Nová rozprávka Mimi a Líza ide do kín.

Aj vy ste si obľúbili rozprávky Mimi a Líza? Dve nerozlučné kamarátky sú späť! Produkčné štúdio Fool Moon spoločne s RTVS a českým štúdiom MAUR film vytvorili 26 minútový film Záhada vianočného svetla, ktorý budete môcť od 22. novembra vidieť v kinách na Slovensku a od 6. decembra v Čechách v špeciálnom Vianočnom pásme Mimi a Líza. RTVS dokonca novú rozprávku zaradila do svojho programu počas Vianočných sviatkov. Svet plný fantázie a zábavy môžete zažiť i vďaka rovnomennej knižke, ktorá v novembri vychádza vo Vydavateľstve Slovart.

Tvorcovia populárneho seriálu prichádzajú s čímsi úplne novým. Tentoraz pre deti pripravili stredometrážny film. „Nie je to ešte celovečerná snímka, no predsa, na rozdiel od večerníčkového formátu, má omnoho väčší priestor na rozprávanie,“ hovorí producentka Katarína Kerekesová, ktorá je spoločne s Ivanou Šebestovou aj režisérkou filmu. „S nápadom vytvoriť špeciálny vianočný film prišiel náš francúzsky distribútor. V RTVS sa táto myšlienka stretla s pozitívnym ohlasom. Bola to pre nás veľká výzva. A priznávam, nie ľahká. Nielen kvôli dĺžke filmu, ale i vďaka vianočnej téme.“
Mimi a Líza zažili už množstvo zábavy v tajomstvách fantazijných svetov. Tentoraz zažijú čosi nezvyčajné. Budú cestovať v čase. Podľa slov Kataríny Kerekesovej: „Príbeh by sa nemusel odohrávať len na Vianoce, je univerzálny, ale vďaka vianočnému času je zázračnejší.“ Sviatky ozdobené obrovským množstvom svetiel sa zrazu ocitnú v tme. To je výzva pre Mimi a Lízu, ktoré chcú mať žiarivý stromček.
Veľkú výzvu mala aj režisérka Ivana Šebestová. Síce v minulosti spolupracovala na seriáli, no ako režisérka sa vo svojej tvorbe zameriava na filmy určené prevažne pre dospelého diváka. Jej najnovšia snímka Žltá len pred pár dňami získala v Rusku ocenenie na Medzinárodnom festivale animovaných filmov KROK a putuje po rôznych prehliadkach po celom svete. Okrem réžie Záhady vianočného svetla sa podieľala aj na písaní scenáru spoločne s Katarínou Molákovou a Katarínou Kerekesovou. Ako nám prezradila: „Na rozdiel od seriálu je vo filme omnoho výraznejšia hudba, ktorá je pre vnímanie detského diváka nesmierne dôležitá. Najmä ak ide o dlhší formát. Vďaka RTVS sme mohli vytvoriť filmovú hudbu nahrávanú so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a Detským a dievčenským speváckym zborom Slovenského rozhlasu.“ O tú sa postarala hudobná skladateľka Lucia Chuťková, ktorá v súčasnosti patrí k najvýraznejším postavám hudobnej scény mladých skladateľov a skladateliek. Venuje sa tvorbe contemporary music, ako aj filmovej a scénickej hudbe. Pravidelne spolupracuje so Slovenským národným divadlom ako autorka hudby do inscenácií. Jej tvorbu ste mohli počuť aj v seriáli Websterovci.

„Bolo pre nás dôležité, aby titulná pieseň zaujala nielen detského diváka, ale rovnako aj dospelého,“ vysvetľuje Lucia Chuťková. „Autorkou textu je Katarína Moláková. Veľmi dlho sme hľadali speváčku, ktorej hlas by mal v sebe intimitu a čosi tajomné. Hlas, ktorý by vniesol do všetkých piesní niečo svojské.“ Na Slovensku budete napokon počuť Elu Tolstovú, líderku formácie Tolstoys. V Čechách piesne naspieva Markéta Irglová, známa najmä vďaka filmu Once, za ktorý spoločne s Glenom Hansardom získala Oscara.

Keďže sa deti radi vracajú k rozprávkam, nový príbeh Mimi a Lízy Záhada vianočného svetla si budú môcť aj čítať na dobrú noc z rozprávkovej knihy, ktorá vychádza vo Vydavateľstve Slovart. Po prvý raz bude uvedená 11. novembra o 11:00 hod. na knižnom veľtrhu Bibliotéka.

Film Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla vznikol vďaka podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Audiovizuálneho fondu a Státního fondu kinematografie.

autorky námetu a scenáru: Katarína Kerekesová, Katarína Moláková, Ivana Šebestová
spolupráca na scenári: Anna Vášová
dramaturgia: Halka Marčeková
réžia: Katarína Kerekesová, Ivana Šebestová
hudba: Lucia Chuťková
spev: Ela Tolstová
účinkujú: Ema Mercová, Gréta Fedora Homzová, Táňa Radeva, Vladimír Kobielsky, Henrieta Kolláriková Jančišinová, Matej Landl, František Kovár, Oľga Belešová, Ivo Gogál, Eva Matejková, Táňa Radeva, Alex Koníček, Vera Kerekesová, Martina Kapráliková, Kristína Buková, Ema Pintérová, Michal Kaprálik, Alexander Feranec, Ján Hrotík
zvukový dizajn: Martin Merc
strih: Matej Beneš
animácia: Ivana Šebestová, Matej Mazák, Martina Chwistková, Lina Šuková
obrazová postprodukcia: Juraj Kráľ, Adéla Kovářová, Ivana Šebestová
produkcia SR: Fool Moon, RTVS
produkcia ČR: Maur Film
autorky knihy: Katarína Moláková, Katarína Kerekesová, Ivana Šebestová
uvedenie knihy: 8. – 11. november 2018, Bibliotéka
premiéra v kinách SR: 22. november 2018
premiéra v kinách ČR: 6. december 2018
TV premiéra: 23. december 2018

www.mimializa.sk

Zdroj: TS