Nova Rock 2012: Zábavu nepokazilo ani zlé počasie!

V prvý júnový víkend (8.-10.06.2012) sa pri rakúskej dedinke Nickelsdorf, na poliach Pannonia fields II uskutočnil už ôsmy ročník jedného z najväčších rockových festivalov v Európe – NOVA ROCK! 


Line-up festivalu ktorý organizátori postupne odhaľovali naznačoval že pôjde o jeden z najsilnejších ročníkov v jeho histórii! Na dvoch pódiach sa počas troch dní vystriedala úplná špička svetovej hudby ako Metallica, Linkin Park, Limp Bizkit, Billy Talent, Evanescence, The Offspring, Rise Against, Corey Talor, Slayer, Nightwish a mnohí ďalší…


Už od štvrtka popoludnia sa na poliach neďaleko malej rakúskej dedinky Nickelsdorf, ktorá leží v blízkosti Slovensko-Rakúsko-Maďarských hraníc, začali schádzať tisíce fanúšikov kvalitnej rockovej a metalovej hudby ktorí si prišli pozrieť a vychutnať si vystúpenia tých najznámejších svetových kapiel. 


Piatok


Nova Rock 2012 odštartoval v piatok na pravé poludnie koncertom kapely Spout. Po nich sa už na pódiu postavila o čosi známejšia kapela Shinedown. S pribúdajúcim časom sa na pódiach začali striedať čoraz známejšie kapely ako August Burns Red, Killswitch Engage, Lamb of God, Refused či kapela The Baseballs, ktorá dostala cover verziami známych hitov do varu celé publikum pred “modrým” stageom. 


Počas piatkového popoludnia vládlo na Nova Rocku horúce slnečné počasie. Pred koncertom americkej kapely The Offspring sa však na obrazovkách objavilo prvé varovanie pred blížiacou sa búrkou. Kapela The Offspring ktorá vydáva tento rok nový album s názvom “Days Go By” odohrala približne hodinový koncert zložený zo svojich najväčších hitov ako “Pretty Fly (for a White Guy)”, “Why Don’t You Get a Job?”, “The Kids Aren’t Alright” či “Self Esteem”, ktorou sa s publikom na Nova Rocku rozlúčila. Američania na čele so spevákom Dexterom Hollandom však v rámci koncertu nevynechali ani pilotný singel z nového albumu, skladbu s rovnomenným názvom “Days Go By”.





Po koncerte The Offspring sa na obrazovkách objavilo ďalšie varovanie pred prichádzajúcou búrkou. Kvôli zlému počasiu ktoré sa blížilo k festivalovému areálu sa organizátori z bezpečnostných rozhodli na nejaký čas prerušiť program a uzavrieť pódia.


Zatiaľ čo na “modrom” stagei kvôli zlému počasiu odohrali kapely Rise Against a Linkin Park kratšie sety než bolo pôvodne plánované, večerné vystúpenia Whitin Temptation a Marylina Mansona na Red Stage boli úplne zrušené.


Koncert kapely Linkin Park začal s asi 15 minútovým meškaním. Počas približne 65 minút trvajúceho koncertu zahrali Linkin Park osvedčené hity ako “Faint”, “What I’ve Done”, “One Step Closer”, “Papercut”, “Bleed It Out”, “Numb” či “New Divide”… Chýbať však  nemohol ani azda ich najväčší hit – skladba “In The End”. Dostalo sa však aj na skladby “Lies Greed Misery” a “Burn It Down” z nového albumu “Living Things”, ktorý vychádza v týchto dňoch.






Sobota


Druhý festivalový deň bol po programovej stránke o čosi slabší oproti ostatným dvom dňom. Počas sobotného popoludnia stáli za vzhliadnutie koncerty metalcoreovej kapely Hatebreed, indyrockových Kasabian či metalových Dimmu Borgir. Tí ktorí sa tešili na koncert kapely While She Sleeps asi zostali trochu sklamaní, nakoľko táto formácia vôbec nevystúpila. 


V sobotu vládlo nad areálom Nova Rocku viacmenej ustálené polooblačné počasie s občasnými krátkymi prehánkami.


