Noc divadiel 2014 má nabitý program!

Noc divadiel 2014 je 5. ročníkom noci otvorených divadiel, kultúrnych centier, predstavení a výnimočných zážitkov. Európske podujatie prezentuje divadlo tvorivým spôsobom v netradičnom časovom rozpätí.

Tento rok je do projektu zapojených rekordných 49 divadiel z 18 slovenských miest – Banskej Bystrice, Bátoviec, Bratislavy, Košíc, Malaciek, Martina, Nitry, Prešova, Prievidze, Púchova, Rožňavy, Semerova, Senca, Starého Tekova, Trenčína, Trnavy, Zvolena a Žiliny. Podujatie koordinuje Divadelný ústav v Bratislave v spolupráci s divadlami na celom Slovensku.

Pre všetkých milovníkov divadla, malých aj veľkých, je pripravená komédia, dráma, balet, súčasný tanec, muzikál, kabaret, klasické inscenácie, rozprávky či bábkové divadlo. Okrem divadelných predstavení, premiér a viacerých hosťovaní inscenácií sa návštevníci budú môcť zapojiť do workshopov, tvorivých dielní, navštíviť výstavy, vyhrať v divadelnom kvíze, stratiť sa v nočnom labyrinte alebo vypočuť si koncert. Rovnako budú môcť diskutovať s tvorcami, objavovať zákulisie a skryté zákutia divadla, skúšať predstavenie, pozrieť si výstavu, archívne videoprojekcie z predstavení a festivalov, navnadiť sa živou pozvánkou na divadlo či vyvolávať fantóma divadla.

„Noc“ sa koná každoročne, vždy tretiu novembrovú sobotu vo viacerých slovenských mestách súčasne. Slovenské divadlá otvoria svoje priestory počas večerných a nočných hodín, aby demonštrovali svoju otvorenosť novým podnetom, novým divákom a inšpirácii zvonku. Iniciátorom projektu Európska noc divadiel je chorvátska Noć kazališta.

Filozofiou podujatia Noc divadiel je: otvorenosť (potreba zo strany divadiel), interakcia (prvok hry a akcie zo strany diváka) a prepájanie (schopnosť vytvárať siete medzi verejnosťou, divadlami, inštitúciami a mestami). Zjednocujúcim prvkom je samotné spojenie. Medzi divákmi a divadlami navzájom. Divadlá si svoj program zostavujú samostatne. Všetky podujatia okrem niekoľkých výnimiek sa konajú vždy priamo v danom divadle.

Počas Noci divadiel môže divák skúmať, objavovať, zapájať sa do diania či sa len príjemne usadiť, vnímať a nechať sa unášať po celú noc.

Heslo prvého ročníka „Dnes večer nezhasíname” presvedčilo divákov v 8 mestách Slovenska a 28 divadlách o tom, že divadla sa netreba báť. Druhý ročník sa niesol v znamení hesla „Na hry máme celú noc“. S návštevníkmi sa hralo 31 divadiel z 9 miest Slovenska. Tretia noc otvorených divadiel bola „Tajomná, impulzívna, návyková, hlboká, jedinečná“. Zapojilo sa do nej 39 divadiel z 11 miest. Posledný ročník Noci divadiel herci nespali v 40 divadlách z 15 miest Slovenska a priniesli návštevníkom neopakovateľné zážitky.

Kompletný program Noci divadiel 2014: www.nocdivadiel.sk
Facebook: https://www.facebook.com/Noc.divadiel / #nocdivadiel2014

Program 15. novembra 2014

Tretia sobotná noc v Banskej Bystrici bude plná zážitkov. Divadlo Harry Teater pripravilo celodenný program plný bábkového divadla. Návštevníkom okrem toho predstaví netradičný hudobný nástroj – flašinet.

Štátna opera v Banskej Bystrici stavila na operetu a pozýva na interaktívne predstavenie s diskusiou o 18:00 hod. nielen o operete Hrnčiarsky bál.

Do príbehu plného snov divákov zavedie monodráma Balada o srdci, ktorou sa predstaví Divadlo Akadémie umení o 18:30 hod.

Bábkové divadlo na Rázcestí si filmovými ukážkami pripomenie septembrový festival Bábkarská Bystrica a o 20:00 hod. živou pozvánkou navnadí na pripravovanú inscenáciu s pracovným názvom Najznámejšie denníky z vojny.

