Noc Basshaze sa s rokom rozlúči s ostrieľanými DJmi z Maďarska 

Ľudia, ktorí sa starajú o drum&bass scénu v Maďarsku, roztancujú v sobotu 19. decembra noc Basshaze v Klube Dole. Dj-ane Ren (HU) a Mentalien (HU) majú za sebou viac ako 15 rokov skúseností nielen ako dji, ale svoju vášeň pre polámané beaty zúročili množstvom aktivít od novinárčiny cez vlastné rádio shows až po organizovanie prvotriednych akcií v Budapešti. Obaja sú tiež hrdými členmi najväčšej maďarskej drum&bass crew Bladerunnaz. Spolu s nimi sa za mixpultom vystrieda aj ostrieľaná domáca dvojica Lixx a Svetlux.

Hudbe, predovšetkým drum&bassu, sa venujete už roky. Pamätáte si na svoj prvý kontakt s týmto žánrom?
Dj Ren: Ako by som mohla zabudnúť (úsmev). Asi v roku 1994 som šla s priateľmi na rave párty, tuším to bola Mayday, a tú hardcore hudbu som si veľmi neužívala. Potom ale začal hrať DJ Tanith, aspoň myslím, že to bol on, a zrazu som počula pár pokojnejších breakov. Bola som prekvapená! Šla som domov a premýšľala, že to je práve ten zvuk, ktorý chcem počúvať. O niekoľko dní či týždňov som dostala poštou balíček s nahrávku z pirátskej rádio stanice. Balíček mi poslal priateľ, ktorý v tom čase pracoval v Londýne. Povedal mi, že tejto hudbe hovoria jungle. Potom som musela čakať, kým sa uskutočnila prvá jungle night v Budapešti – “Jungle Mascarade”. To bolo vo februári 1996 a odvtedy som do tejto hudby buchnutá (úsmev).
Dj Mentalien: Väčšina mojich prvých skúseností s drum&bassom a jungle je spojená práve so Slovenskom. V 1997, kedy som počúval veľa hardcore techna, čital som o rádiovej show, v ktorej každú sobotu hrali tento druh hudby. Mal som šťastie, že som si vedel naladiť túto show vysielanú Rádiom Nitra u nás doma. Počúval som ju na kazeťáku a stal som sa na nej hneď závislý. Po čase začali hrávať viac a viac jungle a drum&bassu, tam som prvýkrát počul Inner City Life od Goldieho a Diane Charlemagne (RIP), Warhead od Krust a Friday od Dillinju. Pamätám si, že občas venovali celú show drum&bassu a jungle a silno podporovali lokálnych interpretov ako Ear Drum Kru. Tie surové a šialené beaty od tejto crew, alebo klasiky, ktoré som už spomínal, boli moje prvé veľké kroky v týchto žánroch a neviem, či by som bol dnes na tom istom mieste, keby nebolo tej show.

Ako sa už vyššie spomínalo, drum&bassu sa venujete niekoľko rokov. Ako hodnotíte súčasnú scénu, napríklad v porovnaní s minulosťou?
Dj Ren: Je to trochu frustrujúce, keď sa ľudia snažia porovnávať dnešok s minulosťou. Samozrejme, v 90. rokoch bol drum&bass vo viac experimentálnej fáze, všetko bolo nové, intenzívne, nikto nevedel kam to bude smerovať. Veľmi sa mi tá éra páčila, boli to časy, keď som sa do tejto hudby zamilovala. Od roku 2000 sa drum&bass stál predvídateľnejším, ale na druhej strane tu boli stále producenti, ktorí prinášali nové vplyvy, nový zvuk, takže tento žáner sa vždy vedel obnovovať, rásť, drobiť sa do podžánrov a stále ma vedel zaujať. Posledné roky mám pocit, že sa deje nejaká revolúcia žánrov ako jungle a rave a tiež sa veľa deje na tej deepovejšej strane, jump up je živý, liquid drum&bassová scéna je síce trochu dole, ale zase leftfieldová odnož (hip-hop alebo juke), ktorá ma baví odkedy sa venujem DJingu, je možno silnejšia ako kedykoľvek predtým. Veľkým labelom, ktoré mám rada, sa darí dobre. Každý týždeň sa objavia nové vydavateľstvá a vydávanie vinylov už nie je taká veľká otázka ako pred štyrmi či piatimi rokmi. Takže môžem povedať, že s drum&bassom som dnes spokojná, aj napriek tomu, že už skoro vôbec neviem nájsť nič pre seba v mainstreamovom prúde tohto žánru.
Dj Mentalien: Je ťažké porovnávať súčasnú situáciu s vecami, ktoré sa stali pred desiatimi či pätnástimi rokmi. Všetko sa zmenilo, ale našťastie stále viem nájsť kopec zaujímavých umelcov, skladby a vydavateľstvá v množstve subžánrov. To je pre mňa najdôležitejší faktor a snažím sa nevenovať veľa pozornosti tej škaredšej tvári drum&bassu, kde sa chamtiví ľudia snažia vyžmýkať toľko peňazí koľko sa len dá prostredníctvom zlej hudby. Dúfam, že tento relatívne nový prístup orientovaný na profit vymrie v najbližších rokoch a každý sa bude sústrediť na hudbu samotnú. V časoch, keď som sa začal prikláňať k tomuto žánru a kúpil som si prvé nahrávky, bola to ranná éra liquidfunku. High Contrast bol môj veľký favorit. Mám pocit, že tie funky melódie s pozitívnymi vibráciami sú už úplne preč a zmenili sa v náladové a smutné “balady” alebo v pop. Chýba mi trochu ten vibe, ale našťastie interpreti ako Random Movement alebo DJ Marky to držia pri živote. Experimentálna stránka drum&bassu a prítomnosť silného jungle ma držia tieto dni vo vytŕžení. Je skvelé vidieť ľudí ako Fracture, Ivy Lab alebo Sam Binga posúvať veci dopredu. Koniec-koncov, myslím si, že drum&bass je v týchto dňoch úžasný (úsmev).

