O cenu Febiofestu sa uchádza aj víťaž zo Sundance a nominant na Oscara!

Slovenský film s cenou z New Yorku, český film s cenou zo Sundance aj rakúsky film s nomináciou na Oscara sa popasujú o hlavnú cenu Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest, ktorý v Bratislave potrvá od 17. do 23. marca 2016. V súťažnej sekcii s názvom V strede Európy sa stretne dvadsiatka krátkych hraných, dokumentárnych, animovaných aj experimentálnych filmov z krajín V4 a z Rakúska.

Ocenenie MFFK Febiofest spojené s finančnou prémiou 3000 EUR udelí medzinárodná porota v zložení: medzinárodne oceňovaný slovenský režisér animovaných filmov Andrej Kolenčík, poľská sales agentka Katarzyna Siniarská a kurátorka Vienna International Shorts Ann-Katrin Dorner. Jeden z  filmov si odnesie aj Cenu divákov.

CHRONOS.jpg

„Krátke filmy sú najslobodnejším formátom súčasnosti. Vznikajú väčšinou na filmových školách a ukazujú tak divákom, ako môže slovenská kinematografia vyzerať o pár rokov. Ale čím ďalej, tým viac, sa tento formát presadzuje aj u renomovaných tvorcov. Tento rok sme vyberali zo 150 prihlásených snímok a predstaví sa zatiaľ najsilnejšia zostava súťažných filmov v histórii festivalu,“ zhodnotil umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek.

VSETKO BUDE V PORIADKU

Domácu kinematografiu bude vo festivalovej súťaži reprezentovať 5 krátkych snímok. Medzi nimi aj krátky film Miry Fornay Záhradníci, ktorý bol uvedený na prestížnom festivale v Rotterdame, odkiaľ si režisérka v roku 2013 odniesla hlavnú festivalovú cenu za dlhometrážny film Môj pes Killer. Tento raz ju MFF Rotterdam vybral ako jednu zo šiestich tvorcov z celého sveta, aby sa vyjadrili k téme obnovenia, rekonštrukcie. Jej krátka snímka zobrazuje príbeh albínskeho afrického utečenca, ktorý zachráni život ženy. Tá mu poďakuje tým, že ho načas pozve do svojho domu. Medzi dvomi odlišnými postavami vznikne napriek rozdielnosti puto, avšak ženin syn – neonacista ho núti pokračovať v jeho ceste.

ZAHRADNICI

V súťažnej kolekcii dominuje aj jeden z najúspešnejších slovenských filmov minulého roka – snímka Chronos režiséra Martina Kazimíra. Študent réžie Vysokej školy múzických umení za ňu okrem domácich ocenení získal spomedzi stovky filmov prvú cenu na medzinárodnom festivale sci-fi filmov v New Yorku. Zobrazuje vyčerpaného podnikateľa v podaní Richarda Stankeho, ktorý sa ocitne v hotelovej izbe, kde plynie čas naopak.

Zo slovenského animovaného filmu sa v súťaži objaví lyrická snímka Marty Prekopovej Mila Fog, ktorá sa ocitla vo výberoch viacerých zahraničných prehliadok. V mnohom pripomína snímku Terrencea Malicka Strom života, autorka sa v ňom vyznáva z fascinácie krásou prírody a celého vesmíru.

O ocenenie Febiofestu sa bude zo susednej českej kinematografie uchádzať film Ondřeja Hudečka Furiant. Queer romanca, zasadená do malebného prostredia českých krajín 19. storočia, rozpráva pravdivý, ale utajený príbeh zo života dramatika Ladislava Stroupežnického. Z viac ako ôsmich tisícok krátkych filmov z celého sveta ho vybrali na prestížny festival v Sundance, odkiaľ si dokonca odniesol cenu za najlepšiu réžiu.

V súťažnom ringu snímok zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Rakúska si festivaloví diváci budú môcť pozrieť aj rakúsky krátky film Všetko bude v poriadku z dielne nemeckého režiséra Patricka Vollratha, ktorý bol študentom oscarového režiséra Michaela Hanekeho. Príbeh osudovej cesty rozvedeného otca a jeho osemročnej dcéry má na konte ocenenie z Cannes a nomináciu na Oscara.

Sekcia V strede Európy:

Preč od klávesnice
dokumentárny / Slovensko / Réžia: Patrik Kováč
Dvadsaťdvaročná Alexandra odmieta žiť v Bratislave a uteká „do lesa“ za „slobodou“.

Amerika / Ameryka
hraný / Poľsko / Réžia: Aleksandra Terpińska
Nerozlučné priateľky, znudené svojou každodennou existenciou, sa rozhodnú stopovať. Čo bolo myslené ako nevinné dobrodružstvo, sa mení na emocionálnu hru.

