Neviditeľní – nové predstavenie plné záhad v Bratislavskom bábkovom divadle.

Elfovia, drak, permoníci, lochnesská príšera, či yeti. Sú iba výplodom našej fantázie, alebo patria k tým záhadným a skrz naskrz tajomným bytostiam, ktoré nás na zemi obklopujú už veky? Neviditeľní – nové predstavenie Bratislavského bábkového divadla nám pomôže odkryť nejednu záhadu a možnože bádatelia zistia, kde sa vlastne taký drak ukrýva. Premiéra predstavenia sa uskutoční 26. apríla o 18:00 na Škultétyho 5, kde Bratislavské bábkové divadlo momentálne pôsobí. 

Dobrodružná rozprávka Márie Danadovej, Moniky Kováčovej, Juraja Haška a kolektívu výrazne pracuje s muzikalitou a odohráva sa na motívy príbehov a zápiskov o bytostiach, ktoré žijú vo svetoch za hranicami nášho zraku. „Neviditeľní sú naším autorským predstavením. Prvotnou inšpiráciou bolo, keď sme sa dozvedeli, že na Islande zakázali dostavbu diaľnice, pretože verili, že v kameni, ktorý cestu križuje, žijú elfovia. Miestni sa vzbúrili, protestovali a nakoniec sa diaľnica skutočne postavila niekde inde. Tak sme si povedali, že chceme urobiť inscenáciu o bytostiach, v ktoré ľudia veria a verili, aj keď nemajú dôkazy o ich existencii. Zaujala nás práve živá viera v tieto bytosti. Na predstavení pracujeme s rôznorodými vizuálne pútavými obrazmi, s hudbou a piesňou. V tomto prípade rady používame spojenie divadlo – hudba“ vysvetľuje jedna z režisérok predstavenia, Monika Kováčová.

Dôležitú rolu v Neviditeľných hrá samotná hudba. Autorom chytľavých piesní je Juraj Haško, ktorý spolupracuje s viacerými divadlami a ľudia ho môžu poznať ako frontmana kapely 100 múch. Vzhľadom sa ústrednú tému predstavenia sa umelkyne pri tvorbe scény rozhodli pracovať najmä s prírodnými materiálmi a k spolupráci pozvali autorku scénografie Ivanu Mackovú. S režisérkami spolupracovala už predtým na viacerých inscenáciách ich domovského nezávislého zoskupenia Odivo. Nádherné a miestami až mysticky pôsobiace obrazy v kombinácii s hudbou skvelo dotvárajú tajomno tohto unikátneho a pre detského diváka mimoriadne podnetného predstavenia. V inscenácii účinkujú Miriam Kalinková, Anna Čonková, Adela Mojžišová, Lukáš Tandara a Peter Butkovský ako hosť.

„S Monikou sme si urobili dlhší rešerš bytostí, ktoré možno existovali a ktoré by sme mohli do našej hry zahrnúť. Do finálneho výberu sa nám nakoniec dostali bytosti z celého sveta: elfovia, yeti, lochnesská príšera, drak a aj naši slovenskí permoníci. Neviditeľní nie sú klasickou príbehovou rozprávkou. Ide skôr o asociatívne obrazy. Veľa nechávame pracovať fantáziu diváka. Piati bádatelia, ktorých stvárňujú naši herci, cestujú časopriestorom. Dostávajú sa do biotopov bytostí, o ktorých hovoríme a odhaľujú nám ich cez piesne a rôzne dôkazy“ dopĺňa režisérka Mária Danadová. Neviditeľní deťom odkrývajú svet za hranicami poznaného. „Môžu totiž existovať aj veci a javy mimo nášho zraku. Niekedy ostáva len veriť!“

Predstavenie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Termíny predstavení:

  1. 4. 2019 (štvrtok) o 10:00 – verejná generálka
  2. 4. 2019 (piatok) o 10:00 – predpremiéra
  3. 4. 2019 (piatok) o 18:00 – premiéra
  4. 4. 2019 (nedeľa) o 10:00 a 14:30
  5. 4. 2019 (utorok) o 09:00 a 11:00
  6. 5. 2019 (štvrtok) o 10:00 a 14:00

Zdroj: TS