Nové video a rozhovor s kapelou BARDORIAN!

BARDORIAN vyhadzujú predkrm v podobe prvého songu „Malé Pravdy“ a ja som rád, že sa chalani z kapely rozhodli predstaviť sa ešte na sklonku roku 2017. Do malého rozhovoru som natiahol Peťa Majerníka, ktorý má u BARDORIAN pozíciu gitarotvorcu. Peťo aj celý BARDORIAN, želám vám šťastie, dobré nápady, chuť, a hlavne veľa aktivity.

Keďže sa jedná o prakticky nový projekt, avšak ľudí, ktorí nie sú hudobnými nováčikmi, priblíž prosím fanúšikom, prečo vlastne BARDORIAN vznikol ? Aká má byť myšlienka, jeho zameranie a vlastne cieľ dať vaše pocity von prostredníctvom tejto kapely ?
Peťo: Bardorian so svojim posolstvom vznikol pred cca dvomi rokmi, bola to súhra viacerých okolnosti, ale hlavne nutkavej potreby sa realizovať v tejto hudobnej sfére, v mojom prípade to bol príchod do zabehnutej rockovej formácie a to v pravý čas, keď členovia tejto kapely chceli a hľadali nejakú zmenu. Po niekoľkých seánsach bolo cítiť, že chémia funguje a začalo sa uvažovať nad úplne novým názvom a zrodom nového diela. Samozrejme pocity boli skvelé.

Ja v skladbách BARDORIAN cítim skutočnú severskú atmosféru a mysím, že môžete byť prvou našou kapelou, ktorá znie naozaj švédsky. Avšak je jasne cítiť, že BARDORIAN je na akejsi hranici tvrdosti. Mňa teší, že death metalovej. Vidíš debutový album nesúci sa v tomto ťažkom duchu, ktorý je naozaj veľmi deathmetalový, no zároveň má práve ponurý hadrockový ťah?
Už nech to zaradia poslucháči akokoľvek, stále je to hudobný smer, v ktorom sme sa našli. To zase netvrdím, že sa naša tvorba bude výlučne držať nejakých mantinelov, ale zatiaľ ostávame v takýchto vodách. Hardrockové emócie ako si to nazval, tak tie majú v našej tvorbe veľký význam, cítime, že to tam patrí a má to väčšiu energiu a silu.

riniesol Tvoj príchod do Bardorian ten želaný nový vietor ? V čom vlastne? v tom tvrdšom poňatí hudby?
Myslím si, že určite veľa sa toho zmenilo, ale to je práve zásluha celej bandy! Tam, kde je vôľa, tam je cesta! Áno, doniesol som do kapely, ako to vravia chalani, motor a oni ma prijali bezpodmienečne, začo im veľmi ĎAKUJEM. To poňatie tvrdšej hudby to nie, sú to veľkí metaloví fans!

Môžeme sa teda tešiť na to, že Bardorian je plnohodnotná kapela a ten motor bude pracovať, jazdiť nasávať benzín? je vôľa a chuť hrať naživo, ukazovať kapelu, byť v časákoch a na webe ?
Áno, jednoznačne sa jedná o plnohodnotnú kapelu aj keď nás neminuli komplikácie počas pôrodu, ale všetko sa dá prekonať! Je ešte veľa práce pred nami, no nič nás nezastaví!

Toto je snáď pre scénu najlepšia správa. Peťo, svoj hudobný smer načrtli prostredníctvom skladby „Malé Pravdy“. Album by ste chceli dať von ešte v priebehu tohto roku. Je teda vašou súčasnou prioritou jeho dokončenie a nahrávanie? Mýte už materiál kompletný, alebo je práve predstavená skladba jediným kúskom?
Chystaný prvý album s názvom Ekvilibrista chceme do leta 2018 mať komplet hotový. Skladba Malé pravdy je štartovacia skladba z albumu. Materiál je hotovy, dve skladby potrebujeme dotočiť, no nahrávame súčasne na troch miestach, je to časovo a aj finančne náročné, chceme aby sme to mali v čo najlepšej kvalite. Spolupráca s Jardom Lukáčom to zaručuje a týmto mu chcem touto cestou poďakovať za to, že sa nás ujal!

Keďže sa tvorba rozhodne nedá považovať za typicky a ľahko zaškatuľkovateľnú, zaujíma ma, akých tém, či už čo sa týka lyriky, alebo celkovo sa drží, respektíve bude držať Bardorian? O čom chce vlastne kapela fanúšikom hovoriť ?
Túto otázku najlepšie zodpovie Dani, ktorý má na svojich pleciach tématiku textov, citujem: už od prvého albumu Ekvilibrista vyjadrujeme svoje rozhorčenie za všetkých, ktorí vnímajú a zdieľajú snami vzostup neprávostí a degradovanie spravodlivosti ako v našich životoch tak aj vo svete. Vedome poukazujeme na balanc a boj, ktorý každý deň musíme prežívať ako Ekvilibrista (artista na tenkej línii)!

V skladbách ste sa rozhodli použiť materinský jazyk. K metalu sa angličtina naozaj veľmi hodí, no dobre prezentované hlbšie myšlienky perfektne vyznejú aj v slovenčine. Znamená to, že chcete byť hlavne slovenskou kapelou a venovať sa hlavne pôsobeniu na domácej scéne ?
Výborne, čakal som túto otázku. Netuším, koľko posluchačov metalovej hudby vie po anglicky až tak dobre, že aj pri growlingu porozumejú pri prvom počutí text skladby.My sme jednoducho vsadili na istotu. Materinský jazyk je pre nás prirodzený a myslím si, že Dani ako textár to výborne zvláda, o čom sa v konečnom dôsledku môžu presvedčiť aj poslucháči. Slovenčina určite ostane aj naďalej jazykom našich textov. Áno, hlavne slovenská scéna je pre nás dôležitá. A to čo bude v budúcnosti ukáže iba čas. Nechajme sa teda prekvapiť.

BARDORIAN lajnap:
Daniel Čekan – spev
Milan Gmiter – gitara
Peter Majerník – gitara
Ľuboš Mikula – basová gitara
Paľo Ďurčo – bicie

BARDORIAN onlajn:
https://www.facebook.com/Bardorian-246368502468774/

Zdroj: Ďuro Haríň – Slovak Metal Army