Nový album českej kapely November 2nd označujú ako album roka 2023

Česká gitarová kapela November 2nd vydala po dvanástich rokoch nový album. V minulosti si kapela vyslúžila nomináciu na Cenu Anděl, víťazstvo v ankete Žebřík a koncertne prebrázdili celú Európu aj USA. Na novinke prichádza s novým zvukom, ktorý muzikanti okolo speváčky a gitaristky Alexandry Langošovej niekoľko rokov upravovali pod vedením producenta Borisa Carloffa. Ak doterajšie nahrávky November 2nd zneli ako mix rocku a pesničkárstva, nový materiál kapelu posunul k agresívnejšiemu zvuku s občasným vplyvom elektroniky alebo soulu.

„Na novej nahrávke sme zúročili naše doterajšie skúsenosti a myslím si, že na nej naša hudba dosiahla zatiaľ najautentickejšie vyznenie,“ opisuje speváčka, gitaristka a skladateľka Alexandra Langošová a dodáva, že necelá polovica albumu vznikala pomaly počas piatich rokov. Druhá polovica bola hotová naopak za niekoľko týždňov. „S producentom Carloffom sme vytvorili perfektne fungujúci tím. Prinútil nás, aby sme neskladali a nenatáčali ako doteraz. A viac s nami experimentoval,“ vysvetľuje Langošová, ktorú v kapele dopĺňajú gitarista Roman Helcl, basgitarista Jakub Vejnar a bubeník Petr Ptáček.

V skladbách All Comes Down alebo Dirt in the Ditch sa November 2nd nechali ovplyvniť elektronikou. Niektoré pesničky ako Island alebo Comet dostali hip hopovú rytmiku a pieseň Last Kiss má soulový nádych. Zvukový posun potom predstavujú aj rockové skladby I Feel Love, Lights Are Out alebo Love Me Or Leave Me (TX, TN), ktorým dominujú garážové gitary a skreslené zvuky klávesov a syntetizátorov. Vo „filmovej“ What It Feels Like znie harfa aj operný spev.

Producent Boris Carloff počas nahrávania používal svoje štúdio aj netradičné štúdiové techniky ako jeden z ďalších nástrojov. „Aj to bolo neoddeliteľnou súčasťou hľadania nového zvuku. Počas práce na albume som sa snažil využiť svoje mimožánrové skúsenosti, čo viedlo k prekvapujúcim a netradičným syntézam. Napríklad v skladbe All Comes Down som použil digitálne perkusívne zvuky a modulované syntetizátory,“ vysvetľuje Carloff, ktorý sa podľa svojich slov stal v štúdiu piatym členom kapely.

Keďže November 2nd natáčali ako v Českej republike, tak aj v USA, neplánovane na albume hosťujú medzinárodní hudobníci, ktorých Langošová so spoluhráčmi stretávala v štúdiách v zámorí. V Last Kiss znie gitara Anthony Krizana zo Spin Doctors a niektorých akustických partov sa zhostil Todd Lombardo od Taylor Swift. Za bicími hosťujú bubeník Suzanne Vega Doug Yowell alebo popredný český bubeník Roman Vícha.

Finálne mixy kapela zverila okrem Carloffa renomovaným svetovým zvukovým inžinierom a držiteľom mnohých cien Grammy. Časť albumu mixoval spolupracovník The Black Keys alebo Petera Gabriela Tchad Blake, ďalšie skladby si potom rozdelili Andrew Scheps (Red Hot Chili Peppers, Adele), Matt Ross-Spang (Elvis Presley, Jason Isbell), John Netti (Rival Sons) alebo Steve Walsh (Erasure).

November 2nd – All Comes Down (album teaser): https://youtu.be/dk2EUVob-pc
Smart link albumu: https://musicraft.ffm.to/november_2nd  

Zdroj: TS