Priaznivci poetiky Divadla z Pasáže sa môžu tešiť na predstavenie inscenácie O mužovi, ktorému sa nikdy nesnívalo.

Divadlo Pôtoň ponúka v Bátovciach otvorený a tvorivý priestor nielen pre divadelných tvorcov a študentov, ale aj pre aktívnych divákov. Projekt Zaži na vlastnej koži vyústi v sobotu o 19:00 hod. do slávnostnej premiéry.

Bratislavské Štúdio 12 začne už tradične spoločným potleskom o 19:00 hod. Vo svojom programe ponúka možnosť prečítať si hru so svojím obľúbeným dramatikom alebo dramatičkou a divadelne sa rozlúčiť s Nocou divadiel aj s netradičným združením dvoch žien o 23:30 hod.

Bratislavské bábkové divadlo pripravilo pre svojich detských divákov bohatý program, v rámci ktorého sa budú môcť zapojiť do výtvarnej a hereckej dielne. Pod vedením lektorov budú pracovať na výrobe bábok a kostýmov a nacvičovať s nimi rozprávku. Oboznámia sa so základnými technikami a postupmi bábkoherectva, ktoré zužitkujú počas spoločného predstavenia o 19:00 hod.

V Divadle bez domova, sídliacom v Pisztoryho paláci sa predstaví inscenáciou PRIMIERO PASSO, v ktorej použili metódu umeleckej práce Divadlo utláčaných, ktorá sa osvedčila aj v najchudobnejších častiach a getách Sao Paula.

Slovenské národné divadlo prekvapí návštevníkov Noci divadiel už vo foyeri divadla. Počas a po predstaveniach Polnočná omša a Bál budú hľadať odpoveď na otázku: „Na čo je nám dnes národné divadlo?“ Balet prvej slovenskej scény pozýva na originálne spojenie tanca a maľby peruánskeho umelca Luisa Casanovu Sorolla.

Divadlo TICHO a spol. pozýva návštevníkov o 19:30 hod. na hudobný večer v improvizovanej kaviarni a koncert spojený s jamm session hudobníkov okolo TICHA.

Program Divadla Lab Divadelnej fakulty VŠMU pozýva malých aj veľkých divákov na niekoľko predstavení na rôznych miestach Divadelnej fakulty VŠMU. Okrem divadla budú pripravené aj tvorivé dielne, veštiareň aj divadelná kaviareň.

Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava pojme Noc divadiel hudobne, najprv predstavením inscenácie Kontrabas o 19:00 hod. Od 21:00 hod. bude program pokračovať koncertom súboru Porque Tango, ktorý interpretuje hudbu argentínskeho tanga.

Divadlo elledanse pozýva o 20:00 hod. na fyzicko-tanečné predstavenie Vydláždený život a holistickú hudbu s workshopom, ako sa stať hologramom – Electric Sabina o 21:30 hod.

V ružinovskom Divadle pod kostolom sa uskutoční dvojkoncert formácie Jerguš Oravec TrioTranspolune. Bude to večer plný jazzu, funku a rocku.

Divadlo Atrapa, sídliace v Dome kultúry Lúky, pripravilo reprízu komédie Potraviny Pokrok. Nebude chýbať diskusia, a to nielen o divadle, ako aj súťaž v simultánnom dabingu, do ktorej sa môžu zapojiť aj návštevníci.

Karloveské Divadlo Gong zinscenuje o 17:00 hod. v para-divadelnom tvare súčasné mýty a fámy o nákupných centrách, panelákoch a podobne. Pozýva tiež na prezentáciu a diskusiu na tému zmyslu neprofesionálneho divadla.

Inscenácia skúmajúca životné rozpoloženie súčasnej násťročnej generácie, ktorá balansuje medzi svetom tínedžerov a povinnosťami dospelých. Divadlo Ludus pozýva na inscenáciu Poďme, čaká nás auto o 19:00 hod.

Radošinské naivné divadlo si počas Noci divadiel pripomenie dve významné udalosti. Celovečerný program Správa o chodcovi S. Š. spojí 50. výročie vzniku Radošinského naivného divadla a 70. výročie narodenia jeho tvorcu Stanislava Štepku.