Furiant
hraný / Česko / Réžia: Ondřej Hudeček
Queer romanca rozpráva pravdivý, ale utajený príbeh zo života dramatika Ladislava Stroupežnického.

Happy End
animovaný / Česko / Réžia: Jan Saska
Čierna komédia o smrti so šťastným koncom. Úžasná séria nepravdepodobných stretnutí: poľovníci, traktorista, chlapec z diskotéky, a mŕtvola.

Chronos
hraný / Slovensko / Réžia: Martin Kazimír
V tajomnej hotelovej izbe, kde čas plynie dozadu, nachádza starý muž nový pohľad na svet.

Cesta
animovaný / Poľsko / Réžia: Michał Wójcicki
Muž v člne bojuje s búrkou, pristane na pustom pobreží, objaví mŕtve telo, pokračuje v ceste cez hory a pláne, objaví pyramídu. Na jej vrchole nájde zmysel svojho života.

Kvet mladosti / Sétagalopp
hraný / Maďarsko / Réžia: Ádám Freund
Karl v škole spí. Ale kým spí, aspoň sa mu sníva.

Lesapán / Leshy
hraný / Česko / Réžia: Pavel Soukup
Karel je lesník telom i dušou, o les sa stará pevnou rukou. Pytliaci prebudia v opustenej časti lesa tvora, ktorý by mu mohol byť rovnocenným súperom.

Mila Fog
animovaný / Slovensko / Réžia: Marta Prokopová
Prázdnota.
Chladná a temná noc.
Túžim po svetle, nech je kdekoľvek.

Odchádzame z tejto krajiny
dokumentárny / Slovensko / Réžia: Dominik Jursa
Film o páre mladých ľudí, ktorí sa chystajú vstúpiť do života a zvažujú, či je táto krajina vhodným miestom pre ich budúcnosť.

Okamih / A pillanat
hraný / Maďarsko / Réžia: Árpád Sopsits
Robert Capa v roku 1936 fotografuje vývoj španielskej občianskej vojny zo strany Republikánov.

Príbeh o ničom / Mine de rien
hraný / Poľsko, Francúzsko / Réžia: Grzegorz Jaroszuk
Zamestnankyňa zoologickej záhrady sa cestou domov stane svedkom brutálnej streľby v obchode, a jej život sa zrazu začína meniť.

Proces
hraný dokument / Česko / Réžia: Johana Švarcová
Tanečníčka a choreografka Dora pozvala po päťročnej tvorivej prestávke svojho bývalého študenta Honzu, aby spolu vytvorili tanečné dueto.

Rovnováha / Gleichgewicht
dokumentárny / Rakúsko / Réžia: Bernhard Wenger
Denise, 20 ročná dievčina, takmer každý deň chodí do viedenského zábavného parku v Prátri, aby sa povozila na kolotoči, pretože jej to pomáha prekonať svoju ťažkú minulosť.

Smyčka
hraný / Česko / Réžia: Štěpán Pech
Podvratná tínedžerská komédia, v ktorej témy ako hľadanie identity, pochopenie a láska v sebe nesú tiene potlačených telesných túžob.

Tieňový boxer / Schattenboxer
hraný / Rakúsko / Réžia: Jannis Lenz
Aby sa vyhol väzeniu za napadnutie, musí Ahmed absolvovať kurz proti využívaniu násilia.

Všetko bude v poriadku / Alleswirdgut
hraný / Nemecko, Rakúsko / Réžia: Patrick Vollrath
Rozvedený otec prišiel po svoju osemročnú dcérku Leu. Všetko vyzerá ako každý druhý víkend, ale po chvíli si Lea začne uvedomovať, že niečo nie je v poriadku.

Vystupujte vpravo / Ausstieg rechts
hraný / Rakúsko / Réžia: Rupert Höller, Bernhard Wenger
Keď sa černoch stane terčom nespravodlivého rasového útoku v preplnenom autobuse, je tam len jeden pasažier, ktorý nechce ignorovať túto situáciu ako všetci ostatní.

Záhradníci
hraný / Maďarsko, Slovensko, Holandsko / Réžia: Mira Fornay
Albínsky africký utečenec zachráni život ženy. Tá mu poďakuje tým, že ho načas pozve do svojho domu.

Odtlačok / Powidok
hraný / Poľsko / Réžia: Piotr Dudak
Príbeh mladíka, ktorý sa – vedený strachom a túžbou po pomste – stal obeťou svojho vlastného rozhodnutia.

Aktuálne informácie o všetkých filmoch zaradených do programu tohto ročníka FEBIOFEST a o pripravovaných sprievodných podujatiach nájdete v nasledujúcich týždňoch na www.febiofest.skwww.asfk.skwww.facebook.com/Febiofest.sk/www.facebook.com/asfk01

Zdroj: Febiofest 2016