Netradičný koncert nevidiacich hudobníčok na Slovensku!

Bratislavské kultúrne a informačné stredisko a Veľvyslanectvo Egyptskej arabskej republiky si vás dovoľujú pozvať na výnimočný koncert Light & Hope Orchester, ktorý je súčasťou Ozvien Kultúrneho leta. Orchester vystúpi 9. septembra o 19.00 hod. v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava a tvorí ho 38 nevidiacich hudobníčok, ktoré odohrajú svoj koncert bez nôt a dirigenta. Ich repertoár pozostáva zo západnej klasickej (Verdi, Čajkovskij, Mozart, Rossini a i.), ale tiež orientálnej hudby a nechýbajú v ňom sláčikové, klávesové, dychové a bicie nástroje.

Light & Hope Orchester úzko súvisí s Al Nour Wal Amal Association, sídliacou v Heliopolise v Káhire. Asociácia bola založená v roku 1954 skupinou žien – dobrovoľníčok, pod vedením pani Istiklal Radi, ako nezisková neštátna organizácia a zároveň bola prvým centrom pre vzdelávanie a vokálny tréning na Strednom východe, ktoré integrovalo slepé dievčatá do spoločnosti. Asociácia sa stará o približne 300 slepých dievčat a prevádzkuje pre ne zadarmo aj ubytovanie v rámci školy. Škola pozostáva z 3 úrovní: základná, stredná a vysoká škola, popri nich je to spevácka škola a Hudobný inštitút, ktorý vedie chór.

Light & Hope Orchester začal so zahraničným vystupovaním v roku 1988. Hudobníčky hrali na 5 kontinentoch, v 18 krajinách sveta, medzi ktorými nechýbalo Rakúsko, Nemecko, Anglicko, Švédsko, Grécko, Španielsko, Švajčiarsko, Francúzsko, ale tiež Maroko, Jordánsko, Kuvajt, Arabské Emiráty, Japonsko, Thajsko, India, či Kanada a Austrália. Na Slovensku vystúpia hudobníčky prvýkrát. Nenechajte si ujsť tento výnimočný koncert, ktorý rozozvučí Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava na Laurinskej 19 už 9. septembra o 19.00 hod. Sprievodným podujatím bude výstava egyptského maliara Hossama Hassana s názvom Egyptian Revolution Artwork Collection, ktorá bola inšpirovaná tohtoročnými nepokojmi v Egypte. Vstup na obe akcie je zadarmo.

Hossam Hassan – 32 ročný egyptský umelec Hossam Hassan sa narodil a vyrastal v Káhire. Multikultúrne mesto s bohatým kultúrnym dedičstvom fascinovalo Hossama už v detstve. V roku 2000 vyštudoval Fakultu úžitkového umenia na Helwanskej univerzite. Po ukončení štúdia sa Hossam venoval štúdiu kaligrafie, navštevoval grafické a fotografické dielne. Pracoval ako projektant pre nadnárodné reklamné agentúry v Egypte, v roku 2005 si otvoril vlastné štúdio pre grafické umenie. Svoje diela vystavoval v mnohých súkromných galériách a jeho diela sa stali cennými zberateľskými kúskami. Pre svoje originálne a odvážne inovácie v grafickom umení sa stal uznávaným výtvarným umelcom nielen v Egypte, ale aj na celom Strednom východe.

Egyptian Revolution Artwork Collection – Život je plný obrazov a cez svoje umenie sa snažím zachytiť podstatu týchto obrazov na plátne. Príroda je pre mňa hlavná inšpirácia, základnými prvkami sú myseľ, tvary a predstavy. Moja grafická tvorba sa snaží skåbiť kúzlo starého s novou modernou víziou. Mojim cieľom je vytvoriť originálne dielo, ktoré skåbi podstatu myšlienky a emócie. V mojej tvorbe je všetko dovolené – akákoľvek farba, či tvar. „Nedávne udalosti v Egypte pre mňa ako umelca boli veľmi inšpirujúce a preto moja umelecká zbierka predstavuje najväčšiu poctou revolúcii v egyptskej histórii. Bolo mojou povinnosťou vytvoriť nezabudnuteľnú výtvarnú kolekciu, ktorá bude odrazom tejto slávnej udalosti. Nechýba intenzívny obraz davu, zakomponovanie textu, či silné esencie vzbury. Kolekcia bude i v budúcnosti pripomínať významný čin v histórii Egypta.“ Hossam Hassan

Zdroj: DPOH
Publikoval: Redakcia GREGI.NET