Nové “správy z ostrova” Kataríny Zagorski v Divadle Stoka

V utorok 6. februára 2024 uvedie Divadlo Stoka tanečné predstavenie “správy z ostrova” Kataríny Zagorski. Predstavenie vzniklo v roku 2011 v írskom Limericku pod názvom “news from the island” na hudbu kultového írskeho hudobného zoskupenia The Jimmy Cake.

Jeho prvá časť Hmlistý úsvit (Foggy Dawn) bola špeciálne uvedená v rámci podujatia Festivalu Pohoda a Depaul Slovensko Doma Dobre 2021.

V Divadle Stoka sa vo februári prvýkrát predstaví všetkých jeho päť častí, slovenská premiéra obsahuje tiež nové javiskové riešenie.

“V Divadle Stoka som prvýkrát profesionálne tancovala vo vlastnom projekte v roku 1999 ešte v jeho pôvodnej budove. Teším sa, že to po štvrťstoročí môžem na aktuálnej pôde tohto kultového divadla zopakovať, tentokrát so “správami z ostrova”. Srdečne pozývam.” Katarína Zagorski

Katarína Zagorski: správy z ostrova (foto Alina O’Shaughnessy)
Katarína Zagorski: správy z ostrova (foto Alina O’Shaughnessy)

správy z ostrova
Choreografia a tanec: Katarína Zagorski Hudba: The Jimmy Cake
Produkcia: Katarína Zagorski a Divadlo Stoka Trvanie: 40 min

Niekde medzi tancom a performance art, medzi severným a južným pólom, toto predstavenie je o tom, čo sa udialo na ostrove.

Hmlistý úsvit Ľahké slnko Náhla búrka Dlhý dážď Dúha

Poďakovanie
Blaho Uhlár/Divadlo STOKA Michal Kaščák/Festival Pohoda

Špeciálne poďakovanie
Dara Thomas Higgins/The Jimmy Cake za povolenie použiť skladby Red Tony, The Day The Arms That Came Out Of The Wall, Haunted Candle, The Art Of Wrecking a Hugs For Buddy z albumu Spectre & Crown

utorok 6. februára 2024, 19:00 hod.
Divadlo STOKA, 1. poschodie budovy YMCA, Karpatská 2, Bratislava Lístky: 11 Eur / 7 EUR
https://goout.net/sk/spravy-z-ostrova/szvhxvw/ rezervácie: divadlostoka@gmail.com
facebook  event:  https://fb.me/e/1Rm51kFBi

Katarína Zagorski (predtým Mojžišová) natiahla tanec na dĺžku jednoho kilometra (Kilometrový tanec), na trvanie siedmych hodín (O1), predala ho na aukcii (Aukcia) a obetovala ho v obchodnom centre (Svätenie jari v Limericku).

Od roku 1999 vytvorila projekty pre tanec, performance art, divadlo, krátky film, pre tanečníkov súčasného, klasického, írskeho tanca a hip-hopu, deti, dospelých, profesionálne zoskupenia a školy. Spolupracovala s avantgardnými umelcami aj s národnými inštitúciami na Slovensku a v zahraničí.

Zdroj: TS