Nový Priestor, hosťujúci v Kunsthalle/Dome umenia, sa zapojí pohybovo-tanečným predstavením Genuine Transformers, apelujúc na rodovú jednotnosť a odlišnosť muža a ženy v pohybe.

Košické Divadlo Thália Színház ponúka svojim divákom o 17:00 hod. premietanie filmu o hercovi Divadla Thália Színház: Nestor Maďarského divadelníctva na Slovensku – Mihály Gyurkovics. Program pokračuje divadelno-tanečným predstavením Origo a koncertom Bélaműhely zenekar z Maďarska.

Bábkové divadlo v Košiciach pozýva najmenších divákov o 19:00 hod. na predstavenie o putovaní a dobrodružstvách Sv. Františka a o 20:00 hod. na tvorivú dielňu animovania bábok spojenú s prehliadkou zákulisia a priestorov divadla.

Na stretnutie počas Noci divadiel pozýva aj Štátne divadlo Košice. Na Malej scéne ponúkne divákom, ochutnávky a stretnutia s tvorcami či zákulisím prípravy novej divadelnej inscenácie Na skle maľované a spoločné vytvorenie jedinečného, na skle maľovaného obrazu.

Nočný divadelný workshop pripravilo Divadlo Haliganda. Počas neho sa budú vyrábať mega bábky, navrhovať scéna v spoločnosti hercov z kamarátskych divadiel na východnom Slovensku. Pozýva tiež na predstavenia Rozprávkový automat a Teatrum mysticum.

Celodenné Hambálkovanie je prehliadka detských a mládežníckych súborov z Malaciek a okolia, na ktoré pozýva Divadlo na Hambálku. Po spoločnom potlesku o 19:00 hod. uvedie romantickú komédiu Pygmalion.

Staré divadlo Karola Spišáka a Asociácia Divadelná Nitra spojili svoje sily a prinášajú celovečerný program pre deti aj dospelých. Pozývajú tiež zmerať si vedomostí v divadelnom kvíze s moderátorom Ludiwgom Baginom.

Noc divadiel na javisku Divadla Andreja Bagara bude patriť spomienke na Jozefa Bednárika. Okrem toho uvedie úspešný muzikál Tisícročná včela a krehký príbeh Vianočná spomienka.

Tradičné rodinné bábkové divadlo TYJÁTR Ivana Gontka si zaspomína na legendárneho bábkara Antona Anderleho inscenáciou Don Šajn. Predstavenie odohrajú o 19:00, 21:00 a 23:00 hod.

SZUŠ Tralaškola je prvou umeleckou školou, ktorá sa zapojila do projektu Noc divadiel. Svoju činnosť predstavia v umení improvizácie – Stroskotanci, a vtipu – Shaker .

Prešovské Divadlo Alexandra Duchnoviča pripravilo o 19:00 hod. pre svojich divákov inscenáciu Čechovovej jednoaktovky Pytačky, po ktorej všetkých divákov pozýva na javisko a diskusiu.

Divadla Jonáša Záborského poctí svojich návštevníkov bohatými sprievodnými podujatiami od 19:00 hod. vo foyeroch divadla a rozprávkou pre dospelých Snehová kráľovná o 22:00 hod.

Národné divadlo z Prešova láka divákov na špeciálne uvedenie inscenácie Single radicals v klubových priestoroch počas divokej sobotňajšej noci. „Bez kulís, bez kostýmov, na ostro, při baře“. O polnoci si pripomenie prvé výročie Prešovského národného divadla slávnostným kladením venca Jonášovi Záborskému.

Celovečerný divadelný program sa odohrá v Prievidzi. Divadlo A a Divadlo Shanti pozýva na drámu, kabaret, rozprávku, hudbu, tanec a ďalšie prekvapenia.

Noc v Divadle Púchov prináša predstavenia niekoľkých divadiel a divadelných súborov. Hosťom večera bude súbor martinského Slovenského komorného divadla a kapela ACUSTICA DE LUXE. Pre tých, ktorí vydržia do konca, čaká divadelný drink.

Nováčikom Noci divadiel je aj rožňavské Divadlo Actores, ktorého program vyplní špionážna krimikomédia      na motívy filmu A. Hitchcocka One Man – monodráma o hľadaní identity muža, a diskusia o (ne)potrebnosti profesionálneho divadla v provinčnom meste.

