Nikon Photo Gallery uvádza: Hynek Čermák – Nik On Akt.

Nikon Photo Gallery uvádza od 8. novembra 2018 výstavu fotografií Hynka Čermáka – Nik On Akt. Séria fotografických aktov prezentuje nielen pohľad známeho herca na ženskosť, ale tiež jeho snahu pomáhať dobrej veci.

„Akty fotím už mnoho rokov a musím povedať, že ma to veľmi baví. Fotky z výstavy sa snažím predávať v rámci boja proti rakovine prsníkov. Proste prsník za prsník. Ale kvalitu fotiek nijako nepreceňujem, myslím, že sa z deväťdesiatich percent predali preto, že som ich fotil ako populárny herec a že peniaze idú na dobrú vec“, hovorí skromne autor.

Hynek Čermák vyštudoval technický odbor na SOU a maturoval ako mechanik, jeho herecká kariéra aj fotografické dielo ale jasne hovoria o tvorivých génoch. Pochádza totiž z rodiny výtvarníkov, otec aj matka sú absolventmi výtvarnej školy na Hollarovom námestí a sestra vyštudovala fotografiu. Hynkov otec, Bedřich Čermák, vo svojich dielach pracoval s aktom veľmi často. Rovnako tak jeho matka, Jarmila Hannah Čermáková, necháva ženskú nahotu alebo materstvo ako výraz nádeje a slobody vyniknúť vo svojich obrazoch a básniach.

Akokoľvek sa môže zdať, že ide iba o erotický symbol, autor dúfa, že hádam divák pocíti aj odvahu, pokoru a samozrejmosť, ktorou nahota inšpiruje. A fascinujúcu možnosť zastaviť čas, ktorú ponúka práve tvorba aktu. Hovorí sa, že herci majú jemnú dušu. Aj keď Hynek Čermák hrá väčšinou drsných mužov, k ženám sa chová ako k bohyniam. Pri svojej záľube vo fotografovaní rád presviedča ženy, že sú krásne. Vznikajú tak nádherné fotografie, ktoré pomáhajú.

„Akt je o dôvere medzi fotografom a modelom, o dialógu medzi človekom a človekom. O zastavení času, o splnení sna. O odvahe odhaliť sa, pretože nahota na fotografii hovorí o nahote fotografa. O technike, ktorá nás dnes ovláda a my sme jej dali život. Akt je o tých, ktoré dali život nám,“ dopĺňa Hynek svoje motto.

Výstava fotografií Hynka Ćermáka Nik On Akt potrvá v Nikon Photo Gallery do 9. decembra 2018.

 Zdroj: TS