Posledná tohtoročná noc Basshaze bude vo vašej réžii. Na čo sa môžeme tešiť?
Dj Ren: To ešte neviem, ale zvyčajne beriem so sebou na akciu množstvo hudby a čo budem hrať sa rozhodnem v minúte, keď uvidím publikum. No v mojej taške vždy je veľa nahrávok od  Metalheadz, Exit a Soul:R, tiež staršie kúsky od Photeka, Jonnyho L či Dillinju.
Dj Mentalien: Tak trochu zo všetkého (úsmev). Väčšina nahrávok, ktoré si posledné roky kupujem, sú z labelov ako Soul:R, Metalheadz, Critical, Exit, V Recordings a Hospital, takže môžete očakávať soulful drum&bass mixnutý temnejšími rollermi a leftfield skladbami, a tiež nejaké lepšie jump-up releasy. Posnažím sa siahnúť hlbšie do svojej zbierky a vybrať aj nejaké pecky z minulosti.

DJ REN (HU) – Djane Ren sledovala drum&bass už od jeho zrodu. Patrí k najdlhšie hrajúcim djs v Maďarsku a od roku 2001 roztáča platne nielen v domovskej Budapešti, ale aj po celej krajine a v podstatných európskych kluboch. Šikovne mieša deep melodický sound s jej obľúbenou jungle music a dlhé roky sa starala o svoju radio show na Tilos Radio, najväčšom underground rádiu u našich južných susedov. Ako člen Bladerunnaz crew operujúcej na území Budapešti si zahrala na všetkých podstatných akciách v krajine po boku snáď všetkých zásadných mien drum&bassu. Svoju originálnu selekciu predvedie po prvýkrát aj v decembri na BASSHAZE.

dj Ren

MENTALIEN (HU) – Zbierať platne od svojich šestnástich rokov, to chce poriadnu dávku nadšenia a lásky k hudbe. Mentalien jej má určite viac, než dosť. Chalan, ktorý dlhé roky pôsobil ako hudobný žurnalista, rádio prezentér a dj dnes patrí pod krídla najväčšej maďarskej drum&bass crew Bladerunnaz a pravidelne hráva svoje sety po boku top djs a producentov v rámci žánru. Cudzí mu nie je žiaden štýl bass music, čo len podčiarkuje jeho šikovnosť za mixpultom. Spolu s Dj Ren si vyžiadali gramofóny, takže sa môžte tešiť, že do svojho setu zapoja aj klasické vinyly. Takú zbierku platní predsa treba využiť!

dj Mentalien

Svetlux, Lixx – Spriatelené hudobné duše, blázni do kvalitného drum&bassu s dlhoročnou praxou za mixpultom. Od vinylu až po digitálnu dobu venujú podstatnú časť svojho života práve hudbe a vytvárajú most medzi najstaršou slovenskou drum&bass crew Drumatique a pravidelnou rádio show SIGNAll_FM. Vyzretá selekcia, vášeň a radosť z mixovania vás čaká v decembri na BASSHAZE.

BASSHAZE w. DJ Ren & Mentalien (HU) @ Dole
December 19, 2015 / Saturday, Start 22:00
Klub Dole, Nám. SNP 30, Bratislava / Slovakia
★ D J R E N ( H U )
★ M E N T A L I E N ( H U )
★ Svetlux
★ Lixx

Vstup:
22:00 – 24:00 4€
24:00 – 03:00 5€
03:00 – 06:00 3€

Event: www.fb.com/events/1652528798320630

PLAGAT_Basshaze_december 2015

Zdroj: klub Dole