Nový album skupiny Čisté Tvary pokrstil moderátor Braňo Závodský!

Skupina Čisté Tvary krstila nový album! Krstným otcom novinky „Zem nás chce čistých“ sa stal moderátor Braňo Závodský, ktorý je s kapelou od jej začiatkov. Čisté Tvary sa na koncerte v bratislavskom klube LOFT predstavili v unikátnej audio-vizuálnej podobe.

Piesne „Zem Nás Chce Čistých“, „Plankton“, „Z Minulých Tiel“, Prach Prikryl Nás“ či „Dýchať Síru“ sprevádzala nezvyčajná obrazová projekcia. Zoskupenie okolo frontmana Juraja Péča a  Oskara Rózsu vystupuje veľmi zriedkavo a očakávaný album vydalo po dlhých siedmich rokoch! Album „Zem Nás Chce Čistých“ vychádza v CD, LP aj MP3 verzii a produkoval ho známy americký zvukový inžinier Scott Hull, ktorý má na konte spoluprácu so svetovými hviezdami od Franka Sintaru až po Nirvanu.

FOTO2

Kultová slovenská skupina Čisté Tvary pokrstila dlhoočakávaný album. Úlohy krstného otca sa v bratislavskom klube LOFT ujal moderátor Braňo Závodský. Novinku v LP verzii „Zem Nás Chce Čistých“, ktorá okrem CD a MP3 verzií vychádza aj vo vinylovej podobe, uviedol do života šampanským.

„Braňo je s nami od našich začiatkov pred 15-timi rokmi. Bol už na našom úplne prvom koncerte v Martine v roku 2000. Pozná celú genézu kapely. Je akýmsi „nehrajúcim kapitánom“ skupiny Čisté Tvary, “ vysvetlil výber krstného otca líder skupiny Juraj Péč.

FOTO7

„Mám rád verše Juraja Péča, rukopis Oskara Rózsu, aj hudbu Čistých Tvaroch, ktorá oslovuje publikum s vycibreným vkusom. Byť ich fanúšikom je vlastne veľmi pohodlné. „Neotravujú“ nás novými skladbami veľmi často. Keď to ale príde, skutočne to stojí za to,“ krstil s humorom Braňo Závodský.

Na album si fanúšikovia museli počkať neuveriteľných sedem rokov. Podľa ich reakcií, sa však oplatilo čakať! Nové skladby „Zem Nás Chce Čistých“, „Plankton“, „Z Minulých Tiel“, Prach Prikryl Nás“ či „Dýchať Síru“ sprevádzala unikátna obrazová projekcia, na ktorej si Čisté Tvary dajú vždy záležať.

„Nový album je výsledkom dlhej a náročnej cesty. Pre mňa osobne to bola veľká škola života. Mnoho som sa o sebe naučil,“ povedal publiku líder kapely Juraj Péč.

Čisté Tvary fungujú v zostave Juraj Péč, Oskar Rózsa, Matej Pliešovský a Ondrej Gregor. Na gitare sa tentoraz predstavil aj talentovaný mladý gitarista Adam Mičinec. Všestranný hudobník Oskar Rózsa sa v kapele zhostil úlohy producenta a hráča na klávesové nástroje.

FOTO6

„Prácu s chalanmi v štúdiu mám veľmi rád. Najmä s Jurajom si dobre rozumiem. Vieme vycítiť čo chceme, je to až telepatické napojenie. Dôverujeme si. Som šťastný, že môžem slobodne pracovať. Štúdiová práca je pre nás dobrodružstvom, nebránime sa experimentom. Tentoraz sme sa dokonca nelimitovali ani časom. Album vznikal dlho a prácne. Bolo to pre nás obdobie učenia sa. A tak má každá skladba z albumu obrovský koreň, hlboký a emocionálny. Myslím, že to je veľmi dôležité pre to, aby nám ľudia uverili, že to myslíme vážne,“ vyznal sa Oskar Rózsa.

Album vznikal vyše šesť rokov a kapela na ňom robila doma aj v zahraničí. Výslednú podobu dostal v New Yorku – v štúdiu fenomenálneho zvukového inžiniera a producenta Scota Hulla. Ten má na konte spoluprácu s mnohými hviezdami svetovej hudobnej scény od Franka Sintaru až po kapelu Nirvana.

„Spravili sme si rešerš asi siedmich masteringových amerických štúdií. Vyberali sme ich podľa albumov, ktoré sa nám páčili. Nakoniec sme si vybrali Scota Hulla. Spolupráca s ním bola pre nás krásnym dobrodružstvom. Posielali sme mu nahrávky ešte pred dokončením a on ich finálne dokončil. Bolo cítiť, že sa to zapáčilo i jemu a že album považuje aj za svoje dieťa. Myslím si, že to z nahrávok veľmi cítiť,“ dopĺňa Oskar Rózsa.

“Zem Nás Chce Čistých” je v poradí tretím albumom kapely Čisté Tvary. Vychádza vo vydavateľstve SLNKO records a je dostupný na www.cistetvary.sk/shop. Skupina si k nemu dala vyrobiť špeciálnu kolekciu tričiek, ktoré navrhovala držiteľka národnej ceny za design z roku 2013 Eva Brezinová. Tá je zodpovedná za celú vizuálnu identitu kapely od jej vzniku, ako aj za  covery všetkých jej doterajších albumov. Čisté Tvary sú  označované za jednu z najlepších slovenských koncertných kapiel. V roku 2009 si v tejto kategórii vyslúžili od poslucháčov Rádia_FM aj nomináciu na cenu Radio Head Award. Všetky aktuálne informácie o skupine Čisté tvary nájdete na facebookovej stránke https://www.facebook.com/CistetvarySk?fref=ts

Zdroj: Propaganda House s.r.o.
Foto: Dávid Doroš