Noc múzeí a galérií 2019 v SNM-Hudobnom múzeu.

Hudobné múzeum – v rámci celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií 2019, ktoré sa hude konať v sobotu 18. mája 2019 – pozýva na výstavu …a nazvali ju DOBRO® so zaujímavým sprievodným programom. Výstava o rezofonickej gitare Dobro a jej slovenských vynálezcoch, bude k dispozícii vo Výstavnom pavilóne SNM Podhradie (Bratislava, Žižkova 16, prízemie). 

Od 14h. sme pre detských návštevníkov pripravili tvorivé dielne, kde si budú môcť vyrobiť originálne hudobné nástroje, zahrať si sluchové pexeso, či odskúšať detské hudobné nástroje.

Počas lektorských výkladov o 16h. a 20h. sa o.i. dozviete, že za príbehom prvej rezofonickej gitary na svete pod názvom Tricone a neskoršie aj jej slávneho dreveného modelu so slovenským menom DOBRO®  (zač. 20. storočia) v Spojených štátoch amerických, sú slovenskí rodáci Ján Dopjera s bratom Rudolfom „Rudym“ Dopjerom. Rezofonická gitara – dnes považovaná za americký ľudový hudobný nástroj – je súčasťou amerického kultúrneho dedičstva. Svoj domov si našla najmä v country, bluegrassovej, havajskej i bluesovej hudbe.

Vyvrcholením podujatia bude koncert, v ktorom sa predstavia bluesmani Ľuboš Beňa & Bonzo Radványi. Ich  repertoár pozostáva z klasických amerických bluesových a country skladieb, ale i z vlastnej tvorby  v slovenčine. Popri hre na rezofonické gitary pribížia návštevníkom aj zaujímavosti o tomto americkom hudobnom nástroji.

Program:
14:00-16:00 – tvorivé dielne pre deti
16:00 – lektorský výklad
18:00 – koncert bluesmanov s rezofonickými gitarami – Ľuboš Beňa & Bonzo Radványi
20:00 – lektorský výklad

Praktické informácie:
Otváracie hodiny: 10.00 hod. – 23.00 hod. (posledný vstup 22:30)
Vstupné: jednorázové 3 €/os., vstupenka následne platí do ďalších múzeí a galérií
(deti do 10 rokov, seniori nad 70 rokov, držitelia ZŤP, preukaz pracovníka múzea/galérie SR a ČR – zdarma).

Zdroj: SNM