Počas Noci divadiel bude Ochotnícky divadelný súbor Úsmev Semerovo striedať divadelné predstavenia s folklórnym programom. Semerovčania sa môžu tešiť na premiéru, hudobný program, divadelné orechovo-jablkové hody a oldies párty.

Do Mestského kultúrneho strediska v Senci zavíta Divadlo ASTORKA Korzo ´90 s inscenáciou Tichý dom, po ktorej prebehne diskusia na tému „Načo divadlo?“. Program však nezabúda ani na detských divákov a pozýva všetkých na rozprávku a workshop animovania bábok.

AJ v Starom Tekove sa uskutoční Noc divadiel po prvýkrát. Celkom malé divadlo pripravilo večer dvoch inscenácií. Z Kremnice privítajú súbor Či-Pr-Cha a inscenáciu Moskva – Petušky, a domáci divadelníci pozývajú na inscenáciu Helverova noc.

Mesto Trenčín a Mestské divadlo Trenčín pozýva na Noc divadiel už v predpremiére v piatok podvečer na inscenáciu Pavla Seriša Autor. Počas soboty sa uskutočnia v priestoroch Kina Hviezda pohybové, výtvarné a hudobné workshopy pre deti aj dospelých. Hosťom Noci divadiel bude Divadlo PIKI a Divadlo Normálka.

Divadlo Kolomaž začne svoju divadelnú noc o 19:00 hod. tragikomédiou Demolácia Eiffelovej veže divadelného súboru z Kosova. Nasledovať bude monodráma Blázon. Príbeh o osude človeka, ktorý sa považuje za Ježiša, je poctou talentovanému českému hercovi Marekovi Matějkovi.

Divadlo Jána Palárika v spolupráci s Mestom Trnava pozývajú na Divadelné inšpiratívne vystúpenia, ktorých súčasťou je aj Noc divadiel 2014. Program prinesie hosťovanie Divadelného spolku Frída z Brna, inscenáciu Iluzionisti bratislavského Štúdia L+S, aj predstavenie Café Dosoyevskí domáceho Túlavého divadla. Noc divadiel spestrí adrenalínová improvizačná show 3T – Troch Tvorivých Tvorov Juraja Tabačeka, Lukáša Puchovského a Stana Staška, ktorí do svojich improvizácií aktívne zapoja aj publikum.

Príbehy z gauča v psychoterapeutickej ordinácii. Koláž výstupov, piesní a snov, nad ktorými by sa aj Freud čudoval. Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene pripravilo špeciálny program, ktorý už tradične zavŕši Polnočnými snami pri sviečkach pred divadlom.

Mestské divadlo Žilina pozýva o 17:00 hod. na folkový koncert Petra Janků a kapely Žamboši, ktorý vystrieda hudobná inscenácia Hana s piesňami Hany Zagorovej o 19:00 hod. Sobotný večer doplní diskusia spojená s nočnou prehliadkou všetkých zákutí divadla.

V rámci programu Predstavenie zahrajú herci Divadla na Hrane sedem samostatných scénok. Počas leta 2014 pracovali na nových kusoch a niektoré z nich zažijú svoju premiéru práve počas tejto Noci divadiel.

Nie všetky divadelné súbory strávia Noc divadiel na svojej domovskej scéne. Slovenské komorné divadlo Martin spríjemní divadelnú noc v Mestskom divadle Púchov, kde o 20:00 hod. odohrá predstavenie inscenácie www.narodnycintorin.sk . Divadlo ASTORKA Korzo ´90 bude hosťom v Mestskom kultúrnom stredisku v Senci, kde o 19:00 hod. odohrá inscenáciu Tichý dom. Bratislavské Štúdio L+S sa 15. novembra stane hosťom v trnavskom Divadle Jána Palárika, kde sa o 19:00 hod. predstaví s inscenáciou Iluzionisti.

VSTUP NA VŠETKY PODUJATIA JE VOĽNÝ, POKIAĽ NIE JE V PROGRAME DIVADLA ALEBO NA JEHO WEBOVEJ STRÁNKE UVEDENÉ INAK.

ZMENA PROGRAMU VYHRADENÁ.

Podrobnejšie informácie o podujatí nájdete na https://www.nocdivadiel.sk/
Sledujte nás i na facebooku: https://www.facebook.com/Noc.divadiel

poster-NOC-DIVADIEL-2014

Zdroj: Divadelný Ústav