Okomix v temnej krajine zázrakov.

Vernisáž výstavy komiksu a krst prvého čísla komiksovej knihy Okomix č. 1. Výstava s podtitulom „V temnej krajine zázrakov“ prináša výber z tvorby 9 slovenských výtvarných umelcov – študentov i absolventov, profesionálov i talentovaných amatérov a českého hosťa Mareka Rubeca, ktorý tento rok vyhral prestížnu súťaž Arnal o najlepší komiks na Komiksfeste v Prahe.

K slovenským autorom patrí Klaudia Bulantová, Juliana Chomová, Tomáš Gladiš, Martin Krajčovič, Martin Lacko, Dávid Marcin, Daniel Mihálik, Peter Važan a Denisa Závodská. Kompletné príbehy, z ktorých ukážky nájdete na výstave, sú uverejnené v knihe Okomix č. 1, ktorá vychádza 12. decembra 2013. Táto plnofarebná 96 stranová publikácia formátu A4 bude následne bezplatne prístupná na webovej stránke projektu Okomix – www.okomix.sk, kde nájdete ukážky prác vyše 50 autorov.

Vernisáž sa uskutoční 12. decembra 2013 o 19:00 v priestore KONTAKT-u na Venúrskej 12 v Bratislave. Výstava potrvá do 24. januára 2014.

Všetci ľudia majú radi príbehy. Tvoria a zanechávajú ich za sebou, podobne ako výtvarník svoje komiksové dielo. Na stránkach Okomixu č. 1 sa môžete chvíľami cítiť ako Alica v (temnej) krajine zázrakov. Zažijete popravu a ocitnete sa na cintoríne, vo vyľudnenej Bratislave budete bojovať so zombíkmi, spomeniete si na Hitchcocka, nahliadnete do duše bezdomovca a prejde vás možno chuť na cigaretu. S Henrietou budete chcieť utiecť preč od všetkých tých netvorov. Múdrosť vám ukáže nový začiatok a pri Conanovi sa možno i zasmejete. Svety, ktoré si pre vás autori pripravili sú založené na zručnom konštruovaní príbehu s prekvapením. Či už sa jedná o desivý, apokalyptický, neskutočný svet, boj o prežitie alebo surrealne komiksové krajiny, každý z týchto príbehov má pre svojich čitateľov malé prekvapenie, zvrat, obraz, ktorý by ste neočakávali. Dúfame, že aj tento skromný výber je reprezentatívnou ukážkou súčasného stavu slovenského komiksu, kde sa mieša alternatíva i klasika, čierny humor s hororom, temnota s nádejou.

okomix_titulka

Zdroj: OZ Euforion