MEDZINÁRODNÝ FESTIVAL FILMOVÝCH KLUBOV FEBIOFEST mieri do regiónov!

Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest 2016 mieri do regiónov. Po úspešnom týždňovom filmovom maratóne v hlavnom meste, ktorý navštívilo vyše 9000 divákov, sa od 31. marca až do 16. apríla 2016 zastaví v deviatich slovenských mestách. Na kvalitné domáce i zahraničné filmy sa môžu tešiť diváci v Trenčíne, Košiciach, Banskej Bystrici, Kežmarku, Prešove, Martine, Prievidzi, Trnave a Leviciach.

Už vo štvrtok 31. marca odštartuje MFFK Febiofest v trenčianskom Artkine Metro, ktoré počas otvorenia Febiofestu získalo Výročnú cenu Asociácie slovenských filmových klubov za najlepší filmový klub roka 2015. Vo festivalovom programe uvedie hneď v prvý deň aj najnavštevovanejší film bratislavského Febiofestu – česko-slovensko-poľsko-francúzsku snímku Ja, Olga Hepnarová režisérov Tomáša Weinreba a Petra Kazdu, ktorá je nasadená v každom festivalovom meste. Trenčianski filmoví fanúšikovia sa môžu tešiť aj na dobrodružný česko-slovenský film Trabantom do posledného dychu Dana Přibána, ktorý zožal v Bratislave plné sály, oscarovú snímku Spotlight, novinku dokumentaristov Roberta Kirchhoffa a Filipa Remundu – Para nad riekou o fenomenálnych muzikantoch okolo džezmena Laca Decziho ako aj na klubový hit Nick Cave: 20 000 dní na Zemi. Nebude chýbať ani výber z retrospektívy kultového režiséra Petra Zelenku, ktorý si počas bratislavskej časti Febiofestu prevzal Výročnú cenu ASFK – napríklad Rok diabla či Knoflíkáři.

MFFK Febiofest v Košiciach zamieri od 2. do 5. apríla do dvoch kín – Tabačky a Kina Úsmev. Na plátno sa dostane aj nový dokumentárny film jedného z hostí MFFK Febiofest – Heleny Třeštíkovej – Zkáza krásou či oscarový nominant a výherca najvyššieho počtu francúzskych národných cien film tureckej režisérky Mustang. Diváci si budú môcť pozrieť aj výber ocenených filmov z súťažnej sekcie V strede Európy, z ktorej si hlavnú cenu odniesol rakúsky režisér Bernhard Wenger za krátky dokument Rovnováha.

Banská Bystrica sa stane festivalovým dejiskom od 4. do 7. apríla. Filmový klub v Múzeu SNP uvedie aj nový slovenský film Zem, ktorá hľadá svoje nebo režiséra Erika Prausa, ktorý reflektuje sociálnu a ekonomickú realitu súčasného Slovenska.

Kino Iskra v Kežmarku bude Febiofest hostiť od 4. do 7. apríla a neopomenie ani najnovší film Petra Zelenku Stratení v Mníchove, či obe novinky Heleny Třeštíkovej – dokumenty MalloryZkáza krásou.

Aj v prešovskom Filmovom klube Pocity budú od 5. do 7. apríla dominovať dokumenty českej filmárky, diváci si budú môcť pozrieť aj novinku dánskeho majstra tichého napätia Tobiasa Lindholma – film Boj, ktorý si hneď po premiérovom uvedení na festivale v Benátkach vyslúžil mimoriadne ovácie.

V Martine potrvá MFFK Febiofest najdlhšie – od 5. do 10. apríla. Kino Strojár uvedie na svojom plátne zmes domácich noviniek aj oscarových nominantov, ale neopomenie ani archívne poklady ako Papierové hlavy Dušana Hanáka či Fontánu pre Zuzanu Dušana Rapoša.

regiony

Martinskí diváci si budú môcť pozrieť aj nové slovenské dokumenty Okhwanna ceste zaslobodou a Zem, ktorá hľadá svoje nebo, české novinky Trabantom do posledného dychu či film Nikdy nejsme sami, ktorý má čerstvo na konte cenu z prestížneho Berlinale.

V prievidzkom FK ´93 bude od 11. do 14. apríla na programe aj dokument Cesta hore o prvom Čechovi, ktorý vystúpil na poslednú horu Koruny Himalájí za prítomnosti kamier.

Do Trnavy zavíta MFFK Febiofest od 11. do 15. apríla. Filmový klub Naoko Kino Hviezda prinesie divákom najmä novinky českej kinematografie – dokumenty Zkáza krásou, Trabantom do posledného dychu, Nikdy nejsme sami, ale v programe je aj maďarská komédia Líza, líščia víla či oscarový Spotlight.

MFFK Febiofest zavŕši svoju tohtoročnú púť v levickom Kine Junior od 13. do 16. apríla. Na plátne oživí aj Sedem statočných, kultový americký film z roku 1960.

Na svoje si prídu aj detskí diváci v Košiciach, Kežmarku a Trnave v rámci Filmového kabinetu deťom, ktorý uvedie nové diely animovaných rozprávok Kataríny Kerekesovej Mimi & Líza.

Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest 2016 odštartoval v Bratislave od 17. do 23. marca 2016 a celkovo tohtoročný festival spolu s regiónmi uvedie 238 projekcií v 10 mestách a 14 kinách po Slovensku.

162 festivalových projekcií v ôsmich bratislavských kinosálach navštívilo počas siedmich dní spolu 9 207 divákov. Febiofest 2016 v Bratislave si tak na konto pripísal nárast návštevníkov o viac ako 31, 5 percent oproti minulému ročníku.

MIESTA KONANIA:

31.III. do 16. IV.

TRENČÍN –  Artkino Metro: 31.3. – 3.4. / KOŠICE – kino Úsmev: 2.4. – 5.4. / BANSKÁ BYSTRICA –  FK v Múzeu SNP: 4.4. – 7.4. / KEŽMAROK – kino Iskra: 4.4. – 7.4. / PREŠOV –  FK Pocity: 5.4. – 7.4. / MARTIN –  kino Strojár: 5.4. – 10.4. / PRIEVIDZA – FK ´93: 11.4. – 14.4. / TRNAVA –  kino Hviezda: 11.4. – 15.4. / LEVICE – kino Junior: 13.4. – 16.4.

TRAILER FILMU ZIMNÁ PIESEŇ: 

TRAILER FILMU HISTORKY O MOJEJ SRMTI: 

TRAILER FILMU MALLORY: 

TRAILER FILMU ZKÁZA KRÁSOU: 

TRAILER FILMU STRATENÍ V MNÍCHOVE:

Zdroj: Asosiácia Filmových Klubov