na Šporcla – Generali Tour 2015. V rámci trinástich koncertov odohrá zakaždým iné skladby z repertoáru Johanna Sebastiana Bacha. Do niektorých koncertných siení a kostolov pritom zavíta iba so svojími typickými modrými husľami, inde ho zas bude sprevádzať vynikajúci súbor dobových barokových nástrojov The Czech Ensemble Baroque Orchestra. S ich koncertnou majsterkou Elen Machovou zahrá Bachův koncert pro dvoje housle d moll. Na tri koncerty príde Šporcl spolu so slávnym cimbalistom iránsko-amerického pôvodu Mahanem Esfahani a rovnako skvelým hobojistom Vilémem Veverkou.

small_c6b5bb69_Foto by Lenka Hatašová

Pri príležitosti vydania môjho nového albumu predvediem v Prahe a v Brne nevídaný BACH MARATHON, teda tri večery Bachovej husľovej tvorby po sebe. Počas prvého večera zahrám kompletné Sonáty a parity, druhý večer Koncerty a na poslednom treťom zas Sonáty pro housle a cembalo. Som rád, že moje pozvanie prijal aj jeden z najlepších svetových cimbalistov súčasnosti Mahan Esfahani. Myslím si, že Praha ani Brno doposiaľ nič podobné nezažili,” dodal s úsmevom Pavel Šporcl.

BACHA NA ŠPORCLA – GENERALI TOUR 2015
21. 10. Hradec Králové
22. 10. Pardubice
23. 10. Kostelec nad Orlicí
26. 10. Ostrava
27. 10. Litoměřice
1. 12. Plzeň
2. – 4. 12. Praha/ BACH MARATHON
6. 12. České Budějovice
7. – 9. 12. Brno/ BACH MARATHON

SU41862

Zdroj: SOUL FOR SHOW / SUPRAPHON 2015