Večerný program druhého festivalového dňa na modrom stagei odštartovala kapela Cypress Hill, ktorá sa síce žánrovo na rockový festival akým je Nova Rock veľmi nehodí, no ľudia si aj napriek odlišnému hudobnému žánru jej koncert užívali a bavili sa. Po kapele Cypress Hill sa dostal rad na kanadskú kapelu Billy Talent, ktorá na Nova Rock pricestovala priamo z anglického Download festivalu, kde vystúpila len deň predtým. Billy Talent odohrali približne hodinový koncert ktorý odštartovali skladbou “Devil in a Midnight Mass”. V rámci vystúpenia zazneli skladby ako “Rusted From The Rain”, “Surrender”, “River Below”, “Saint Veronica” či skladba “Viking Death March” z pripravovaného albumu ktorý by mal výjsť už onedlho. Billy Talent samozrejme nevynechali ani svoje najznámejšie hity “Fallen Leaves” a “Red Flag” ktoré zahrali na záver svojho vystúpenia.




Návštevníci ktorích Billy Talent veľmi neoslovili si mohli na druhom pódiu pozrieť koncert kapely Limp Bizkit, ktorý bol určite nezabudnuteľným zážitkom. Pri niektorých skladbách návštevníkom až behal mráz po chrbte z neopakovateľnej atmosféry ktorú Limp Bizkit na koncerte vytvorili. Spevák Fred Durst počas celého koncertu komunikoval s davom ktorý si úplne podmanil.




Záver sobotného programu patril Nemeckej legende – kapele Die Toten Hosen, ktorá je známa hlavne v nemecky hovoriacich krajinách.


Nedeľa


Posledný festivalový deň ešte predpoludním odštartoval koncertom kapely The Computers, ktorým na druhom pódiu konkurovala kapela AxeWound, ktorá vznikla len v tomto roku a ktorej členmi sú aj Matthew Tuck (spevák a gitarista Bullet for My Valentine) a Liam Cormier (spevák Cancer Bats). 


Záverečný deň ponúkol množstvo kvalitných koncertov v podaní kapiel Cancer Bats, As I Lay Dying, Trivium, Slayer, Nightwish či speváka kapiel Slipknot a Stone Sour – Coreyho Taylora, ktorý na Nova Rocku potvrdil svoje kvality. Ako jediný sa totiž predstavil úplne sám a celý koncert odohral len za doprovodu akustickej gitary. Cover verziami skladieb od Nine Inch Nails, Alice In Chains, Ramones či U2 dostal do varu celé publikum pred Red stageom. Corey samozrejme nevynechal ani najznámejšie skladby svojich domácich kapiel “Snuuf” (Slipknot) a “Through Glass” (Stone Sour), no zahral aj úplne novú skladbu “Taciturn”, z pripravovaného albumu kapely Stone Sour.




Jednou z posledných kapiel ktoré tento rok na festivale vystúpili bola kapela Evanescence na čele so speváčkou Amy Lee. Kapela otvorila svoj koncert skladbou “What You Want” z nového albumu s jednoduchým názvom “Evanescence”, ktorý kapela vydala v jeseni minulého roku. Počas vyše hodinového koncertu zazneli všetky najväčšie hity tejto kapely ako napríklad “Going Under”, “Lithium”, “Call Me When You’re Sober” či “My Immortal”. Chýbať však nemohla ani skladba ktorou sa Evanescence najviac preslávili – “Bring Me To Life”.




Úplnú bodku za 8. ročníkom festivalu Nova Rock dal koncert kapely Metallica zavàšený niekoľko minút trvajúcim ohňostrojom. Metallica odohrala na festivale plnohodnotný, vyše dvoch hodín trvajúci koncert pozostávajúci hlavne zo skladieb z ich “čierneho” albumu z roku 1991, ktorý obsahoval mega hity ako “Enter Sadman”, “The Unforgiven”, “Sad but True” alebo úplne najznámejšiu skladbu tejto kapely – “Nothing Else Metters”.






Počas koncertu skupiny Metallica sa prehnal ponad festival silný leják, ktorý však našťastie netrval dlho a tak ako začal, tak aj skončil spolu so skladbou “The Unforgiven”. 


Aj napriek premenlivému počasiu s dažďovými prehánkami vládla na Nova Rocku skvelá nálada. Festival sa navyše zaobišiel bez blata a tak návštevníkom neboli vôbec potrebné gumáky, ktoré boli v minulom roku povinnou výbavou takmer na každom letnom festivale.


Napísal: Pali Hudak
Video: YouTube
Publikoval: Redakcia GREGI.NET