November vyvrcholí festivalom NEXT.

V bratislavskom A4 – priestore súčasnej kultúry sa začne vo štvrtok 28. novembra medzinárodný festival súčasnej hudby NEXT, ktorý potrvá do soboty. Už štrnásty rok uvádza inšpiratívne osobnosti z celého sveta, ktoré posúvajú hranice hudby.

Tentoraz to budú hudobníci z Libanonu, Nemecka, Poľska, Talianska, Rakúska, Veľkej Británie, Kórey, USA, Španielska, Dánska, Maďarska, Česka a samozrejme aj slovenské projekty.

michael_jackson_pollock

Festival NEXT počas troch dní ponúkne útočisko všetkým priaznivcom elektronickej, improvizovanej či inovatívnej vážnej hudby, avantgardného jazzu, noisu alebo experimentálneho rocku. Jeho dramaturgia sa nedrží štýlových priehradiek – skúma skôr to, čo je v dnešnej tvorbe osobité, tvorivé a nápadité.

Festival otvorí rumunsko-slovenská zostava Melting, ktorú tvorí Ana Filip a Adam Dekan. Obaja majú radi ruchy, rytmy, dróny a rovnako zbožňujú prístroje, nástroje či hlasy. Naživo kombinujú syntetické zvuky s prevzatými samplami, pričom ich spájajúcou niťou sú emócie a príbeh.

Hudobník a výtvarník Mazen Kerbaj sa kedysi preslávil hraním na trúbke na balkóne svojho domu v Bejrúte, pri ktorej mu podklady robili naokolo vybuchujúce bomby. Na NEXT príde so skupinou BAO+, ktorá okrem neho spája ďalšie tri piliere libanonskej improscény. Gitaristov Charbela Habera a Sharifa Sehnaoui doplní basgitarový virtuóz Tony Elieh. Všetci patria od konca 90. rokov ku kľúčovým postavám libanonskej hudby a dosiahli značný ohlas na svetovej scéne.

Marcus Schmickler

Neoddeliteľnou súčasťou európskej sound artovej scény je už 20 rokov Marcus Schmickler, známy tiež z projektu Pluramon. Stelesňuje tú najaktuálnejšiu tvár súčasnej počítačovej hudby. Jeho žánrový záber je pestrý a na NEXTe predvedie nekompromisný sónický útok, ktorý nás zasiahne z ôsmich kanálov, teda doslova zo všetkých strán.

V druhý festivalový deň príde do Bratislavy ďalší nemecký elektronik Oval, čiže Markus Popp.  Samplovala ho Björk, píšu sa o ňom knihy a vydával na významných labeloch Mille Plateaux a Thrill Jockey. Po roku 2001 sa na takmer dekádu odmlčal, aby sa vrátil s novou víziou, novými trackmi a získal hneď aj ocenenie prestížneho festivalu Ars Electronica. Snové gitarové útržky, farebné kaleidoskopické plochy a nezvyčajné zvukové štruktúry ukazujú, že post-digitálna hudba vôbec nemusí pôsobiť chladne a odcudzene.

Piatkový večer bude patriť aj rakúsko-talianskemu elektroakustickému triu M.A.D., ktoré posúva voľnú improvizáciu do nových zvukových svetov. Tvoria ho skúsený saxofonista Michael Fischer, ktorý je okrem iného zakladateľ a dirigent Vienna Improvisers Orchestra, ďalej Alessandro Vicard a jeden z najvyťaženejších rakúskych bubeníkov DD Kern.

Valerio Tricoli

Selvhenter je jedným z najvzrušujúcejších nových experimentálnych projektov v Európe. V sobotu zaznejú v A4-ke punkové a metalové rify, ale pritom žiadna gitara. Drsná hudba, ktorú hrajú len ženy: saxofón, trombón a dvojo bicích. Energické kodaňské zoskupenie po svojom prepája tradíciu free jazzu, noisu, minimalizmu, experimentálneho rocku a africkej či ázijskej  hudby pre perkusie. Selvhenter očarili publikum už takmer na celom svete a teraz ich šou po prvýkrát zažijeme aj na Slovensku.

NEXT prinesie ešte ďalšie mená, ktorých koncert bude zážitkom. Jedno z najvychytenejších na súčasnej svetovej scéne improvizovanej hudby je kórejského pôvodu. Ide o fenomenálnu violončelistku Okkyung Lee. V Bratislave sa predstaví v hviezdnom tandeme s anglickým saxofonistom Johnom Butcherom, kľúčovou postavou londýnskej scény. Evol zo Španielska ukáže, ako sa dá urobiť dokonalá dekonštrukcia tanečnej párty.  Mladá krv českej experimentálnej hudby Michael Jakcson Pollock zase predvedú extatickú aj hravú performance, ktorej atmosféru dotvárajú bizarné scénické prvky.

Skviry_Spoje

Štvorica Škvíry & Spoje zahrá repetitívne minimalistické groovy, kde až nepozorovateľne prikladá každý z hráčov jednu zvukovú vrstvu k predchádzajúcej a vytvárajú tak chvíľami meditatívne, niekedy až tranzovo extatické plochy. Delikátnu hudbu plnú dramatického napätia a prekvapivých zvratov sľubuje aj poľsko-talianske elektronické duo Robert Piotrowicz Valerio Tricoli alebo ambientný projekt trojice mladých slovenských skladateľov LeAD.

Organizátorom festivalu NEXT je občianskej združenie Atrakt Art a spoluorganizátor A4 – priestor súčasnej kultúry. Podujatie sa koná vďaka podpore Ministerstva kultúry SR, Českého centra, Hudobného fondu, SOZA a spoločnosti G-tec.

Podrobný program a ďalšie informácie nájdete na www.nextfestival.sk.

Next_2013_plagat_A2_draft_01.indd

Zdroj: NEXT