Ochepovsky Project se loučí singlem a videoklipem Satellite

Po osmi letech ukončuje činnost Ochepovsky Project, který v sobě koncentroval vynikající hráče české jazzové a alternativní scény. Žánrově nezařaditelná tvorba mísila prvky jazzu, neo-soulu, hip hopu i popu. Kromě tuzemských pódií zaznamenala formace četné úspěchy v zahraničí s koncerty v Německu, Polsku či Slovensku. Kapela se loučí posledním singlem s videoklipem s názvem Satellite, reflektující vývoji a růst Ochepovsky Project, pro fanoušky chystá také poslední koncerty.

„Udržet kapelu o tolika členech, kdy je navíc každý činný v několika projektech, bylo poměrně náročné. Je čas na změnu. Tím si nechci stěžovat, byla to jízda a pro mě osobně velká čest. Úžasné období, během kterého jsme se vzájemně formovali a obohacovali. Myslím, že jsme na českou scénu přinesli i poměrně svěží hudební uvažování. Lepší odejít v plné síle než rozkladu. Možná se Ochepovsky Project časem vrátí, je však jisté, že v jiné formě, energii a kontextu. Uvidíme, co život i inspirace přinesou, “ říká frontman Igor Ochepovsky, který se chce do budoucna více zaměřit na sólovou tvorbu.

Ochepovsky Project byl založen roku 2016 a poměrně rychle zaujal svou žánrovou eklektičností a výjimečným souzněním hráčů. Sestava se postupně ustálila na formaci – cellista Šimon Marek, trumpetista Miroslav Hloucal, saxofonista a klarinetista Petr Kalfus, klávesista Jan Aleš, baskytarista Ondřej Hauser a bubeník Michal „Kolouch“ Daněk. Roku 2016 vyšlo album I’m the Wind, o tři roky později navázali sedmipísňovým live EP Take Care of Me. Od roku 2021 vystupuje s kapelou turecká zpěvačka ILÆY, která je také autorkou textu písně Satellite.

Satellite vtahuje posluchače do vnitřního boje rozhodování mezi emocemi a rozumem, na tenkou hranici mezi nadšením a opatrností, což se odráží i v hudbě samotné. Zvuk se dynamicky proplétá různorodými krajinami kontrastních nálad od robustní dechové sekce, přes sametové melancholické vokály, až po plochy, kdy kapela naplno ukazuje sílu improvizace i živých vystoupení. Sám Ochepovsky se v Satellite odklonil od své signifikantní kytary, zapojil se nejen vokálem, ale především propracovaným aranžmá se značnou postprodukcí živých nástrojů.

„Satellite odráží situace, kdy jsme cítili až magnetickou přitažlivost k věcem, za kterými bychom se pravděpodobně neměli honit. Všichni to známe – emoční jízda spojená s lákadly i neustálý boj o životní rovnováhu. To, co nás přitahuje pro nás zkrátka nemusí být to nejlepší. Ale je těžké odolat a někdy se zkrátka dostaneme do víru chaosu a nerozumu,“ dodává Ilaey.

Skladba vznikala ve studiích Golden Hive, Soundevice a Ochepovsky production studios, za mixem stojí Mikoláš Müller, masteringu se ujal Boris Carloff.

Cesty jednotlivých členů se nerozcházejí, stále spolupracují, třeba v rámci doprovodné kapely Lenky Dusilové. Do léta odehrají ještě několik koncertů a pro fanoušky chystají na podzim rozlučkový koncert.

Igor Ochepovsky je v současnosti kapelníkem doprovodné kapely Lenky Dusilové, členem 7krát3, spolupracoval s Davidem Kollerem, Annou Julii Slováčkovou, Vesnou, Ewou Farnou, Klárou Vytiskovou a mnoha dalšími.

Poslední koncerty Ochepovsky Project se uskuteční 17. května na festivalu Jazzpot ve Svitavách a 1. 6. Hudební žně v DK Poklad v Ostravě a v Praze v říjnu tohoto roku.

Vydání singlu Satellite podpořil OSA – Ochranný svaz autorský.

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=eyjg8Tv5T1w
Multilink: https://songwhip.com/ochepovskyproject/satellite
https://www.facebook.com/ochepovskyproject
https://www.ochepovsky.com/

Zdroj: TS