Nová rozprávková kniha – Mimi a Líza. Záhrada 

Viete ako vonia babie leto? „Lepkavým medom a vlhkým machom. Cukrovou vatou a jablčným muštom.“ Aspoň tak to tvrdí Mimi v najnovšej knižke obľúbenej rozprávky Mimi & Líza – Záhrada, ktorú v týchto dňoch do kníhkupectiev prinieslo Vydavateľstvo SLOVART spoločne s Media RTVS a spoločnosťou Fool Moon.

Mimi a Líza si získali srdcia detských a dospelých čitateľov nielen na Slovensku, ale napríklad už aj na Taiwane, kde dostali prestížnu cenu Najkrajšia detská kniha roka 2020. V novom príbehu nevidiaca Mimi a jej najlepšia kamarátka Líza objavia za domom nádhernú záhradu. Stará sa o ňu malý čarovný záhradník. Ukáže im zázraky plynutia prírodných cyklov, dozrievania aj rastu. Zatiaľ čo jabĺčka pod dotykom jeho kúzelnej vetvičky dozrievajú, neďaleko, v kontajneri na odpad, sa rodí obrovská Opacha. Aj ona sa chce v záhrade hrať, ale je veľmi nemotorná, hlučná a nezastaviteľná. Spriatelí sa s Mimi a Lízou?

Dve veselé kamarátky zažili už množstvo zábavy v tajomstvách fantazijných svetov. Tentoraz s nimi spoznáte zázračný svet štyroch ročných období alebo výnimočnosť vecí, ktoré nás obklopujú. „Chceli sme hravou formou motivovať deti, aby si vážili všetky svoje veci. Aj keď sa im zdajú zbytočné, môžu ich predsa len ešte na niečo využiť.“ hovorí spoluautorka námetu Katarína Kerekesová. „Nemusíme sa predsa neustále obklopovať novými a novými predmetmi. Máme ich dostatok.“

Knižka vznikla na základe scenára rovnomennej rozprávky. Spoločne ho vytvorili Katarína Moláková, Katarína Kerekesová, Ivana Šebestová a Anna Vášová. Katarína Moláková ho napokon prepracovala aj do knižnej podoby. Pod nádherné ilustrácie sa opäť podpísali Ivana Šebestová, Boris Šima a Katarína Kerekesová. Animovaný film Mimi & Líza – Záhrada si budú môcť deti pozrieť na Veľkú noc 2022.  Vzniká v koprodukcii s RTVS, produkčným štúdiom Fool Moon a českou spoločnosťou MAUR Film. Jeho tvorbu podporil aj Audiovizuálny fond a Státní fond kinematografie.

Keď mal v roku 2013 vo vysielaní RTVS premiéru seriál Mimi a Líza, detskí diváci si ho okamžite obľúbili. Bolo to po veľmi dlhej odmlke v pôvodnej detskej animovanej tvorbe. Odštartovala sa tým zároveň výroba ďalších animovaných seriálov na Slovensku. Mimi a Líza zaznamenali úspech aj vo Francúzsku, kde sa v podobe 45-minútového pásma premietalo v kinách šesť rozprávok zo seriálu. Videlo ich približne 150-tisíc divákov. Okrem toho sa s Mimi a Lízouzoznámili deti v Čechách, Slovinsku, Belgicku, Brazílii, Číne, Kanade, Hong Kongu a ďalších krajinách. Rozprávky o dvoch nezvyčajných dievčatách vyšli v knižnej podobe v maďarskom, českom a v čínskom preklade. Knižka Mimi a Líza – Záhrada  je už štvrtým pokračovaním zo série príbehov o dvoch nerozlučných kamarátkach.

autorka knihy: Katarína Moláková
autorky scenáru: Katarína Moláková, Katarína Kerekesová, Ivana Šebestová, Anna Vášová
ilustrácie: Boris Šima, Katarína Kerekesová, Ivana Šebestová
Väzba: tvrdá
Počet strán: 104
Formát: 180 x 195 mm
Vekové určenie: 5 – 7 rokov
Vydavateľ: Vydavateľstvo SLOVART
Spoluvydavateľ: Fool Moon, s.r.o., Media RTVS, s.r.o

Zdroj: TS